Viber Image 2023 12 13 17 21 09 988 (1)

За черни дни

20.12.2023 12:00 1 0

Винаги съм живяла в голям град и сме се отоплявали с парно – в Пловдив бяхме с централно парно отопление, а в София сме на газ. Случвало се е да нямаме ток, спомням си и времената на режим на тока и водата в детството си, но поне не сме студували. Но само преди няколко дни след силния снеговалеж и аварии, 750 000 българи останаха без ток повече от 24 часа, и те далеч не бяха хора в далечни села.

Включително и семействата от съседния до нас квартал останаха на тъмно не часове, а дни. За щастие, в повечето домове, особено в селата, имат алтернативно отопление, печки и камини, което може и да не е най-екологичното решение, но все пак спасява от студ. Докато слушахме новините, със съпруга ми изведнъж се усетихме (слава богу навреме), че макар да сме на газ, за да работи отоплението, е необходим ток, който задвижва водата в системата и поддържа циркулацията. Много бързо се задействахме и проверихме вариантите – единият е генератор, а другият – ups, който действа с акумулатори и се оказа по-подходящият избор за нас.

Пиша тази статия по идея на читатели, които споделиха, че и преди са попадали в бедствени ситуации без ток и вода и затова са се научили да се подготвят навреме. Което в никакъв случай не означава да се превръщаме в ‘сървайвалисти“ и да фокусираме целия си живот върху това да сме подготвени за бедствия и аварии. Но също както е нормално човек да има здравни осигуровки, в случай че се разболее, така е нормално да положим някакви минимални грижи за дома си, в случай че природата реши да ни изненада. За съжаление това се случва и вероятно ще продължи да се случва.

Ето на какво е препоръчително да има във всеки дом:

 1. 1. Алтернативно отопление (при нас е газ с ups акумулатор, който се включва автоматично, ако токът спре).
 2. 2. Свещи
 3. 3. Газов котлон (ние имаме барбекю)
 4. 4. Няколко големи бутилки вода (седят в мазето и на никого не пречат)
 5. 5. Консерви с храна, която може да се консумира без готвене, сухари, разтворимо кафе и мляко, захар и сол, основни пакетирани храни – поне за седмица.
 6. 6. Всички лекарства от първа необходимост и санитарни материали, които семейството употребява.
 7. 7. Карти, шах, настолни игри, книги.
 8. 8. Автомобилите зареждаме с гориво, когато резервоарът е наполовина, не чакаме да се изпразни.
 9. 9. Храна за домашните животни поне за седмица.
 • 10. Фенерчета, батерии, кибрит, запалки
 • 11. Одеяла, раници, връхни дрехи и якета, шапки, ръкавици, ботуши и обувки, подходящи за сняг и преходи.
 • 12. Документи и ценности на удобно място.

И тъй като споменах по-горе израза „сървайвалисти“, за тези, които не са го срещали, ще обясня какво означава. В средата на миналия век се заражда движение от хора, които активно се подготвят за световен апокалипсис – ядрен, екологичен, икономическа криза, вирус или нападение от извънземни – причината за този апокалипсис може да е всякаква и различните групи имат различен фокус, сред тях има и религиозни, и дори военизирани, но всички те имат някои много общи характеристики. Те се подготвят с хранителни запаси поне за година, някои от тях оборудват цели подземни бункери под къщите си, складират оръжия и лекарства, преминават обучения по самозащита, медицинска помощ, стрелба, оцеляване и други подобни. В постапокалиптичните книги и филми често се случва така, че някой такъв отшелник загива, а главният герой намира запасите му и оцелява благодарение на тях. Независимо, че тези течения са извор на конспиративни теории и често изпадат в крайности, опитът и усилията им са интересни и заслужават внимание, а освен това могат да бъдат много полезни в екстремни ситуации. Не е толкова лошо да сме готови за „черни дни“, пък дано те никога не дойдат и дано природата е благосклонна към нас, а ние да се научим да я пазим и ценим както заслужава.