Заглавна 15 Min Min

5 дестинации подходящи за разходка с бебе/малко дете

14.06.2023 12:00 4 0

Един от най-често задаваните въпроси в нашето семейство е: “Къде ще ходим този уикенд?”. Този въпрос е стоял пред нас още преди да се появи Калоян и съм много щастлива, че продължаваме да си го задаваме и след неговата поява.

Вече съм ви споделяла за подготовката ни, режимa на сън, видове раници за носене, багаж и т.н., когато тръгваме на на разходка сред природата. Всички тези неща можете да откриете в статиите – “Един ден с бебе в планината” и “Организация на зимна разходка с бебе”. Затова днес няма да говоря за тях, а ще ви дам 5 предложения за приятни и леки разходки, които можете да направите с вашето детенце. Подбрала съм маршрутите да са на различни места из България, за да имате идеи, където и да се намирате.

1. Бекови скали

Една спираща дъха гледка! Едно място, което те кара да забравиш за ежедневието, бързането и тревогите. Това е чувството, което ти носи гледката към язовир Въча и величествената Родопа планина. Маршрутът е с дължина 3 км в посока и започва от последните къщи на с. Равногор. Оттам асфалтовият път преминава в чакълест, който е проходим за лек автомобил до църквата (около 1 км от пътеката). Можете да оставите колата до църквата и да продължите пеша.

Пътеката е широка, лека и равна, само на едно място има изкачване. Имайте предвид, че мястото е доста открито и е хубаво да носите вода, слънцезащита и шапки. Маршрутът е лесен за бебеносене или самостоятелна разходка на детето. Ние пуснахме Калоян да върви в първата част от пътеката, но той все още доста се разсейва и рядко върви в нашата посока, затова го качихме в самара.

Времето, което ще ви отнеме да стигнете до гледката, е средно около 40 мин. в посока, но всичко зависи от темпото ви. В края на пътеката има масички с пейки, а на самите Бекови скали има изградена беседка, където можете да седнете, за да си починете, хапнете или просто да се насладите на гледката.

2. Струилица-Калето-Лъката

Още един живописен и лек маршрут в Родопите, но този път до гр. Девин. Пътеката е изцяло равна, леко камениста, но напълно проходима за бебешка количка (в сухо време). Разбира се, трябва да сте сигурни, че количката, с която тръгвате, ще издържи терена. Калоян заспа още в началото на пътеката и решихме да я минем с количката, а щом стигнахме до мостчетата, го сложих в раницата и продължихме. Количката оставихме до един камък и съм силно благодарна, че някой не си я хареса (доста страх й брах).

Цялата пътека от паркинга до местността Лъката изминахме за около 60 мин., с много бавно, лежерно темпо и снимки. Пътеката е идеална за бебета (количка или бебеносене), малки деца, като цяло за всички. Маршрутът е добре маркиран, единствено се заблудихме при паркинга - накъде трябва да тръгнем. И за да няма други заблудени - НЕ СЕ ТРЪГВА ПО МОСТА, който се пада в ляво от паркинга, а се продължава направо и се минава покрай комплекс Стуилица (СПА комплекс, който има няколко открити топли басейна). След него се върви около 15-20 мин. и стигате до една беседка, където пътя се разклонява за мостчетата и Лъката (направо), Калето (нагоре вляво) и до водопад Самодивско пръскало (нагоре вдясно), пътеките са обозначени с табели.

3. Зараповски и Хотнишки водопад

Това са два водопада, които се намират в близост до Велико Търново. Комбинирала съм ги, защото се намират доста близо един до друг, а и защото ходенето до тях е изключително малко.

Зараповският водопад се намира на 3.5 км от Вишовград и на 30 км от Велико Търново. Пътеката е доста кратка, отнема около 10-15 мин. в посока, но е леко стръмна. Въпреки това, Калоян я мина почти сам, като го държах през цялото време за ръка. Само на едно или две места ми се наложи да го вдигна и да го нося. Тази пътека също е открита и е добре да си носите вода, шапки и репелент, защото сте близо до вода и има доста комари.

Хотнишки водопад - Разстоянието от Зараповския до Хотнишкия водопад е 25 км. До самия водопад се стига изцяло с кола. Разходката отнема 5 мин (от паркинга до водопада), но съм го включила, защото на Калоян много му хареса. В продължение на 30 мин. хвърляше камъни във водата без да спира, търсеше си пръчки, мокреше се и си умираше от кеф.

4. Хижа Мусала

Няма как да не включа и един високопланински маршрут от любимата Рила. Въпреки че се намира на над 2000 метра надморска височина, тази пътека е доста равна и много приятна за бебеносене и малки деца. Дължината и е 3.5 км в посока, като започва от горна станция на лифт Ястребец. В сезона на боровинките можете да похапнете сладко с децата по път за хижа Мусала. До хижата се намира Долното Мусаленско езеро, а малко по-напред е и Каракашевето езеро, които са идеални места за пикник, почивка и игри. Добре е да си носите вода с вас, защото по пътя няма чешми. И тук не забравяйте за слънцезащитата, шапката и една по-плътна дреха, защото времето в планината се променя за секунди.

5. Екопътека Искър-Панега

Завършвам предложенията с една доста популярна пътека, която съм сигурна, че част от вас вече са посещавали, но мястото е страхотно за разходка с деца и няма как да не му отделя няколко реда. Първо, защото пътеката е лека и равна. Калоян няма 2 години, а голяма част от нея измина сам. Отнема около 30-40 мин. в посока, ако носите детето, но ако ходи само и се разсейва като нашето, може да ви отнеме повече време. Второ, защото имате възможност да се разходите пеша, с лодка, каяк или водно колело. Лодките можете да ги наемете в двете или само в едната посока (отиване или връщане), ако решите да комбинирате разходката. Маршрутът им стига до къщичката на Златен парк. Трето, защото в края на пътеката, след дървените мостчета, има изграден зоокът с пауни, както и място за почивка с масички, пейки и вендинг машини. Мястото е много приятно за почивка точно до реката.

Тук трябва да уточня, че пътеката е доста посещавана през почивните дни и е възможно да има изчаквания по мостчетата, за да се разминат хората.

Надявам се маршрутите да ви харесат и да съм ви вдъхновила да посетите някое от местата.

До нови срещи!

Маги