Shutterstock 1082566931 Min

Ода за чистотата на плажовете и морето

22.06.2023 12:00 2 0

Лятото все пак дойде! След дългата и напоителна пролет, мислите за морски приключения вече не изглеждат толкова неуместни. С навлизането в сезона на отпуските постепенно ще започнем да се натъкваме на една не съвсем лицеприятна, но дълбоко позната гледка - мръсните плажове.

Колкото и да вярваме в прогреса на човешкото отношение към заобикалящата ни среда, не можем да затворим очите си пред простата истина, че не всеки носи в себе си културата да пази чисто и подредено.  Опазването на плажовете и водите чисти обаче е задача, която не трябва да остава приоритет единствено на природозащитниците и хората, живеещи в близост до бреговете. То е отговорност на всички нас. 

Най-голяма заплаха за моретата и океаните, езерата и язовирите са човешките дейности. Това е проблем, който се простира отвъд държави и континенти и оказва влияние върху живота на цялото земно кълбо.

Колкото и обезкуражаващо да звучи всичко това, не е необходимо да правим необикновени неща, за да запазим нашето море и свободните за достъп плажове безопасни за всички. Малките действия могат да имат голямо значение. 

Предстои да прочетете някои практични съвети за това как да не оставяте непоправим отпечатък върху еко равновесието на местността, в която сте избрали да прекарате своята лятна почивка.

1. Ангажирайте се с идеята да пазите ред и чистота

Всички решения често тръгват от добрата информираност. Ако четете тази статия, вероятно вече сте наясно, че замърсяването на плажовете и водите е проблем, който дава отражение върху живота на морските обитатели.

Използвайте интернет подобаващо и намерете начин да засвидетелствате своята позиция пред близки  и приятели. Можете да го направите по деликатен, но все пак ангажиращ начин, публикувайки пост, призоваващ към отговорност и грижа към плажната курортна ивица.

2. Почиствайте след себе си

Сещате ли се за онази сламка, която изхвръкна от чашата ви, а вие си обещахте, че ще я приберете „след малко“? Вероятността да си е останала там, където е паднала, е повече от голяма. 

Следващия път, когато си тръгвате от плажа, не оставяйте нищо по пясъка. Носете торбичка, в която да прибирате боклука си и по възможност го правете своевременно, а не чак в края на деня. 

Ако в близост намерите захвърлени опаковки или фасове от други плажуващи, преглътнете чувството си на гордост и ги съберете и тях. Да, не сте длъжни, но на вас разчита цялата морска флора и фауна.

3. Внимавайте какви слънцезащитни продукти използвате

През последните години значително нарасна общественият, политическият и научният интерес към въздействието на продуктите за слънчева грижа върху морския живот, по-специално върху кораловите рифове. Търсенията в Google за "безопасен за рифовете слънцезащитен продукт" са се увеличили повече от четири пъти в периода между 2014 - 2022 г.

Широко разпространено е мнението, че някои съединения на UV филтрите в продукти за слънцезащита имат вредно въздействие върху морските организми. Замърсяването на околната среда от химически слънцезащитни продукти може да доведе до намалена устойчивост спрямо измененията в климата и дори да допринесе за репродуктивното увреждане на организми, включително корали и риби, които могат да изчезнат на местно ниво в рамките на няколко поколения.

4. Плажът и морето заслужават повече

Под гладката морска повърхност се крият заплахи за всички форми на живот. Наш дълг е да защитаваме водните басейни, като помагаме за поддържането на тяхната чистота и безопасност. Почистването на плажните ивици е от основно значение за този процес, тъй като всичко, което остане на пясъка, рано или късно се озовава във водата.

Изисква се съвсем малко, за да започнем да се държим отговорно към природата. Всичко може да започне още от днес!