Shutterstock 1112515073 Min

Градски екотуризъм - когато природата е на съседната улица

31.03.2023 12:00 1 0

Погледнете през прозореца си. Ако виждате поне едно дърво, вие сте щастливец - близко до природата сте. В нашата страна градовете и селата са потънали в зеленина и това е толкова нормално за нас, че често го забравяме. Това е и целта на тази статия - да си напомним, че истинското богатство е зеленината, пойните птички, храстите и цветчетата и че можем да им се радваме в града, само на няколко преки от вкъщи. Да се потопиш в природата, а да си всъщност в града се нарича “Градски екотуризъм” и в някои държави тепърва започват да развиват такива градски зони. Ние, за щастие си имаме паркове и можем спокойно да упражняваме това приятно занимание.

Защо туризъм в града?

Да се държиш като турист в собствения си град има различни предимства - поглеждаш на ежедневието си с нови очи и опознаваш града си истински, трупаш нови впечатления без да трупаш нови разходи за семейния бюджет, пестиш въглеродни емисии, защото се придвижваш пеш на кратко разстояние. 

Екотуризъм е една хубава и дълга разходка в градския парк. В София имат Южен, Западен и Северен парк, Борисовата градина, Езерото в Дружба и какво ли още не. В Плевен - Кайлъка, във Варна - Морската градина и парк Златни пясъци, в Бургас - Морската и парк Вая, а в Стара Загора се радват на Аязмото. 

Само половинчасова разходка сред зелените листа, дръвчета и естествени природни звуци ще се отрази благоприятно на ума и тялото ви, ще ви “заземи” и ще ви помогне да се справите с градския шум и стрес. 

Защо е важно да пазим и дърветата в града, не само в Амазонската джунгла?

Всяко дърво на улицата ни намалява температурата на въздуха през лятото и освежава въздуха. Ето защо е толкова важно, когато се строят нови сгради, в тяхното планиране да влиза не само строителството, но и развитието на ландшафта наоколо. 

Кметските власи обичайно имат звено за поддръжка на обществените зелени пространства и приемат сигнали за всяко отсечено дърво. Напомняме, че за безопасността ни е нужно да се извършва подрязване и изрязване на опасните дървета, но на тяхно място винаги трябва да се садят нови. 

Тук идва въпросът с грижата за дърветата и храстите. Всяко габърче, забито в дръвото, за да бъде закрепена обява или тъжно съобщение нарушава целостта и здравето на дървото.

А натрупването на празни чашки от кафе по клонките на храстите до спирката не само загрозява градския пейзаж, но и пречи на растението да се развива и да изпълнява целта си - да ни поддържа условията ни за живот в оптимално състояние. 

Градският екотуризъм е чудесен начин да се разведрите, да преживеете нещо приятно със семейството и приятелите си и междувременно да хвърлите едно око дали градът ви се поддържа зелен или е на път да се превърне в бетонена джунгла.