263073202 4538544996243744 1027947929272984845 N

Три любими благотворителни каузи по Коледа и не само

25.11.2022 10:00 3 0

Нали знаете онази история за момчето с чадъра? В едно село дълго време не валяло, жегата почнала да мори добитъка и реколтата, и хората, отчаяни, накрая решили, че нищо друго не им остава освен да се помолят всички заедно за дъжд. Уговорили си ден, час и когато дошло времето, цялото село, мъже и жени, деца и старци се събрали. И от всичките десетки, може би и стотици хора, само едно-единствено момче си носило чадър. А свещеникът го посочил и казал – ето това е истинска вяра.

Винаги си спомням тази история, когато до мен достигне някоя кауза и изпитам съмнение дали ще е успешна. Добрата новина е, че дори за каузи, които изглеждат обречени, стига да стигнат до достатъчно на брой хора и да са добре организирани, винаги се намират момчета и момичета с чадъри. Може и да не са чак толкова много, но винаги са достатъчно, за да се свърши работа. А малкото добро води до по-голямо, до истински дъжд от добротворство и щастие. Така че никога, никога не бива да се отписва една кауза като обречена или невъзможна.

Когато започнах да събирам разделно, постоянно се намираше някой да ми каже – ама дори да събираш, те после ги смесват, това са измислици, това на никого не помага.

А днес вече почти не познавам човек, който да не събира разделно. Защото един по един все повече започваме да вярваме, че нещо зависи от нас. Така е с всяко добро нещо, което някой започне. Първо един отваря чадър, после втори, и току-виж заваляло.

От всички хора с вяра, които познавам, може би Лазар Радков с неговите „Капачки за бъдеще“ е „момчето с най-големия чадър“. Това, което направи с кампанията си може да бъде пример за най-успешна и увличаща благотворителна кампания. Никола Рахнев от „Гората.бг“ е още един вдъхновител и добротворец, който заслужава подкрепата ни. Днес обаче ще ви разкажа за трите каузи, които избирам за Коледа.

  1. Когато за първи път попаднах на операция „Плюшено мече“ ми се струваше почти невъзможно да се съберат коледни подаръци за сто-двеста деца от домове. Днес, години по-късно кампанията набира коледни подаръци на над 9000 деца без родители, а освен това и осигурява стипендии на талантливи деца в нужда, за да могат да учат и да се развиват. Платформата е много удобна. https://plushenomeche.org/ Влизате в картата на България и избирате населено място, където да дарите. Различните домове и центрове имат списъци, където можете да се отбележите. Обърнете внимание, че малките деца бързо си намират дарители. В същото време има домове за по-възрастни хора, които завинаги ще останат деца, защото страдат от различни заболявания, това са хора, които си нямат семейство и изискват специални грижи. Има и списъци с основни нужди – хигиенни материали, чаршафи и тн. Със сигурност е по-приятно да избереш количка на 5-годишно момченце вместо чорапи на 50-годишен мъж с деменция, но… И двамата ще се радват като малки деца, а това е Коледа, нали? Аз лично избирам винаги последните, съвсем умишлено. И всяка година накрая проверявам дали има някой останал без подарък. Няма! Чадъри има за всички 😊
  2. Много любима ми е и кампанията на хората от Ателие Декор https://www.facebook.com/decor.atelie и подкрепям всичките им проекти. Това е социално предприятие, което изработва всякакви чудни и полезни неща – от топки за сушилня до пощенски картички и адвент календари. Много ми харесва, че освен да осигуряват достойна и интересна работа на хора с увреждания, те много се стараят и продуктите им да са екологични. Топките им за сушилня например са чудесни. Ползвам и техни ароматизатори, които са изцяло на основата на натурални етерични масла. Открих ги миналата година, когато си купих техни адвент календари, които можете да видите на горната снимка. Тази година съм поръчала пак. Не само защото са с кауза, а защото хората действително се влагат и дават качествен продукт.
  3. ***
  4. Фондация „За нашите деца“ е друга кауза, която отдавна съм взела присърце. Някога много отдавна имах лична история с едно 5-годишно хлапе, което прибрах буквално от кофата за боклук, изкъпах и нахраних. И оттам нататък? В онези времена, в зората на демокрацията бях твърде млада, признавам си честно, и не знаех какво да направя. Затова просто го заведохме в полицията. Какво се случи с него, в дом ли попадна, намериха ли се родителите, защо го бяха оставили? Днес това детенце трябва да е вече голям човек. Често си спомням за него и се тревожа за съдбата му. Когато открих „За нашите деца“ и се заинтересувах от дейността им, видях колко много правят тези всеотдайни хора за превенция на такива изоставяния и ги припознах като своя кауза. Писала съм за тях, дарявала съм, посещавала съм детската им къща и съм плакала после у дома за тези счупени съдби. А после съм обърсвала сълзите и съм се заемала да помогна както мога, защото счупеното заздравява, когато има кой да го превърже. Но за всичко това трябват средства и дарители. Затова и през 2023 г. ще се включа в новата им кампания. https://detebg.org/events/stani-1-ot-30/. Ето повече информация за нея, копирам директно от сайта им:

Тази година фондация „За Нашите Деца“ празнува своите 30 години работа в подкрепа на най-малките деца в България, които срещат затруднения в своето развитие или са лишени от родителска грижа. Тези деца са каузата, на която сме се посветили. Вярваме, че подкрепяйки ги в най-ранната им възраст, можем да променим към по-добро целия живот, който им предстои. Търсим 30 души, за които децата са също толкова важни и искат да отбележат своя празник като го посветят на нашата голяма цел – развитие и щастливо детство за най-малките деца в България.  

Как да се включиш?  

Ако винаги си искал да промениш света, в наше лице си намерил организация, която ще ти покаже от къде да започнеш. Стани един от първите 30 рожденици, които ни подкрепят, и дай тласък на една нова традиция в България – празник с кауза. Помогни ни да съберем средства за малки деца с трудности в развитието или останали без родителска грижа – създавай социалната промяна с нас. 

Предвиди си малко време преди събитието, за да подготвим всичко. Свържи се с нас, за да получиш информацията и материалите, които ще са ти необходими. Сподели в поканата до своите гости за каузата и защо си я избрал. Използвай нашата платформа за дарения, през която приятелите ти лесно могат да дарят като напишат своето име и ключова дума, която си им посочил. За самото събитие ще доставим материали и кутия за дарения до посочен от теб адрес и после ще я приберем. Ще издадем грамота с цялата събрана сума – от даренията постъпили онлайн и тези събрани в кутията.

Какво ще направим с твоето дарение? 

Подкрепяйки фондация “За Нашите Деца”, ти се доверяваш на една от най-старите организации в България, която през своето съществуване е помогнала на над 18 000 деца и семейства в страната. 

Каузите, които можем да подкрепим са толкова много. И най-хубавото е, че го правим не само по Коледа. Споделете и вашите любими каузи.

Освен тези три каузи има още толкова много, които можем да подкрепим. Моля, споделете и вашите. И нека отворим чадърите, защото и тази Коледа ще вали сняг от добри дела.