Mother Son Plating Together (1)

8 идеи, които можем да предложим на родителската среща

27.09.2023 12:00 2 0

Преди учебната година да започне, получих мейл от ръководството на училището на най-малкия ми син. Към родителите имаше призив вместо цветя за учителите на първия учебен ден да се подаряват растения в саксии, за които после децата ще могат да се грижат, или евентуално ваучери, с които да се закупят различни материали за природната ни лаборатория. Това писмо много ме зарадва.

Спомних си как при посещения в различни училища, където ме канят заради детските ми книги, съм забелязвала градинки и различни природни кътчета, които децата поддържат с помощта на ентусиазирани учители – нещо, което е извън учебната програма, но няма да се учудя, ако по този начин децата научават много повече, отколкото от сухо поднесения материал. Знам, че се организират и различни други мероприятия – посещения на зоологически градини, музеи и така нататък. Но си помислих колко приятно ще е и за децата, и за учителите, ако ние, родителите сме проактивни и сами предлагаме и организираме идеи, чрез които децата да научат повече за света и природата.

Ето само някои примери, които можем да предложим за обсъждане на родителската среща.

  1. 1) Садене на дръвчета – това много лесно може да се организира, а има и организации, които ще помогнат, ако хората нямат финансова възможност. Гората.бг всяка година даряват хиляди фиданки за засаждане и съм сигурна, че ще подкрепят училище или клас, което се включи в тази толкова хубава инициатива. Ще са нужни инструменти и помощ от възрастен. За децата това ще е чудесен урок по грижа за природата.
  2. 2) Посещение на приют за бездомни кучета. Бездомните животинки в приютите получават храна и лечение, но докато чакат някои да ги осинови, това, което най-много им липсва, е обич, разходка, общуване с хората и внимание. За децата ще е добър урок по милосърдие и отговорност.
  3. 3) Посещение на дом за възрастни хора. Изобщо не е задължително да се подготвя специална програма за това – рецитали, песни и танци - но ако децата имат желание, може и това да се направи. А всъщност е достатъчно децата да отидат там и да изпълнят със смях и добро настроение тихия дом, да почетат книга на глас на някоя баба или дядо, които вече не могат, или да поиграят с тях на „Не се сърди, човече“, или да изслушат приказка/ история от старите времена. За тях това ще е урок по човечност и уважение към възрастта.
  4. 4) Почистване на близкия парк или детска площадка. Ще са нужни чували и ръкавици. За децата ще е добър урок по опазване на природата и чистотата.
  5. 5) Посещение на пожарна – това трябва да се уговори предварително с местната пожарна служба, но обикновено пожарникарите са много отзивчиви и с голямо удоволствие се срещат с деца и разказват за своята професия. Ще е много полезно за децата и ще е добър урок не само по опазване на околната среда, а и за личната им безопасност.
  6. 6) Посещение на конна база – за децата ще е много интересно, и дори не е задължително всички да яздят, защото вероятно ще има родители, които се опасяват да ги пуснат. Но дори само да видят как живеят кончетата, какви грижи са необходими за тях, за децата ще е интересен урок за живата природа.
  7. 7) Посещение на ферма – много ферми отварят с удоволствие врати за посещения и за децата, особено за градските деца, е много интересно да видят откъде всъщност идват млякото и яйцата, а също и месото. Моите момчета са били на лагери, където са ги водили в такива ферми, но защо да не се организира и през учебната година?
  8. 8) Урок по пътна безопасност – в детските градини децата разиграват преминаване на светофар, пресичане на улица, учат правилата за движение на пешеходци, но в по-големите класове се предполага, че всичко това вече е учено. А по мои наблюдения тийнейджърите са сред най-рисковите пешеходци – често са със слушалки в ушите или с телефон в ръката. Струва ми се добра идея да им се организира някакво занимание, което да им напомни колко е важно на пътя да внимават и да се пазят. Това задължително трябва да е интересно за тях, иначе ще е безсмислено. Може да е ролева игра или да им се организира открит урок съвместно с по-малки ученици и те да бъдат в ролята на учители и да демонстрират как се пресича правилно. Тази тема ми се струва много важна и мисля да я развия в допълнителна статия.

Сигурна съм, че и вие можете да добавите много идеи за занимания, които родители, учители и деца да организират заедно през учебната година. Това ще помогне на учениците и ще направи учебния процес по-раздвижен и забавен, но и ще ангажира семейството в училищния живот – нещо, което е изцяло в интерес на децата.