Shutterstock 1335870050 Min

Многократни филтри за кафе и чай - да си спомним хубавите навици от едно време

17.02.2023 12:00 4 0

Нека започнем с малка калкулация. Ако пиете по едно кафе или чай на ден, това са 365 капсули или пакетчета чай, хвърлени в кофата за боклук за година. Ако сте двама души в семейството и пиете по традиционните две кафета на ден, капсулите стават над 1 400 годишно, а теглото на генерирания само от това отпадък - 13 кг.

Дори да пиете чай, който на пръв поглед в хартиен, т.е рециклируем филтър, лошата новина е, че в част от пакетчетата производителите влагат и пластмаса, за да запазят търговския вид или да придадат по-причудлива форма на пакечтчето чай. 

Калкулацията може и да е финансова, не само екологична. Винаги насипните чайове и кафета са на по-изгодна цена от тези в кутии и капсули, а и самите хартиени филтри, които често използваме за машините за шварц кафе са малък, но периодичен разход, който също генерира отпадък. 

Има ли решение, с което да си спестим и разходи, и отпадък за природата? Има разбира се, и то вероятно лежи на дъното на кухненския ви шкаф. 

Филтри за чай

Ще започнем от тях, защото решенията са по-лесни и наистина са на дъното на шкафа. Почти във всеки дом в България може да се намери метална цедка за чай с дълга дръжка. Бяха част от най-популярния комплект готварски прибори. Тези цедки са на практика вечни и вероятно имат нужда просто от сериозно почистване в миялна машина или изтъркване със сода за хляб, за да върнат стария си блясък и да продължат да ви служат вярно. 

Вместо да купувате чай в пакетчета, заложете на насипен, запарвайте го в чайник според инструкциите и накрая прецеждайте с металната цедка. Единственият отпадък, който ще генерирате, са шепа мокри листенца, които можете да изхвърлите в саксията, вместо в боклука. 

Филтри за кафе

Малко по-сложно, но не невъзможно, е да преминете към многократни филтри, когато сте почитател на кафето. Хартиените не са опция, освен ако нямате компостер, в който да хвърляте богататата на полезни вещества утайка и разградимия филтър. 

Ако ги хвърлите в общия боклук, те ще допринеса за производството на още парникови газове, защото няма да се разградят по естествен път. Можете да преминете към постоянни стоманени филтри за шварц машина, които лесно се мият в миялна машина. Утайката от кафе пък е чудесна за наторяване на цветятата или като ексфолиант за тяло. 

Почитателите на кафе в капсула също могат да се наслаждават на любимото си еспресо без да се тревожат, че генерират отпадък. Вече има метални капсули за почти всички популярни кафе машини, които са за многократна употреба. Могат да се пълнят с всякакво добре смляно кафе и се почистват лесно под течаща вода. На каквато и напитка да сте любители, не е нужно да генерирате купчини отпадък, докато й се наслаждавате. Има много щадящи природата варианти, само се огледайте наоколо.