Shutterstock 2222452485 Min

Минералната вода в България – извор на устойчив живот

28.11.2022 12:00 2 0

Българските находища за минерална вода са скъпоценно богатство. Образувани преди милиони години, те придават специфични особености и многообразие от здравословни предимства на химическото съединение H2О или водата, без която животът не би бил възможен.

Неслучайно, някои от най-старите селища на нашата територия са основани около термални извори още от древността на траките, а в последствие и от римляните с техните римски бани (т.нар. терми).  

Понастоящем България е на второ място по запаси на минерални води в Европа след Исландия. У нас са известни над 200 хидроминерални находища с голямо разнообразие на скалния състав. Природните условия, в които се формират, допринасят за изключително разнообразния им състав, свойства и температурата от 20°С до 100°С. Достигаща на повърхността от стотици метри дълбочина, българската минерална вода осигурява микро и макроелементи за правилно функциониране на човешкия организъм. Дълбочинният произход, защитеността от външни влияния на повърхността и формирането при специфични условия, определят нейните лечебните и възстановяващи свойства.  

Свойствата на скалните маси 

Повечето от находищата за минерална вода се образуват и подхранват при инфилтрация на дъждовни води в резервоарите им в напукани разломни зони. Първият досег на водните капки е със скалите, през които те преминават. Минералната вода се формира дълбоко в земните недра при голямо налягане и повишена температура – понякога дори до 100оС. Докато преминават през земните пластове, капките вода се насищат с минерали, газове и биологично активни компоненти, намиращи се в скалите от над 20 милиона години. Именно съприкосновението с тях е причината за разнообразието от характеристики, което минералната вода може да има в зависимост от нейното находище.  

Палитра от минерали 

Минералните води се класифицират по различни показатели – степен на минерализация, състав на минералите, температура на водата, алкалност и др. Всеки вид вода може да съдържа различни разтворени химически вещества в количества, които зависят от възрастта на скалите и техния вид. Разнообразието на минералните води се дължи най-вече на скалния състав и колкото по-голямо е това разнообразие в зоната на находището, толкова по-богата на различни компоненти е водата 

Концентрацията на различните вещества е по-голяма във вода с произход от лесно разтворими скали (варовик), а може да достигне нулеви стойности при води от неразтворими скали (гранит, базалт). В тази връзка това, което е важно да се знае за въздействието на минералната вода върху организма на човека, е нейната степен на минерализация. Минерализацията на даден вид вода се определя от количеството минерали, разтворено и измерено в милиграмове на литър вода. В България повечето минерални води се отличават със слаба до умерена минерализация (с концентрация на минерали до 500 мг /л). Това позволява тези води да бъдат консумирани ежедневно от възрастни за оптимална хидратация и снабдяване на организма с полезни вещества в напълно натурален вид.  

Какви са различията 

Специфичният скален профил на всяко находище придава на всяка минерална вода отчетливи особености и пъстър букет от полезни вещества. Сред тях са макроелементите калций, натрий, фосфор, магнезий и хлор и микроелементите желязо, мед, молибден, манган, селен, хром, флуор и йод.  

Макроелементите са жизнено важни за функционирането на тялото. Дефицитът им се отразява негативно върху човешкото здраве. Микроелементите влизат в състава на ензимите и хормоните и влияят върху процесите на размножаване на клетките, растеж, кръвообразуване и др. Недостигът или излишъкът им води до сериозни нарушения в обмяната на веществата.  

Концентрацията на определени елементи в минералната вода е предпоставка за различен здравословен ефект върху човешкото здраве.  

Силициевите води с наличие на силиций над 40 мг/л са подходящи при стомашно-чревни заболявания, подобряват смущенията в обмяната на пикочната киселина, забавят атеросклеротичните процеси, поддържат имунитета. Сред най-важните функции на силиция, е детоксикацията. Консумацията на литър минерална вода, богата на силиций, ускорява премахването на токсичния алуминий чрез бъбреците. Специалистът по урология в УМБАЛ „Александровска“ в София, д-р Владислав Младенов, споделя: „Силицият е структурен елемент, който е отговорен за метаболитните процеси в тялото. Той има способността да улавя и извежда от организма вредните вещества, а също така спомага за здравината и еластичността на тъканите, мозъчните функции и състоянието на нервната система. Силицият играе важна роля и за поддържането на силен имунитет“. 

Водите с повишено съдържание на метасилициева киселина оказват благоприятно въздействие върху процесите на стареене. Те действат като натурален овлажнител, подпомагат образуването на колаген и серамид, забавят стареенето на кожата и стимулират метаболизма.  

Флуорните минерални води, съдържащи флуор над 1,5 г/л, са особено подходящи за профилактика на зъбен кариес и превенция на пясък и камъни в бъбреците. Минералните води с повишено съдържание на калций и сулфидни елементи имат благотворно влияние върху опорно-двигателния апарат, костите, мускулите и тъканите и подобряват физическата издръжливост на организма.  

Богатите на желязо и арсен минерални води имат положителен ефект при анемии и дават енергия на тялото. Минералните води с магнезий са полезни при неврози и стрес.   

Как да изберем подходяща минерална вода? 

Трябва да знаем, че въпреки, че водните хранилища са разположени в земните недра и са защитени, екологичният статус на даден район също има отношение към чистотата на минералните води. В екологично запазени райони без промишлена дейност и интензивно селско стопанство, няма рискове от замърсяване на въздуха, почвите и подземните води с промишлени отпадъци, пестициди и др. Ето защо когато избираме на каква минерална вода да се спрем, е добре да проверим на етикета за региона, в който се намира находището, както и специфичния състав на съдържанието, защото именно това отличава една вода от друга.  

Какво предстои? 

Животът на Земята е възникнал във вода. За съжаление начинът, по който използваме и опазваме този ценен ресурс, оказва влияние не само върху нашето здраве, но и върху различните форми на живот, които зависят от водата. Замърсяването, прекомерната експлоатация, физическите промени и климатичните изменения компрометират качеството и количеството на водните ресурси.  

Съобразно активните действия и политиките на ЕС, които разглеждат широк кръг от проблеми, е ясно, че устойчиво използване на водата и нейните ресурси може да се постигне чрез ефективност, иновации, предотвратяване на разхищенията, повторна употреба и рециклиране: всичко това са ключови компоненти за един успешен икономически цикъл. Като съхраняваме един ресурс като водата, ние помагаме за опазването и на всички останали ресурси.