1 (2)

Мамо, какво да ти подаря за Коледа?

06.12.2023 12:00 2 0

Този въпрос ми зададе 10-годишният ми син. Той получава малка сума за джобни и си спестява, но ще му е много трудно да събере достатъчно за подаръци на баща си и на мен, на тримата си братя, на племенника и на всички други хора, които би искал да зарадва. Понякога момчетата ми се комбинират за подаръците и това също е много мило, но този път му предложих друг вариант.

Реших да го споделя и с вас не само защото е „еко“, но и защото като видях как му грейна личицето и колко хареса идеята, ми се струва, че ще допадне и на други деца.

А идеята е много простичка и лесно постижима. Вместо материален подарък за Коледа, децата могат да ни подарят ваучер. Ще го изработят сами на лист хартия или на картичка, която са нарисували и ще напишат на него какво ни подаряват. Ето няколко идеи, които нахвърлях на Алекс.

  1. 1. Ваучер „време“. Може да ми подари 2, 3, 5 или 10 часа от свободното си време. Този ваучер ще е много полезен в случаите, когато много ми се иска да го заведа някъде, а на него не му се струва интересно и отказва. Това може да е посещение при роднини, които намира за скучни или на някоя постановка, която не го изпълва с възторг, а аз толкова държа да я гледа. На ваучера може да напише нещо такова: „Подарявам ти 2 (3,5) часа от времето си, за да ме заведеш където ти прецениш, а аз обещавам да се постарая да прекарам добре, и да не се мръщя и капризнича.“
  2. 2. Ваучер „добрина“. Този ваучер може да е еднократен или за два, три, пет пъти. Ще го използвам в случаите, когато е решил да прояви опаката си страна и се държи лошо с племенника или братята си. Всяко дете има такива моменти. На ваучера може да напише нещо такова. „Обещавам да бъда добър, мил и възпитан, когато ми предоставиш този ваучер и веднага да коригирам това, което правя.“
  3. 3. Ваучер за „помощ“. Тук обясних на Алекс да не очаква, че този ваучер ще покрие обичайните му задължения у дома – например да си оправи леглото, да си прибере дрехите и вещите, или да си вдигне чинията от масата и така нататък. Този ваучер може да е за нещо извън ежедневните му задачи – примерно да ми помогне в някое от моите домакински задължения, като е хубаво вътре да е уточнено за колко време и колко пъти.
  4. 4. Ваучер за „едно желание“. Този много му хареса, поне докато не му обясних, че трябва да внимава на кого подарява такъв ваучер, защото ако го даде на племенника си и племенникът му си пожелае новата му футболна топка, никак няма да е щастлив. Така че или трябва да поясни в самия ваучер какво може да е желанието, или да го подари на мен или татко си, защото нашето желание най-вероятно ще е нещо, което няма да го лиши от любима играчка примерно.
  5. 5. Ваучер „избери ми книга и ще я прочета“. Много искам Алекс да подари на мен такъв ваучер, за да му връча веднага някоя от книгите от моето детство, които толкова обичах, а на съвременните деца не са особено интересни. А аз не спирам да се надявам, че само ако стигне средата, няма да може да я остави. На ваучера може да пише нещо такова: „Избери ми книга по твой вкус и обещавам да я прочета открай до край за седмица и после да ти кажа какво ми е харесало и какво не ми е харесало в нея.“

Това е основата, върху която Алекс ще направи ваучери за Коледен подарък не само на мен, но и на братята, племенника си, баща си. Може да ги отмени в някое от техните задължения, да подреди стаите им, да отиде до магазина за нещо, което са му поръчали. Оставих на въображението му да се развихри и ми е много интересно какво ще измъдри малката му умна главица.

А ако децата се отметнат, макар че са ни подарили такъв ваучер? Хрумна ми и този вариант. Но какво ще стане, ако тръгнем всички да се отказваме от подаръците, които сме направили? Затова обясних на Алекс, че такъв ваучер е сериозен ангажимент и няма връщане назад. Казах му, че това е като договор между нас, скрепен от самия Дядо Коледа. Е, добре де, поне от идеята за Дядо Коледа. И ако не си спази обещанието на ваучера, няма да се получи добре. Ще е същото като ние да си вземем подаръка за Коледа наобратно.

Ние няма да постъпим така, а и те няма. Защото да си добро дете е доста по-лесно, когато го направим интересно.

Ако темата ви е интересна, можете да видите и тези 10 идеи за коледни подаръци, които съм споделила с вас преди година. - https://vedri.bg/10-idei-za-koledni-podar-fi/