Shutterstock 205205797 Min Min

Богатството на задния ни двор - как да го направим по-уютен и приветлив

15.06.2023 12:00 2 0


Богати сте, ако имате лично свое парче земя, колкото и малко да е то. Богати сте и ако имате дори и най-малкото балконче, на което да изпиете кафето си. Но дали оценяваме това богатство или сме го превърнали в склад за вещи, които “някога” могат да потрябват?

Ето как с малко средства и много желание да върнете отново обаянието на задния двор. Или на балкона, стъпките са едни и същи. 

Започнете отнякъде

Най-трудно е да започнете отнякъде, особено ако не ви е оставало време да се погрижите за двора си в продължение на години. Огледайте се и изхвърлете само едно нещо, което очевидно е за хвърляне. А сега - още едно. Ето, вече сте две стъпки по-напред към целта да почистите и освежите двора си. 

Групирайте по материали или по предназначение

Друг хитър съвет е да групирате вещите по материали (дърво, метал, текстил) или по предназначение. Можете и на купчиини “запазвам”, “изхвърлям” и “не мога да реша”. 

Това ще ви даде по-ясен поглед върху нещата, които притежавате и ще ви помогне поне да ги подредите, за да са по-приветливи. 

Почистете с пароструйка настилките

След като вече сте разпределили, подредили и изхвърлили ненужното, идва ред на почистването. Не се опитвайте да се преборите сами, а повикайте на помощ пароструйка или водоструйка. Със силата на водата те имат магическата способност да почистват какви ли не повърхности, които на пръв поглед изглеждат непочистваеми.

Когато всичко върне първоначалния си цвят - и плочките, и градинските мебели, можете да пристъпите към освежаване с боя, ако е небходимо. 

Какво да правите с цветята, ако не сте градинар по душа?

Има хора, на които градинарстването им е в кръвта. Те могат от шепа пръст и едно зрънце да направят райска градина. А има и хора, които просто са добри в други неща. 

Ако не сте градинар по душа, можете да повикате умел съсед да ви помогне с първоначалното подрязване на храсти и дръвчета, а за декорация спокойно можете да купите и цъфнали вече цветя от магазина. 

Или пък да се включите в някоя от многобройните групи за градинарство и стъпка по стъпка да овладеете изкуството да отглеждате живот.