Christmas Tree 2999722 640

За Коледа никога не е твърде рано

27.11.2023 12:00 1 0

Започнахте ли подготовката за Коледа? Да ви призная, аз съм я започнала от пролетта и не само защото наистина обичам този празник, а и защото имам толкова много подаръци за подготвяне, че ако го оставя за декември, има опасност да фалирам, или още по-зле – да пропусна някого.

Дори и да не сте от ранните коледни пилета като мен, ноември е чудесен месец за избор на коледни подаръци и все още не е прекалено късно. В тази статия ще ви споделя малко личен опит в подготовката на празника – надявам се да го намерите не само за екологичен, но и икономичен, и като цяло полезен.

 1. 1. Винаги си правя списък с хората, на които ще избирам подаръци. Това е важно, защото иначе мога да забравя някого в многолюдната ни и постоянно нарастваща фамилия. Всъщност правя дори не един списък, а три – първият с най-близките членове на семейството, вторият с приятели и по-далечни роднини, които съм решила да изненадам, а третият, който не е по-малко важен – с хора, които не са ми чак толкова близки, но през годината са били значими за мен и искам да ги зарадвам с мил жест – тук може да е любимата учителка на детето, лекарят, към когото съм благодарна, добри съседи, скъпи колеги и така нататък.
 2. 2. Определям максималния бюджет, който мога да отделя и го разпределям спрямо отделните списъци. Тук ми е важно и винаги се старая подаръците за хората във всяка от трите групи да са на близка стойност. Това важи най-вече за първата група – семейството - защото на Бъдни вечер и Коледа сме всички заедно – би било много неудобно да подарим на някое от децата по-голям подарък отколкото на другите. И да, разбира се, че стойността на подаръка не е най-важното, но въпреки това ще се получи неловко, ако един получи телефон, а друг – шапка и ръкавици.
 3. 3. За приятелите предпочитам не твърде ангажиращи подаръци с послание или с някаква закачка и често избирам почти еднакви. Миналата година например подарявах красиви чаши с коледен мотив и с пожелание да изпием много кафета заедно. Е, мисля, че го сбъднахме поне с повечето.
 4. 4. В третия списък – този с хората, които не са ми толкова близки, обикновено избирам подаръци, които ако не им трябват, могат да преподарят – бонбони, сладки, вино, саксия с коледна звезда или някакво цвете, книга. Тук може би повдигате вежди критично, но позволете ми да изразя лично мнение. С времето осъзнах, че няма нищо лошо в това да преподариш подарък, който ти е в повече и няма да използваш. Вече не се обиждам ни най-малко, ако нещо, което съм подарила, се озове при друг собственик, стига да му носи радост и да върши работа. По-скоро ще ми стане много неприятно, ако седи някъде прибрано и накрая се изхвърли.
 5. 5. Подаръците могат да бъдат различни от материални и тогава се получава много оригинално. Хубав подарък за цяло семейство например са билети за събитие или екскурзия. В този случай обаче е важно да се съобразим с предпочитанията и програмата на хората, на които подаряваме.
 6. 6. Личното творчество е много мил подарък, но ще ви призная, че самата аз много рядко подарявам свои книги. Струва ми се някак ангажиращо, все едно се натрапвам. Възможно е да не съм права, но както ви казах – споделям личен опит и не настоявам да съм единствен авторитет по темата.
 7. 7. От друга страна пък ми харесва да подарявам лично производство. Една година подарихме на приятели и близки зехтин, произведен от маслини от нашата градина. Всички много се зарадваха.
 8. 8. Не подарявам парфюм, освен ако съм сигурна в любимата марка; нито дрехи и обувки, ако не съм сигурна в размера и стила. Вместо това по-скоро ще подаря ваучер за парфюм или дреха, ако съм решила това да е коледният ми дар.
 9. 9. Рядко подарявам декорация за дома, статуетки и картини, дори и ако е нещо, което аз самата много съм харесала. Хората имат различен вкус и някоя картина пред която аз мога да се разплача, на друг ще се стори отблъскваща. Такъв подарък се е случвало да подаря само след като съм се уверила, че е предмет, който наистина е желан и избран.
 10. 10. Обикновено децата не се радват на дрехи, а на играчки. На тях никога не избирам подаръци според това колко са практични и колко имат нужда от тях, а се ръководя от техните пожелания. Писмото до Дядо Коледа много помага.
 11. 11. Ако някое от децата изрично иска подарък, който ми се струва тривиален или дори глупав, ще го получи, макар изобщо да не ми харесва. Да видя щастието в очите на близките ми е най-големият подарък за мен самата, така че „щом толкова много искаш тази компютърна игра, маме, така да бъде“. Но това не значи, че първо няма да се опитам тактично да отклоня писмото до Дядо Коледа в друга посока.
 12. 12. Децата, а и не само те, понякога много искат да разкрият коледния подарък, но доколкото зависи от мен, ги държа в неведение до последния момент.
 13. 13. При самото поднасяне на подаръците на Коледа често правим някаква малка игра – канили сме „Дядо Коледа“ за по-малките, крили сме подаръци, играли сме на гатанки, на игри с въпроси и отговори и какви ли не такива, за да бъде по-забавно и интересно.
 14. 14. На всяка Коледа към подаръка за най-близките ми хора има книга. Това си е закон у дома. Избирам книгите им, като се вслушвам във вкусовете на момчетата, снахите и мъжа ми, и подпитвам издалеч. Освен това никога не ги надписвам вътре, за да може ако случайно вече са си я купили, да я подарят на друг.
 15. 15. Към подаръците обикновено слагам картичка с пожелание и избирам картички с кауза. Но може би ще спра да го правя и ще помагам на каузите, без да взимам картички, защото те в крайна сметка се озовават винаги в кофата, заедно с опаковките, които от миналата година намалих до минимум. (Можете да прочетете идеите ми за еко опаковка ето тук.

https://vedri.bg/5-idei-za-eko-opakovki/)

 1. 16. И последно, но не на последно място. С годините осъзнах, че твърде големи и щедри подаръци могат да смутят човек, особено ако има затруднение да върне жеста. Затова освен със собствените си възможности, се съобразявам винаги и с възможностите на другия човек, за да не се получи така, че вместо да го зарадвам, да го притесня. Това за децата не важи, но особено с приятелите е много важно. А за хората в третия списък, които дори не са ни близки – твърде големи и скъпи подаръци са неуместни в ситуация, когато е важно вниманието, а не какво можем или не можем да си позволим.

Дано съм ви била полезна и нека получите най-хубавите и мечтани дарове тази Коледа, онези, които с пари не се купуват – здравето и любовта.