Shutterstock 365284043

5 лесни решения за домакинството, които не само са еко, но и ще ви спестят пари

18.01.2024 12:00 2 0

Принципно погледнато, всяко екологично решения за дома, е не само екологично, но и икономично. За някои еко решения обаче се изискват по-сериозни инвестиции или по-тежки решения, за които може би не всички в домакинството ви са готови. Сега няма да говорим за тях, а точно обратното – ще ви обърна внимание на пет съвсем дребни промени, които не изискват от вас буквално никаква инвестиция, но за сметка на това са икономични и макар и с малко, ще помогнат на семейния бюджет. А знаете как работи спестяването – капка по капка – вир. 😊 И по същество – ето ги моите пет бързи еко решения:

 1. 1. Спирайте водата и научете децата да го правят. Докато си мием зъбите, плакнем чинии, докато се къпем – лесно можем да си създадем този навик и да спираме кранчето, когато не използваме водата, дори да става въпрос за секунди. Попаднах веднъж на изследване, което ме изуми – човек похабява средно над 100 л вода на ден – обърнете внимание, че не става дума за водата, която ИЗПОЛЗВА човек реално, а тази, която похабява – тоест, излива я в канализацията, без да я е използвал за каквото и да е. Причината може да е капещо кранче или неефективно тоалетно казанче, или че предпочита вана вместо бърз душ, или просто, че не спира водата, когато не я използва. 100 литра на ден, това е огромно количество похабена вода. За сравнение – един кубик вода е 1000 литра. Тоест ние изхвърляме и плащаме излишно 1 кубик вода за 10 дни. При положение, че човек ползва средно 5 до 8 кубика вода на месец, излиза, че е възможно почти половината вода, която потребяваме (и плащаме), да е излята в канализацията, а не използвана от нас.
 2. 2. Оптимизирайте употребата на електричество. Разбира се, най-добре би било да използваме енергийноефективни уреди или да си инсталираме фотоволтаични панели, но тъй като в тази статия обсъждаме еко решения без допълнителни инвестиции ще заложим на най-простото. Например да спираме осветлението, когато не ни е нужно. Да перем на еко програми, да пускаме миялната, чак когато е пълна, да намаляваме отоплението нощем, да изключваме отоплението, докато проветряваме през зимата. Ето и нещо интересно, което не много хора знаят – до 10 процента от месечната сметка за електричество идва от изразходване на „фантомна енергия“ – това е електричеството, което използват уреди, които са включени в мрежата, макар че не ги използваме в момента. Можем просто да ги изключим. Няма да ни струва никакви усилия, еко е, и ще намали сметките за тока.
  1. 3. Случвало ли ви се е да пазарувате на едро, за да ви е по-изгодно или по-еко, но после да не успеете да изконсумирате в срок закупените продукти и в крайна сметка да изхвърлите част от тях? Има лесно решение за този проблем. Комбинирайте се с друго домакинство – с ваши роднини, приятели, съседи - и заедно купувайте на едро вместо да предпочетете стандартните количества храна. Така е по-екологично, защото ще избегнете малките опаковки и разфасовки, а в същото време е икономично, защото цената на едро винаги е по-ниска. А понеже делите с други семейства, няма да се притеснявате за сроковете на годност на закупените продукти.
  2. 4. Обмислете идеята за семейно пътешествие с влак, вместо с автомобил или със самолет. Според изследванията, независимо дали влакът е електрически или дизелов, въглеродните емисии на пътуването с влак са между 66 и 75 процента по-ниски от тези на пътуването с автомобил или самолет. Единствено ако изберете да пътувате пеш или с велосипед ще ви е по-екологично. А също и по-икономично. Ние за първи път от много години пътувахме с влак миналата година – направихме малка екскурзия във Франция и толкова много ни хареса, че сме решили през 2024 да си направим голямото семейно пътуване из Европа с влак. Не само ще е забавно и интересно, но и няма да имаме ангажимент да търсим места за паркиране, да плащаме тол такси и гориво, така че ще ни излезе и по-евтино. А най-хубавото е, че дори съпругът ми, който винаги е за пътуване с кола, прегърна идеята. Достатъчно беше веднъж да пробва, за да му хареса. Предложете го на домашните като приключение, пък не се знае, може да ви стане и предпочитан вариант за пътуване.
  3. 5. Продавайте или подарявайте дрехите, които вече не са ви нужни, вместо просто да ги хвърляте или да ги оставяте до кофата с надежда някой да ги хареса. Много хора изобщо нямат представа, че дрехите, които директно се изхвърлят в кофата за боклук, не се рециклират и отиват на бунището. Затова ако ще хвърляме дрехи, трябва да е в специалните контейнери за текстил. Но преди да хвърлите дори там, огледайте хубаво дрехата. Дали няма още живот в нея? Дали няма да свърши работа на някого? Можете да я продадете в някоя от групите за втора употреба или на благотворителен търг, а може и да я дарите на хора в нужда – има постоянни кампании с такава цел. Каквото и приложение да й намерите, ще е по-добре отколкото да я изхвърлите. Същото се отнася и за старите електроуреди, книги, сервизи, изобщо за всяка вещ от домакинството, която не се използва вече. Преди да отиде на боклука, можем да й потърсим нов дом или употреба. По същия начин преди да купим нещо, можем да проверим в групите дали няма да го намерим втора употреба, а нерядко и чисто ново. Няма да повярвате с какви невероятни неща се разделят хората. Неслучайно се казва, че това, което за някого е боклук, за друг може да е безценно.
  4. Ще се радвам да добавите и своите идеи за лесни еко решения, които допринасят към семейния бюджет. По всички горни теми съм писала и подробни статии, но тази е по-специална, защото основната й цел е да ви помогне да привлечете към еко каузата и скептично настроените хора в семейството си. Дори и някой да няма никакъв интерес към екологичните решения, всеки обича да намали разходите, така че това е едно добро начало. Пък като им хареса, току-виж направили следващата стъпка.
 3. По-подробни статии по горните теми можете да прочетете тук:

 4. Как да пестим вода?

 5. Как да пестим електричество?

 6. Как да не изхвърляме храна?

  Какво да правим със старите дрехи?

 7. Всичко на тази снимка е купувано от антиквари и е втора употреба. Боклуците за един за друг са истинска скъпоценност.