370338856 996435494918139 4747369725414442579 N (1)

10 хубави неща

04.01.2024 11:00 1 0

Тази статия я бях замислила с друга тема – трябваше да бъде за ключовите екологични събития на 2023 година. Но когато се зарових в последствията от войни, земетресения, наводнения, бури и пожари, се почувствах потисната съвсем не като за празници. И затова реших да сменя темата тотално. Истина е, че човечеството понесе много удари тази година и това са теми, по които трябва да се говори, за да сме подготвени, за да сме внимателни, дори, ако щете, да сме изпълнени със страхопочитание към природата. Но също така е истина, че се случват и хубави неща в екологично отношение. И кога, ако не сега, е моментът да им се порадваме.

И така, подбрах ви 10 от хубавите еко новини на 2023 година.

  1. 1. ООН прие първия в света договор за защита на морския живот в океани и морета извън националните граници. Това е историческо решение, което закриля биоразнообразието и е важна стъпка за справяне с измененията на климата. Какво означава на практика? Този договор ще позволи създаването на големи защитени морски зони в открития океан. Преди този договор само един процент от световния океан е бил защитен, така че можете да си представите каква огромна промяна е това.
  2. 2. Обезлесяването на Бразилска Амазония намаля с 68%. Това е първият значителен спад след като новият президент на Бразилия обеща да поведе битка срещу незаконното изсичане на горите. Ето че можело. Навсякъде по света корупцията води до еко катастрофи и обратното – битката с корупцията бързо води до подобряване на околната среда.
  3. 3. Шведски учени обявиха, че са разработили нов, много по-ефикасен начин за рециклиране на батерии на електрически автомобили. Този метод позволява възстановяване на 100 процента алуминий и 98 процента от лития, а при това не се използват и скъпи или вредни за околната среда химикали. Иначе казано това е решение на един от големите проблеми с електроавтомобилите.
  4. 4. Нещо интересно за нашата южна съседка. Гърция обяви план за строеж на парк за ветрогенератори в открито море. До 2030 година турбините ще осигурят енергия за 1,5 милиона домакинства. Те ще бъдат разположени в Егейско, Йонийско и Средиземно море. По време на конструкцията ще се вземе предвид съхраняването на морската флора и фауна и ще се избягват екологично нестабилни райони – поне това е обещанието на гръцкото правителство.
  5. 5. До 2035 година около Земята ще орбитира космическа соларна ферма, чиито слънчеви панели ще изпращат енергия до Земята по начин подобен на сигналите на мобилните оператори. Проектът е на технологичната компания Спейс Солар, базирана край Оксфорд и според тях тази технология ще произвежда повече възобновяема енергия от всички земни еквиваленти. Слънчевите лъчи в Космоса са 10 пъти по-силни, а освен това ще бъдат улавяни непрекъснато, а не само през дневните часове.
  6. 6. Европейският парламент и държавите членки са в процес на преговори по закон за възстановяване на природата. Той изисква от всички европейски държави да въведат мерки за възстановяване на природата на поне 20 процента от земята и водата на ЕС до 2030 година и всички екосистеми, които се нуждаят от възстановяване до 2050 г. Мнозинството евродепутати подкрепят позицията, че възстановяването на околната среда е от ключово значение за борбата с измененията в природата и загубата на биологично разнообразие. Според тях то намалява и заплахата за недостиг на храни. Според ЕК новият закон ще донесе значителни икономически ползи и всяко инвестирано евро ще доведе до поне осем евро ползи.
  7. 7. Международната агенция по енергетика IEA обяви, че чистите енергийни технологии (като соларна енергия, ветрогенератори, термопомпи и електрически коли) са на път да променят начина на захранване с енергия на всичко - от автомобили до заводи и няма връщане назад. До 2030 година се очаква в света да има 10 пъти повече електромобили, а соларната енергия да генерира повече електричество от цялата енергийна система на САЩ. Възобновяемите енергии се очаква да стигнат 50% от глобалното захранване с енергия. До 2028 година агенцията прогнозира забавяне на ръста на търсене на петрол и според очакванията на експертите преходът към чиста енергия не може да бъде спрян.
  8. 8. Тенденцията в Европа е градската среда да е все по-зелена. Мащабна анкета показа, че 8 от 10 европейски граждани смятат, че имат лесен достъп до зелени пространства и природа, но докато в Дания например 100 процента от хората са в такава ситуация, в Малта са само 51, а в Португалия – 77. Затова е необходимо сериозно планиране, което да направи зеленото основен принцип в градската архитектура. Професор Сесил Кониненджик от „Нейчър Бейзд Солюшънс“ предлага правилото 3-30-300 като основна насока за зелено планиране. То означава, че всеки човек трябва да може да вижда поне 3 дървета от дома си, да има поне 30 процента сянка в квартала си и да не живее на повече от 300 метра от парк или зеленина с площ поне един хектар. Хубаво правило, нали? То не е случайно. Учените отдавна са доказали, че градското залесяване може да понижи температурата в града до 10 градуса.
  9. 9. Подбрах последните две еко новини да са за България. От 1 декември 2023 г. у нас влезе в сила забрана за движение на замърсяващи коли от първи и втори екологичен клас в центъра на София - това са автомобили на дизел на 20 години и повече, както и на бензин над 30 години. Санкциите за нарушителите не са строги и все още не съм забелязала кампания, която да разясни на хората необходимостта от тази мярка, но дори и малката стъпка в правилна посока е по-добра от нищо.
  10. 10. И накрая, но не на последно място - ЕС одобри бюджет от 1,2 милиарда евро за справедливия климатичен преход в България. Страната ще получи 1,2 милиарда евро по Фонда за справедлив преход – за създаването на нови работни места и икономически дейности засправедлив климатичен преход в областите Стара Загора, Кюстендил и Перник. Така ще бъдат подпомогнати преходът от производство на енергия от въглища, както и преквалификацията и създаването на нови възможности за работа на над 15 000 миньори в трите области.

Това е съвсем малка част от хубавите новини, на които попаднах за тази година – освен това бебе носорог от застрашен вид се роди в Индонезия, в цирк в Германия замениха с холограми клетите животинки за дресура, електрическите влакове революционизират транспорта в Европа и още, още много интересни и добри неща се случваха наблизо и далеч. И дано продължават да се случват, защото много ми се иска да оставим на децата си един по-добър свят, от този, който заварихме.

Няма да ни е лесно, но ще се опитаме.

Да ви е честита новата 2024 година и да сме всички здрави, успешни и с ведър поглед към живота!