Shutterstock 1222000624 Min

Българските супер храни

28.10.2022 12:00 11 1

Понятието “суперхрани” навлезе в нашия речник преди десетина години и ни помогна да обърнем по-сериозно внимание на онова, което слагаме в чинията си и с което храним тялото си. Благодарение на суперхраните си спомнихме, че именно храната може да е нашето лекарство, да е нашата гаранция за добро здраве и оптимално състояние на тялото, стига да я подбираме правилно.  

Какво представляват тези суперхрани. Това са определени храни като чия, годжи бери, спирулина и т.н., за които се знае, че съдържат в себе си максимално количество полезни нутриенти - повече, отколкото в техни близки по вид храни. И така, те получават името “супер храни” заради многобройните ползи, които носят на тялото и на здравето ни. Тъмната страна на суперхраните обаче е, че се фокусирахме само върху малък брой храни, които получиха огромно медийно внимание и забравихме изобщо за всички останали храни, които са не по-малко “супер”, просто не се говори толкова за тях.  

За щастие, справедливостта възтържествува и с времето хората си дадоха сметка, че не е нужно да купуват храна от другия край на света, за да са здрави, а могат да се доверят на местните, традиционни храни, които се отглеждат наблизо, транспортират се лено и не на последно място - значително по-евтини са от рекламираните си суперсъбратя.  

Нашата страна също може да се похвали с разнообразни супер храни, които достойно заместват световноизвестните си колеги. Ето кои са: 

Тученица вместо спирулина

Бихте ли яли често нещо, което съдържа 3 пъти повече омега-3 мастни киселини от рибата и 7-8 пъти повече витамин C от цитрусите? РАзбира се, че да! Само че вместо да го ядем, ние това чудейно растение го плевим и го даваме за храна на кокошките, просто защото не знаем, че е толкова полезно. 

Става дума за тученицата - много популярно зелено растение с месести листа, което расте лесно навсякъде, дори в процепите между плочките. Тученицата помага за подобряване на зрението, лекува диабет, предпазва от инфаркти, от рак и затова в много страни е култивирана и се продава по-скъпо и от гроздето.

Ето така нашата родна тученица се оказва също толкова полезна, колкото и чуждоземната спирулина, просто не е така добре рекламирана и се намира лесно. 

Просо вместо киноа

Колко ли въглероден отпечатък на планетата оставя едно пакетче киноа докато дойде от Андите до България? Не е малко. Но все пак и тук се наложи като суперхрана заради високото съдържание на протеини, липсата на глутен и съдържащите се в нея осем есенциални аминокиселини. Също така е богат източник на фибри, магнезий, витамини от група В, желязо, калий, калций, фосфор, витамин Е и различни полезни антиоксиданти.

Е, имаме чудесна новина, в нашето просо също се съдържат почти същите вещества, но се намира лесно, готви се вкусно и не е толкова скъпо.  

Сварявате чаша просо за закуска и подправяте с кокосово мляко, сушени плодове, банани - всичко, с което бихте приготвили овесените си ядки. 

Нар вместо акай бери

Малките дребни плодчета на този вид боровинки са популярни заради високото съдържание на антиоксиданти. Но в отглеждания и тук нар също има много антиоксиданти, а и не само. Диетолози и лекари казват, че редовният прием на прясно изцеден сок от нар може да спре развитието на атеросклерозата, защото 30 мл сок от нар съдържа 3 пъти повече антиоксиданти от същото количество червено вино.

Има противовъзпалителното, антисептично, диуретично и обезболяващо действие. 

Този списък далеч не е изчерпателен. Има още много местни, традиционни храни, които по нищо не отстъпват на модерните суперхрани, само трябва да се информираме по-добре и да се радваме, че страната ни е богата на толкова разнообразни продукти.