Pexels Ron Lach 8311896

7 съвета за успешно пазаруване в магазини за втора употреба

11.01.2024 12:00 1 0

Ясно си спомням кога открих магазините за втора употреба. Бях на 13, годината беше 2012-та, а да пазаруваш “second-hand” беше всичко, но не и модерно. При всяко влизане в такъв магазин се молих да не срещна мой връстник, а когато някой ме попиташе откъде идва новата ми готина блуза, бързах да отвърна, че е подарък от майка ми и сменях темата.

11 години по-късно, вече не просто не се срамувам, а бързо осведомявам всички, че отново съм попаднала на находка, при това “САМО за 2 лева”. Неудобството отстъпи място на гордост. Осъзнах, че пазаруването втора употреба е не само по-бюджетно, готино и интересно, но и много по-щадящо към природата. 

Смята се, че производството на облекло е третата по големина производствена индустрия след автомобилната и технологичната, а според някои проучвания, производството на текстил допринася повече за изменението на климата, отколкото международната авиация и корабоплаването взети заедно. Струва ли си тогава цялото това замърсяване и експлоатация на човешки труд, в името на това да имаме нови дрехи? За мен - съвсем не.

Ако и вие искате да дадете шанс на second-hand магазините или просто смятате, че “никога нямате късмет” при намирането на дрехи от такива магазини, тук съм ви подготвила няколко съвета за гарантиран успех:

 1. 1. Направете списък с конкретни артикули - Ясната цел спестява време и енергия, а освен това ви помага да избегнете импулсивни покупки. Влизайки в магазина с ясна представа какво търсите, ще успеете да се насочите към едно определено място, което пък от своя страна ще ви предпази от претоварване.
 2. 2. Отидете в ден на ново зареждане - Да, цените в такива дни обикновено са по-високи, но такива са и шансовете ви за намиране на нови, хубави и интересни артикули.
 3. 3. Бъдете търпеливи - Влизайте в магазина с ясната мисъл, че вероятно няма да откриете това, за което сте отишли. Никога не знаем на какво ще се натъкнем. Понякога намирам 5 неща в рамките на 5 минути, а друг път прекарвам часове, ровейки по щандовете, само за да си тръгна от магазина с празни ръце, защото не съм попаднала на подходящ артикул. 
 4. 4. Носете удобни дрехи - макар и този съвет да звучи странно, през годините съм научила, че колкото по-лесно събличаме и обличаме дрехите ни, толкова по-леко и приятно ще премине пазаруването ни. Клинове, поли, чехли и широки тениски са примери за перфектното “thrift” облекло. 
 5. 5. Не пренебрегвайте секциите за мъже и деца - в магазините за втора употреба там често има скрити съкровища. В мъжката зона може да откриете големи пуловери, блейзъри или ретро тениски, а детският отдел предлага уникални находки като мини топове с фънки щампи или по-малки размери за дребни хора.
 1. 6. Проявете креативност и вярвайте в процеса - понякога съвсем обикновено изглеждащи неща могат да създадат чудеса в правилната комбинация
 2.  
  1. 7. Бъдете отворени - експериментирайте и опитвайте различни стилове и размери. Каквото и да говорим, шансовете да купим нещо “рисковано” са много по-големи, ако това конкретно нещо не струва 2 работни дни от живота ни. Поради тази причина пазаруването втора употреба предлага уникални възможности за изследване на нов външен вид. Ако пък намерите дреха, която харесвате, но не ви е по мярка- не забравяйте, че корекции като подгъване и прекрояване могат да превърнат даден артикул в идеален за вас.

  Да, този тип пазаруване има множество предимства, които надхвърлят спестяването на пари. Магазините за втора употреба, често подкрепят благотворителни каузи, което прави покупките ви принос към нещо по-голямо. Освен това удължава живота на предметите, намалява отпадъците и насърчава устойчивостта, давайки ви възможност да изразявате и/или преоткривате личния си стил. Има една рядка привлекателност в тези магазини, породена от тръпката от лова и радостта от намирането на неща, които са напълно уникални или поне различаващи се от масово произвежданите артикули в конвенционалните магазини. 

 3. Да намериш “своето" нещо в купчината вехтории има очарование, което само един опитен покровител на вторите употреби може да разбере, а когато това очарование върви редом с опазването на околната среда, големите магазини бързо губят своята привлекателност.