Shutterstock 2273790657 Min

Бои за коса от природата

13.04.2023 12:00 1 0

Древните египтянки били първите жени (или поне за тях знаем), които решили да променят естествения цвят на косата си. Правили го не само, за да изглеждат по-добре, но и защото са установили, че някои естествени съставки като къната подхранват косата и я пазят от горещото слънце.

В наши дни също можем да се възползваме от естествените оцветители като бетакаротин и да придадем различен нюанс на косата.

Разбира се, естествените бои за коса нямат силата да сменят коренно цвета ви, по-скоро ще го дарят с приятни, меки, различни от обичайните нюанси. Бихте видели ефект, само ако косата ви не е била боядисвана досега.

Ето няколко идеи: 

Сок от моркови

Можете да придадете на косата си червеников-оранжев оттенък с помощта на сок от моркови. 

Сокът от един-два моркова се смесва с кокосово масло или зехтин и се нанася на косата. Оставя се да престои около 30 минути и се отмива с ябълков оцет, разреден с вода. 

Сок от цвекло

Използвайте ръкавици, ако решите да експериментирате с този по-наситен червен зеленчук. Отново се използва зехтин или кокосово масло, добавя се сок от цвекло и се прави маска на косата. 

Къна

И за финал оставихме класиката в естествените бои за коса - къната. 

Хена или къна е багрило, добито от растението Lawsonia Inermis. Отглежда се в Северна Африка, Западна и Южна Азия, Северна Австралия, Нова Зеландия. Освен оцветяващи, има и подхранващи косата свойства. 

Важно е да изберете къна без добавени оцветители. Имайте предвид, че оригиналната къна дава от червен до кафеникав оттенък, никога черен. В черната къна има добавени изкуствени оцветители. 

Още съвети за грижа за косата

Всъщност състоянието на косата е отражение на състоянието на целия организъм. Косопадът, изтъняването на косъма, липсата на блясък - нищо от това не се решава с нанасянето на една-две маски. 

Причината за зле изглеждащата коса винаги е вътре в тялото и може да е: липса на витамини, продължителен стрес, неизлекуван възпалителен процес, включително след вирусно заболяване, гъбички по кожата на главата, хормонални проблеми, преждевременно изхабяване на потенциала на космените фоликули, проблем с инсулиновите нива. 

Ако забележите продължително влошаване на състоянието на косата си (косопад, който продължава повече от 1 месец и не е по време на смяната на сезоните), чупливост, очевидна промяна на вида на косата, консултирайте се с лекар-трихолог.