Shutterstock 696391456 Min

С какво да заменим приборите за еднократна употреба и сламките?

23.02.2023 12:00 4 0

Едва преди няколко десетилетия приборите за еднократна употреба навлизат широко в ежедневието на хората. Първоначално изглеждат като прекрасна алтернатива на металните прибори, защото са хигиенични, ползват се само веднъж и няма нужда да се мият.

Освен това са леки, идват в какви ли не цветове и след края на употребата им просто се изхвърлят.

И тук дойде голямото недоразумение - няма пластмаса, която “просто се изхвърля”. Когато поставим вилиците, ножчетата, сламките, чашките от пластмаса в кофата, те не изчезват с магическа пръчка, а продължават живота си още 400 години преди да се превърнат в микропластмаса. 

С други думи - всяка една вилица и чашка за кафе, която сте използвали в живота си, все още е някъде там, в природата, под земята или в корема на някоя костенурка. 

Ние имаме наистина сериозен проблем с приборите за еднократна употреба, но и сериозен напредък в намирането на алтернативи. Така че, ако това беше лошата новина - че вече сме произвели прекалено много пластмасови прибори, идва ред на добрата - няколко иде с какво да ги заменим. 

Идея 1: С нищо

Да, точно така. Ние всъщност нямаме нужда от пластмасови прибори, сламки, чинийки. Те са продукт на прекалено забързания начин на живот, в който не ти остава време да седнеш и да изпиеш една чаша кафе или да обядваш, а трябва да е бързо и в движение, от пластмасова кутия с пластмасова вилица. 

Огледайте добре ежедневието си и вижте кои са случаите, в които използвате сламки, чашки и други прибори. Направете си услуга и вместо да изглътвате кафето си на крак по пътя към спирката, станете 10 минути по-рано, направете си хубаво домашно кафе, изпийте го с наслада от собствената си керамична чаша и излезте спокойно. Така няма опасност и да се залеете с кафето, ако случайно стъпите на разлепена плочка. 

Идея 2: С бамбукови прибори и сламки

Ако има едно растение, което можем да определим за “растение на бъдещето”, то определено е бамбукът. Расте с изключителна бързина, с огромно приложение е и леко, точно като пластмасата. А когато спре да ни служи, просто го заравяме в почвата, стига да не сме ползвали вредни лепила за направата на изделието, разбира се. 

Повечето родители вече познават удобството на леките и нечупливи прибори за хранене от бамбук за деца, а вече има и достатъчно модели за възрастни, за да направите приятно градинско парти или излет с хубави комплекти прибори. 

Идея 3: С вафли и спагети

Да се изработи чашка за еднократна употреба от вафлена кора всъщност е българска разработка, вече успешно налагаща се на пазара. Създателите посветиха няколко години на рецептетата за вафлената чашка, за да е достатъчно издръжлива на висока температура, но и достатъчно вкусна, за да я изядете, след като си изпиете кафето. 

Колкото до сламките, можете спокойно да ги заместите с букатини - паста под формата на тръбичка, която чудесно замества пластмасовия си събрат. Неприятното е, че всъщност разхищаваме храна по този начин, така че просто спрете да използвате сламки. И без това причиняват бръчки около устните ;)