DAM 3488

5 идеи за еко опаковки

14.12.2022 12:00 9 0

С такава любов и старание опаковаме всеки подарък, за да е красив, да грабне веднага окото. И после безжалостно разкъсваме опаковката, а в кофата се озовават хартии, панделки, пликове, намачкани и накъсани. Няма начин да не сте изпитали и вие това неприятно усещане на неудовлетворение, че нещо се хаби и пропилява на вятъра, когато след размяната на подаръци на Коледа, се разхождате до кофата за разделно събиране с чувал хартия. Дразнещо, нали?

Тази година съм решила да опаковам еко поне част от подаръците. Ето какво съм намислила. 

 1. Почвам от най-скучното. Опаковка „втора употреба“
 2. Едно време се смеех вътрешно на майка ми, която имаше цял шкаф с добре пригладени и отлично запазени опаковъчни пликчета. Струваше ми се някак „бедно“ да пазиш пликове от подаръци, които са ти подарили на теб. Но всъщност поколението на майка ми в много отношения беше „еко“. Те използваха торбички за многократна употреба и предаваха стъкло и хартия за рециклиране, а дрехите на деца и братовчеди се износваха до скъсване. Има какво да научим от тях. Какво лошо има всъщност в това да използваме опаковка от подарък втори път? Обзалагам се, че само за Коледа ще спасим поне едно дърво от отсичане. 
 1. Торбичка за многократна употреба
 2. Тази година моите подаръци ще са най-вече в такива. Даже съм си поръчала с лого, защото ги използвам и в онлайн книжарницата. Можете да изберете такива на много добри цени от безбройните сайтове за рекламни материали (не е задължително да са с печат), а ако решите да сте оригинални и сте склонни да инвестирате малко повече в опаковане, разгледайте страниците за арт и крафт – там има много талантливи български майстори, които правят чудесни ръчно изработени торбички. Наскоро получих такъв подарък – вино и сладкиш, поднесен в красива торбичка с надпис ПРИЯТЕЛИ. Ще я използвам с години, макар че подаръкът вече отдавна е изяден и изпит.
 3. Подарък в кошничка или купа
 4.  Много симпатичен начин да поднесеш подарък, а кошничката и купата после ще се използват за какво ли не в домакинството. Аз слагам в такива кошнички плодове и украса, а понякога ги ползвам и като саксия. 
 1. Подарък, опакован в текстил
 2. Шалът е прекрасна опаковка за парфюм или книга, а най-хубавото е, че после и той ще се ползва. Вместо шал може да се използва и кърпа. В това видео има идеи как да опаковате красиво книга или бутилка вино в шал. https://youtu.be/jexNKtXBw_c 
 1. Подарък, поднесен в коледен ботуш
 2.  Тематично и за празниците, а ботушчето после отива в коледната украса. Такива ботуши може да ви изработи всяка шивачка, аз, например, ги открих на една страница, откъдето си поръчвам покривки. 

Ето няколко полезни линка със страници на български творци, откъдето сред всичките идеи за коледни подаръци и украси, ще намерите и варианти за ботуши, торбички и опаковки, които впоследствие могат да се използват отново и отново.

Купи подарък от майка на дете с увреждане:

https://www.facebook.com/groups/369212334446352/posts/830785961622318

Хендмейд България

https://www.facebook.com/groups/handmasters

Авлигата

https://www.facebook.com/Avligata

 1. Шестата идея за екологично опакован подарък е тази, която ще приложа тази година за подаръците на децата. И тя е колкото проста, толкова и забавна, макар че на първо четене може да ви шокира. НЯМА ДА ОПАКОВАМ ДЕТСКИТЕ ПОДАРЪЦИ. Да, ще си бъдат в оригинален вид. Но тъй като основната идея на опаковката е да отложи малко момента на радост, и така да го засили още повече, ще постигна този ефект по друг начин. Ще скрия подаръците на определени места из къщи и ще им оставя следи, по които да ги открият. Така боклукът ще е по-малко, а изненадата и щастието – също толкова силни.

 Ако имате някоя интересна идея за екологична опаковка, ще се радвам да я споделите.