Shutterstock 2144211337 Min

Как да оптимизираме пазаруването и да не хвърляме хранителни продукти

09.06.2023 12:00 1 0

Случва ли ви се понякога да изхвърлите хранителни продукти, които сте взели от магазина с доброто намерение да ги сготвите или язядете, но просто не сте “стигнали” до тях?

Да, много е неприятно и човек се чувства някак си гузен. Има ли какво да направим, за да намалим това пилеене на храна и пари? Може, разбира се, ето няколко доказали се съвета:

Пазаруване по списък според менюто за седмицата

Обикновено пазаруваме хранителни продукти и после се чудим какво да сготвим с тях. Постъпете по обратния начин - направете си меню за седмицата и според него напазарувайте точно колкото продукти са ви необходими. Така няма да изпадате и в най-тежката дилема за деня, а именно “какво да сготвя за вечеря”. 

Замразявайте, замразявайте, замразявайте

Видите ли, че няма да успеете да изядете нещо в срока му на годност, особено плодове и зеленчуци, пъхайте ги в камерата. Дори да става дума за един морков, една чушка или половин връзка магданоз. Много е лесно, ако сложите кутия от сладолед в камерата и в нея добавяте периодично онези зеленчуци, които са останали излишни. След около седмица кутията ще се напълни и ще имате “заготовка” за прекрасна и богата крем супа. 

Можете също да замразявате готови, сготвени храни като леща, бульон, грах, боб, готвено зеле и т.н. Те запазват вкуса си непроменен след размразяване. Картофите обаче не понасят камерата, но тях пък можете да запазите свежи за още един ден, ако ги оставите в купа със студена вода в хладилника. 

Хляб и прясно мляко също могат да се замразяват. 

Изрязвайте лошото

Ако ябълките са загнили от едната страна, можете да изрежете с нож “до здраво” и да изхвърлите само наистина разваленото. Останалото можете да направите на смути или на сок. 

Ако обаче плодът или храната са мухлясали, изхвърлете ги без жал, защото могат да навредят на здравето ви. 

Споделете с приятели

Ние като че ли позабравихме да си каним гости и предпочитаме да се срещаме някъде навън. А е толкова хубаво в уюта на дома ти да дойдат най-милите ти хора и без прекалено много притеснения и приготовления да хапнете “каквото има в хладилника” и да си поприказвате. 

И яденето е по-вкусно, и приказките са по-сладки, нали. 

Компостиране

Когато храната вече не може да се изяде или замрази, по-добре е да я сложете в компостве, отколкото в общия отпадък. Така ще превърнете яйчените черупки и дръжките на магданоза в хранителна почва, вместо в отделящ метан отпадък. 

Как се компостира в домашни условия, разказваме тук >>>