Shutterstock 1439900489

Да опознаем минералната вода в България и да се грижим разумно за нея

06.02.2022 12:00 23 0

Страната ни е изпъстрена с водни минерални находища с редица полезни свойства за нашето здраве. Въпрос на личен избор е коя вода ще консумираме, и на лична отговорност, как ще се грижим за този изчерпаем дар на природата

Географската карта на България е изпъстрена с находища на природна минерална вода – най-естественият и лековит извор на здраве и живот. Известни и регистрирани са 240 находища, от които около 70% са слабоминерализирани води с обща минерализация под 1 г/л, отличават се с висока температура, дори и над 100 градуса, висока алкална реакция и голям дебит. Изобилието е наистина около нас – присъстват по-слабо и по-силно минерализирани води, хидрокарбонатни, сулфатни, хлоридни, натриеви, калциеви, магнезиеви, въглекисели, радонови, сулфидни. Въпреки голямото разнообразие на компоненти, общото между водите е, че имат лековити свойства за различни заболявания и спомагат за поддържане на нашето здраве.

Много от българските минерални води са богати на соли на метасилициевата киселина (оказват благоприятно въздействие върху процесите на стареене, при стомашно-чревни заболявания и атеросклеротичните процеси), на флуор (за профилактика на зъбен кариес, остеопороза и превенция на пясък и камъни в бъбреците) и радон. Минералните води с повишено съдържание на калций и сулфидни елементи имат благотворно влияние върху опорно-двигателния апарат, костите, мускулите и тъканите, като подобряват физическата издръжливост на организма. Минералните води с магнезий са полезни при неврози и стрес.

Чисто географски, в Северна България преобладават студените, а в Южна България – топлите и горещите, т.нар. хипертермални води. Последните са предимно в долините на реките Струма и Места, северното подножие на Западните Родопи. Най-горещият минерален извор в страната е при Сапарева баня (103°C – пренагрята вода). С по-ниска температура се отличават изворните минерални води в северната част на България, при които максималната температура е измерена при находището във Вършец – 38 °C. Много горещи (50 – 90 °C) са находищата на минерални води в Девин, Велинград, в районите на Кюстендил и Долна баня.

Находищата на минерална вода се образуват и захранват с валежни води през скалните масиви. Минералната вода се формира дълбоко в земните недра при голямо налягане и повишена температура – често пъти до 100оС. Докато преминават през земните пластове, капките вода се насищат с минерали, газове и биологично активни компоненти, намиращи се в скалите от хилядолетия. Именно съприкосновението с тях е причината за разнообразието от полезни характеристики, които минералната вода може да има в зависимост от своето находище – това са макроелементите калций, натрий, фосфор, магнезий и хлор и микроелементите желязо, мед, молибден, манган, селен, хром, флуор и йод.

Водата – този (без)ценен дар на природата е около нас. Хубаво е да бъдем отговорни към природата, но най-вече и към самите себе си, за да използваме устойчиво водните ресурси в нашата страна и да ги съхраняваме през годините. Те не са неизчерпаеми и трябва да се грижим за тях, защото по този начин спомагаме за опазване на биоразнообразието и водим живот в хармония с природата.