Shutterstock 2196954159 Min

Когато неутралитетът е печелившата позиция

17.03.2023 12:00 1 0

Въглероден отпечатък, въглероден неутралитет, нетна нула на емисиите – тези тежки термини всъщност означават нещо много просто. Големи и малки компании, държави, градове и отделни хора да сведат до минимум генерирането на въглероден двуокис, а количеството, което не може да бъде елиминирано, да бъде компенсирано.

Това може да стане по различни начини на глобално, локално и персонално ниво. През декември 2019 г. например Европейската комисия представи Зеления пакт – инициатива, която цели да превърне Европа в климатично неутрален континент до 2050 г.  

Отделните държави също могат да предприемат собствени стъпки към въглеродна неутралност, като стимулират по-рядкото използване на личен автомобил, поощряват развитието на зелена икономика и наблегнат на екологични източници на енергия като слънце и вятър. 

От своя страна компаниите имат безброй варианти, за да са въглеродно неутрални. Пример за такава е „Девин“ ЕАД, която от 2021 г. стана първата българска компания за бутилирана вода, постигнала въглероден неутралитет, както на ниво компания, така и ниво продукт. Тя е оптимизирала процесите по съхранение, товарене и транспортиране на продуктите си, а за да компенсира количеството неизбежни въглеродни емисии, закупува въглеродни кредити за зелена енергия. 

Добрата новина е, че не е нужно да си континент, държава или компания, за да намалиш въглеродния си отпечатък. Има много начини за това. Ето някои от тях. 

Нека силата бъде в теб 

ООН са създали платформа, която ти позволява да калкулираш въглеродните си емисии, след което да подкрепиш със средства сертифицирани проекти, които намаляват или напълно ги елиминират, например залесяват.  

Бъди машина 

Движи се предимно с градски транспорт, влакове и велосипед. Автомобилите (наред със земеделието) са най-големите „производители“ на парникови газове. Като оставиш колата у дома, допринасяш и за по-малко трафик, задръствания и отделяне на мръсни газове в града.  

Шофирай отговорно 

Все пак се грижи за автомобила си. Ясно е, че ще ти се налага да го ползваш понякога – ако е в добро здраве, той не само ще отделя по-малко CO2, но и ще ти пести гориво. Избягвай ползването на климатика вътре, освен ако наистина не е наложително. Заложи на електрически автомобил, ако портфейлът ти го позволява.  

Твоята светлина и в общия ни тунел 

Вкъщи смени всички традиционни крушки с LED – те ползват ¼ от енергията на обикновените, а имат 25 пъти по-дълъг живот. Намали температурата на климатика през зимата, увеличи я през лятото. А най-добре не го ползвай, и без това е по-здравословно. Вземи си и термостатичен душ – не само че е по-удобно и няма да ти се налага всеки път да въртиш кранчетата на топлата и студената вода, но ще спестиш и от тока.  

Ела във фен клуба на Земята 

Фен ли си на шопинга? Ако си фен и на планетата, ще трябва да избереш едно от двете. Прекаленото консуматорство изпраща „сигнали“ към компаниите, от които пазаруваш, да произвеждат повече. А с това – да произвеждат и повече парникови газове.  

Храна с мисъл 

Как да действаш с храната? С много мисъл, разбира се. Ограничи месото и животинските продукти – животновъдството е отговорно за цели 14.5% от парниковите газове в резултат на човешка дейност. Избирането на местно производство и сезонна храна също е от полза – така не „стимулираш“ транспортирането на екзотична храна от другия край на света. Компостирай хранителните си отпадъци от неживотински произход – чудесен начин да се сдобиеш с органична тор, в който да започнеш да отглеждаш собствени подправки, салати, домати и други благини на балкона си.  

Източници: 

https://www.europarl.europa.eu/ 

http://www.devin-bg.com/ 

https://offset.climateneutralnow.org/ 

https://news.climate.columbia.edu/