Shutterstock 1420832687 (1)

Как да получаваме и изпращаме пратки по екосъобразен начин

21.09.2023 10:30 1 0

Всеки елемент от живота ни можем да живеем с мисъл за природата и затова как да намалим излишното замърсяване заради човешката ни дейност.

След като говорихме за екологичните опаковки, за забравения, но романтичен начин за придвижване с влак и за съкращаването на продуктите за еднократна употреба, нека си припомним и кои са екологичните начини да изпращаме своите пратки и документи.

Защото не е без значение дали писмото или новите ви тениски пътуват с отделящ тонове CO2 транспорт към вас или пристигат без да замърсяват ненужно.

В града - лично или с еко-куриери 

Когато изпращате или получавате пратки в същия град, е най-удачно да ги взимате или занасяте лично. Да, ще отнеме малко повече време, но пък за самите вас това ще е добър повод да се разходите, да се запознаете с нови хора и сте спокойни, че не сте допринесли за замърсяването на града.

В града най-екологично е да се придвижваме пеша, с колело, с градския транспорт и с електрически автомобили. Все повече куриерски фирми въвеждат в услугите си и екологичен начин за доставка на пратки, който, освен всичко друго, е и по-евтин, предвид, че куриерът на колело няма нужда от гориво и застраховка на автомобила.

Когато избирате доставчиците си, поинтересувайте се и от начина, по който организират и оптимизират доставките си. При всяка възможност избирайте онези, които държат на екологичните норми и се отнасят отговорно към природата и градската ни среда.

Комбинирани пратки или взимане от място

Друг практичен начин за намаляване на отпечатъка от куриерски услуги е да се комбинирате с приятелки за по-голяма поръчка. От една страна това ще намали таксата ви за доставка или изобщо ще я премахне, а от друга - няма да се правят излишни курсове, особено ако живеете в един квартал.

Когато поръчвате онлайн от известни магазини, често има опция и за взимане от място в магазина. Това често е и най-бюджетната опция. Такъв тип хибридно пазаруване ви дава най-доброто от двата свята - удобството на онлайн шопинга по всяко време на деня и възможността лично да пробвате в магазина поръчаните дрехи. Когато избирате тази опция, връщането е безплатно, защото се случва на място в магазина.

Опаковките имат значение

Чудели ли сте се защо пакетираме бутилките минерална вода Девин в стекове по 6? Защото това е най-лесният начин да накараме кръглите бутилки да заемат четириъгълна форма. Когато се наредят в камионите за доставка, можем да наредим максимален брой стекове и да превозим водата по безопасен начин.

По същата причина се стремим и да намалим количеството пластмаса, което използваме за всяка бутилка. Когато намалим теглото на всяка бутилка, ще намалее и общото тегло на товара в камионите, а оттам и разходът на гориво и CO2 отпечатъкът ще намалеят.

Когато избирате продуктите си в магазина или онлайн, не забравяйте за пътя, който тези стоки са изминали. От колкото по-далече идват, толкова повече се увеличава въглеродният им отпечатък.

И не забравяйте, дори само веднъж да изпратите пратките си по екологичен начин, вие сте направили нещо добро за себе си и за природата. Представете си, ако всеки от нас го направи.