
В ЕС годишно се произвежда приблизително 275 000 тона пчелен мед, което го прави втория по големина производител на мед след Китай (500 000 тона). В България се произвеждат средно около 12 000 тона мед годишно, като средният добив от пчелно семейство е около 20 кг. Производството в Евросъюза се е увеличило с 15% през последните 5 години, но все още не се произвежда достатъчно мед, за да се покрие потреблението в съюза. За сравнение, световното производство на мед на глава от населението се е увеличило с 43%. Глобалният растеж на човешката популация изпреварва наличните колонии от медоносни пчели. Тази тенденция повишава опасността от недостиг на опрашители. Ето защо през тази година Европейският орган за безопасност на храните (ЕОБХ) постави здравето на пчелите във фокуса на кампанията #EUChooseSafeFood.
По темата разговаряме с д-р Койчо Коев, директор на Центъра за оценка на риска по хранителната верига.
За да видите пълното съдържание на страницата следва да влезете в профила си.