Shutterstock 2036545109 Min

Възможно ли е компостирането вкъщи?

01.06.2023 12:00 4 0

Нека започнем тази статия с цитат от френския философ Мишел дьо Монтен: “В природата няма нищо безполезно”. А сега погледнете в кофата си за боклук. В нея има само съкровища, макар и да не ви се вярва 🙂 И днес ще ви научим как да ги извличате с помощта на компостирането ...

Компостирането е естествен процес, който разгражда органичните отпадъци в богата на хранителни вещества почва. Това е достъпен и екологичен начин за изхвърляне на кухненски отпадъци, растения от двора и други биоразградими материали. Много хора вярват, че компостирането е възможно само за хората, които иамт двор. Но дали домашното компостиране наистина е невъзможно за тези, които живеят в малки апартаменти или градски условия?

Домашното компостиране е абсолютно възможно и предлага множество предимства както за околната среда, така и за природата около вас:

1. Домашното компостиране намалява отпадъците, които иначе биха попаднали в депата, като по този начин намалява емисиите на парникови газове. 

2. Компостирането също така произвежда богата на хранителни вещества почва, която може да се използва за отглеждане на растения в градини или като естествен тор за стайни растения. Това намалява необходимостта от химически торове и помага за поддържане на здрава почва. 

3. Дори да нямате собствена зеленчукова градина, дърветата около блока ви ще са безкрайно благодарни, ако ги наторите с богата на вещества тор. Те доста се мъчат да си набавят необходимите вещества с корени, покрай които минават кабели и тръби. 

4. Като използвате остатъци от храна и отпадъци от двора, за да създадете свой собствен компост, можете да намалите количеството боклук, изпращан на сметищата, и да избегнете закупуването на скъпи търговски торове. Освен това домашното компостиране е прост процес, който всеки може да направи с основни материали като пластмасова кофа и шепа трици. 

Как да си направите домашен компостер?

Най-лесно е да използвате кофа с капак. Сложете я върху подложка от саксия, за всеки случай и пробийте с бургия няколко дупки, за да влиза кислород. 

На дъното сложете клонки за дренаж и после един ред картон. Нужно е да добавите и няколко шепи пръст, за да активирате процеса. Най-лесно е да се разходите в близка гора и да си донесете. В нея има всички важни микроорганизми, които ще активират процеса във вашия компост. 

Можете да компостирате: 

1. Остатъци от плодове и зеленчуци, обелки, дръжки

2. Черупки от яйца

3. Утайка от кафе

Не слагайте месо, млечни и готвена храна. 

Когато слагате отпадъците в компоста, трябва да редувате “Зелени” (мокри) и “кафяви” (сухи) съставки, за да протича правилно процесa и да не се развиват миризми. 

Обикновено в домакинството имаме повече “мокри” съставки. Ето защо е добре да имате и чувалче стърготини (купуват се от зоомагазин), с които да поддържате баланса на веществата. 

На всеки два-три дни трябва да разбърквате компоста. Не се притеснявайте, че ще мирише. Редуването на стърготини със зелени отпадъци поддържа баланса и не позволява да се развият гнилостни процеси. 

След няколко седмици ще спрете да различавате отделните парченца храна и това ще е знак, че компостът е във фаза на “зреене”. Ароматът ще е на гора и мокра пръст. 

Можете да изпозлвате компоста за наторяване на саксиите си, да го изсипете в корените на градските дървета или да го занесете в парка, с ясното съзнание, че сте направили най-доброто за себе си и за природата - не сте изхвърлили безценни вещества на боклука.