567

5 идеи за по-добра година 

20.01.2023 10:00 12 0

В края на годината правим равносметки, а в началото на новата планове, нали така? Да сме спонтанни е чудесно и понякога има нужда точно от това, но известна структура и планиране никому не са навредили. Дори и когато не всичко се случва според плановете ни, е хубаво, че ги има, за да ни дават посока и ориентир, също както шивачът има нужда от кройка, нищо че после винаги се налага да коригира и наглася дрехата така че да напасне съвсем по мярка. Поради тази причина в нашето семейство през януари обикновено правим планове в пет насоки. Ще ги споделя с вас, може и да са ви полезни:

1. През януари задължително обмисляме някое по-сериозно пътуване – за да може да съобразим с него служебните си ангажименти, рождените ни дни и семейните празници, ваканциите и учебните планове на децата. Има обаче и още една причина да го правим. Януари понякога е малко потискащ месец, не мислите ли? Всички сме изтощени след празниците, работата все още върви мудно, това е и сезон на грипове и вируси. И изведнъж се оказва толкова приятно да седне цялото семейство около масата и да почнем да обсъждаме лятно пътуване с кола из Европа, да разглеждаме дестинации, паркове, забавления, футболни мачове или галерии (всеки с интересите си). Градусът се вдига и настроението рязко се сменя, а приключението започва много преди да потеглим. Защото и подготовката е не по-малко приятна от самото пътуване. Във всеки един смисъл. 

  1. 2. Планираме ремонтите или обновленията, които ни предстоят. Това ни дава цел и график върху какво да фокусираме повече време и средства през годината. Освен това, когато го обмислим още през януари, имаме достатъчно време да намерим правилните майстори или бригади (ако се налага), да съобразим програмата си с тяхната, да разпределим задачите, които всеки в семейството ще има във връзка с ремонта. Тази година например предстои да ремонтираме две детски стаи през февруари и март. Направили сме план кога какво ще се изнася, всяко от момчетата знае какво има да свърши преди да дойдат майсторите, какво трябва да сортира, какво отива за даряване и така нататък. А ние със съпруга ми имаме всеки различни задачи, свързани с ремонта, които трябва да гоним. И сме съвсем наясно, че ще изникнат нови проблеми, ще има забавяне и отлагане, но въпреки това стресът е по-малък, когато имаш план и структура. (А и планът винаги е достатъчно гъвкав). 
  1. 3. През януари планираме курсовете и обученията през годината. Много от тях ще дойдат чак с новата учебна година, но е важно да ги предвидим. Януари е и месецът, през които на дневен ред са учебните лагери на момчетата – обсъждаме финансите за тях, както и периодите им. Планираме и обсъждаме нови посоки, в които децата биха искали да се развиват. В нашето семейство една голяма част от разходите са образователни и това може би е и най-голямото перо в семейния ни бюджет. Момчетата го знаят и затова януари всеки от тях си заявява желанията и посоката за развитие. Тази година имаме един футболен лагер в чужбина за най-малкия и един академичен лагер за бъдещия студент. Най-големият отдавна не разчита на нас, а вторият – настоящ студент – възнамерява да работи, но образованието му в чужбина е сериозна сума. Всичко това са разход, които обмисляме още през януари, нищо че има доста време до есента. 
  1. 4. Данъци, спестявания, инвестиции. Да, странно е, че ги слагам в една графа, но това също е част от януарските планове. Аз получавам хонорари за книгите си, така че подготвям и данъчна декларация. През януари е добре да си погледне човек инвестициите, пенсионните фондове, кредитите, банковите договори и да помисли какво може да направи по-добре, доволен ли е от финансовото си състояние, има ли разход, който е излишен и може да спести, има ли възможност приходите да се увеличат, добри ли са лихвите по кредитите, може ли да се предоговорят, какви застраховки да направим и така нататък. Тези теми вероятно не изглеждат особено интересни, особено за творчески настроени хора като мен, но уверявам ви, че трябва да им се обръща внимание и януари е идеалният месец да приключим с тях до следващата година.   
  1. 5. И последно, но съвсем не на последно място. През януари планираме и каква здравна профилактика, евентуално лечения, ни предстоят през годината. Не става въпрос за спешни състояния, тук суеверно ще почукам на дърво – нека не се налага. Говоря за стандартните ежегодни прегледи, които всички правим (или поне би трябвало да правим). Взимаме си часове, направления за това, което може, търсим препоръки за специалисти. Това е добър стимул да не отлагаме важни прегледи, които могат да предотвратят сериозни заболявания, когато се извършват навреме. През този месец задължително проверявам и ваксинационната програма на децата – за да не изпуснем някоя от задължителните ваксини, които са в определена възраст.    

Надявам се петте ми идеи за по-добра година да са ви били полезни и ще се радвам да споделите дали обичате да планирате или разчитате на спонтанността.