Shutterstock 737608135

Градинарство у дома - домашни подправки

18.09.2023 12:00 1 0

“И винаги, когато можете, използвайте пресни подправки” - един от съветите, които чуваме най-често от кулинарните предавания. Можем ли обаче винаги да разчитаме на пресен магданоз, копър, чубрица и босилек?

Всъщност можем, защото подправките са най-лесните за отглеждане храни. Те не се нуждаят нито от много поливане и специални грижи като доматите, нито от големи площи като дините и гроздето.

Подправките са лесната първа стъпка за всички, които искат да живеят по-близо до природата и да не купуват всичко, опаковано в целофан.

Как да започнете

Най-лесният начин е да си купите разсад, т.е вече поникнали подправки в саксийки от магазин тип “Домашен майстор” или от фермерски пазар.

Най-добре в домашни условия виреят босилек, мента, розмарин. Магданозът също се държи добре, но от него ползваме големи количества, за които трябва да предвидите поне две дълги саксии.

Поливане и светлина

Подправките са нежни треви, които имат нужда от обгрижване. Изберете по-сенчест прозорец, в който слънцето не грее директно. Поливайте периодично, според инструкциите на производителя.

Ако ще пътувате, предайте ги на съседите да се грижат за тях и да ги ползват, защото няма да издържат на суша за 14 дни.

Как се берат подправки

Тези правила важат както за саксийните, така и за засадените в градината подправки:

Използваме ножичка, вместо да кършим с ръце клонки

Берем младите листенца, като се стараем да не откъсваме съцветията, от които излизат новите листа. При ментата е интересно, че на мястото на всяко откъснато листенце само за няколко дни израстват 3-4 нови и всъщност с брането подпомагаме развитието на растението.

Готвене с пресни подправки

За разлика от сушените подправки, които можете да сложите и в самото начало на готвенето, пресните не бива да се варят прекалено много, за да не загубят изцяло ароматите си.

Често е достатъчно да ги сложите точно преди да сервирате, за да се усеща ярко ароматът им.

С времето ще се превърнете в истински специалист по отглеждане на билки, а и в по-добър кулинар.