Shutterstock 1115718056

Грижа за кожата с масла

03.11.2023 12:00 1 0

Много преди козметичната индустрия да събере в красиви бурканчета най-добрите съставки от природата, жените са използвали маслата в натуралния им вид - добити директно от ядки и семена. С годините знанието за силата на маслата в чистия им вид се е позагубила, но днес отново можем да обърнем поглед назад и да си спомним как можем по естествен начин да се грижим за кожата си.

Векове наред маслата са били ценени заради изключителните си свойства и способността да подобряват физическото и емоционалното ни благосъстояние. От древни цивилизации като Египет и Индия до съвременни уелнес ентусиасти, хора от различни култури са се възползвали от невероятните предимства на тези течни чудеса. А сега е време и вие да се присъедините към тази вековна традиция.

Първо нека припомним кога една кожа в добро здраве - когато в най-горните слоеве има влага, задържана на мястото й от здравословен липиден слой (четете “естествени мазнини”).

Проблемите с кожата се появяват, когато балансът се наруши - мазнините стават прекалено много или изчезват. Понякога става въпрос за хормонални нарушения, друг път - за неподходяща грижа за лице.

Самите ние, в опитите си да намерим идеалния режим за лице, сме склонни да прекаляваме понякога с почистването на лицето, което отнема от липидите или пък да нанасяме тежки, запушващи порите кремове в стремежа си да го подхраним.

Когато използваме естествени масла за лице, подходящи за вашия тип кожа, се възползвате от чистите природни сили за разкрасяване, но без консерванти и скритите комедогенни фактори, които някои кремове съдържат.

Но за да не навредите на лицето си, е добре да знаете кое масло за коя кожа е подходящо и какъв е правилният начин за нанасяне:

Масло се нанася на влажно лице

Това е основното правило, за да може съставките да “потънат” надолу в дермата заедно с водните молекули. Макар да не се смесват, водата и маслата пътуват заедно и облагородяват кожата ни по един наистина естествен начин.

Ако нанесете прекалено много, използвайте кърпичка, за да попиете. Излишъкът от масло е добре да бъде отстранен, за да не се превърне в събираща прах бариера на лицето. Оставете да попие на кожата, но след 5-6 минути, ако все още усещате мазен слой, отстранете го внимателно с хартиена кърпичка.

За всяко лице - масло

Ето и кратък списък на маслата и тяхната употреба:

  • Масло от гроздови семки регулира мастната секреция. То стяга порите, без да ги запушва. Подходящо е за всеки тип кожа
  • Масло от авокадо има овлажняващ и успокояващ ефект, подходящо за много суха кожа
  • Маслиново олио (зехтин) се препоръчва за чувствителна кожа. Избягвайте да нанасяте на лицето си зехтин за готвене, защото той съдържа киселини, които биха могли да възпалят лицето. Избирайте маслиново олио за козметични цели
  • Пшеничното масло има регенериращо и изграждащо действие, подходящо за много суха и застаряваща кожа
  • Масло от кайсиеви ядки е нежно и подходящо за околоочния контур. Омекотява и хидратира.

За да завършите с финес своята бюти рутина, можете да подготвим кожата за нанасяне на маслото като я обтрием с българска розова вода.