Каква част от бюджета ви харчите за храна? А каква част от храната накрая завършва в кофата за боклук не защото не е била вкусна, а защото не сте успели да “стигнете” до нея преди да се развали?
Съхраняването на храната за по-дълго време е тема, която е занимавала хората през всички хилядолетия съществуване. Благодарение на стремежа да разполагаме по-дълго време с хранителни продукти е довела до измисляне на консервирането, осоляването, сушенето и вакуумирането.
И все пак, въпреки всички методи, ние все още изхвърляме огромни количества храна. Неприятно, нали.
Надяваме се със следващите няколко съвета да ви помогнем да намалите хранителните отпадъци, а и да оптимизирате бюджета си.
Месото не се съхранява в найлонови торбички
Когато сте в месарския магазин, слагат пържолите в найлонови торбички. Обикновено се прибираме след това и слагаме покупката така, както е, в хладилника. Още на следващия ден обаче месото започва да мирише странно, като това се случва дори с прясно месо от проверен източник.
Причината е в “задушаването” на месото в найлонова торбичка. Създава се среда, която стимулира развитието на микроорганизми върпеки ниските температури. Затова е по-добре да прехвърлите месото в малка тенджера с капак или просто купа с чиния отгоре. Така можете да готвите спокойно в следващите два дни, без неприятната миризма, която може да ви накра да хвърлите месото.
Ако пазарувате по-големи количества, задължително разделете месото на порции и го сложете в камерата или фризера.
Не всички зеленчуци обичат на студено
Свикнали сме да прибираме всичкия зарзават в хладилника, в най-долното чекмедже. Не всички плодове и зеленчуци обаче обичат студения и сух въздух на хладилника.
Краставиците например ще се чувстват по-добре, ако ги завиете с мокра кърпа и просто ги наредите на етажерка.
Картофите, това се знае, харесват тъмно и прохладно място, а зеленолистните зеленчуци трябва да са измити и подсушени, преди да се приберат в хладилника, ако планирате да ги ядете на следващия ден.
Зелените подправки се съхраняват най-лесно в чаша с вода, като букет.