Shutterstock 2247747001 Min

От дръжката до семките - как да използваме всички части на плодовете и зеленчуците

20.04.2023 12:00 3 0

Готвенето от “корен до стъбло” или “от дръжката до семките” вече е една от най-горещите тенденции в здравословния и осъзнат начин на живот. Да се използват всички части на хранителните продукти не само насърчава внимателното готвене и работи за намаляване на хранителните отпадъци, но също така гарантира, че използваме хранителните вещества в стъблата, корите и семките на плодовете и зеленчуците също. Освен това, когато използвате абсолютно целия зеленчук или плод, ще намалите сметките за пазаруване, защото няма да хвърляте на практика годна храна.

ВАЖНО: За да се насладите спокойно на всички полезни вещества на зеленчуците и плодовете, отделете достатъчно време да ги измиете старателно. 

Най-добре е да се накиснат във вода за около 15 минути и да се измият след това старателно с мека четка. Това се отнася за картофи, чушки, моркови, краставици, ябълки, круши и други едри плодове. 

По-дребните и по-нежните плодове и зеленчуци, както и зеленолистните също трябва да се накиснат в купа с вода, а после да се извадят и да се изплакнат още веднъж. 

Да започваме да готвим “от кората до семките”: 

Зеленчуков бульон  

Всички зеленчукови остатъци, които не са развалени и мухлясали, разбира се, са идеални за направата на зеленчуков бульон. 

Сложете ги с тенджера с малко вода, варете докато най-твърдите части омекнат, прецедете и имате перфектно начало на вкусен ориз, супа и т.н. 

Ако нямате нужда в момента от пресен зеленчуков бульон, спокойно можете да го замразите в камерата във форма за лед и да използвате по 1-2 кубчета в следващите готвения. 

Подходящи за такъв бульон са краищата и корите на морковите, дръжките на магданоза и копъра, капачетата на чушките и доматите, външните зелеви листа, корите на добре измитите картофи, шушулките на пресния грах, дръжките на бамята и т.н. 

Плодово смути

При плодовете е още по-лесно да използвате всички части - просто ги пускате в блендера и получавате вкусно, питателно смути, в което са всички витамини и полезни минерали от пулплата и кората. 

За корите на цитрусовите плодове имаме друго предложение - вкусно сладко от портокалови и лимонови корички. За рецептата можете да попитате по-възрастните, те все още пазят много вкусни тайни.

За красота

Освен “вътрешно”, плодовете и зеленчуците можем да използваме и за външно разкрасяване. 

Корите от краставиците например са чудесна хидратираща маска. Наложете на челото и бузите си, сложете на очите две кръгчета краставица и си починете за двадесетина минути. Полезните вещества ще проникнат в кожата и ще я освежат. 

Лек пилинг пък можете да си направите с вътрешната част на бананова кора - просто обтрийте добре почистено от грим и замърсявания лице и отново си починете за 15 минути. 

Ако пък натъркате зъбите си с тази мека част на бананова кора, те ще са по-бели по естествен начин. 

А за да сте наистина спокойни, че не хвърляте никакви органични отпадъци от готвенето си, можете спокойно да си вземете домашен компостер и да превръщате всички хранителни отпадъци в полезна, животворна тор.