Shutterstock 1747972571 (1)
Cause

Да помогнем на пчелите да оцелеят! Можем!

09.02.2022 12:00 265 1

Каузата за спасението на пчелите е кауза за спасението на биоразнообразието на планетата. И с малки, лесни стъпки всеки от нас трябва да се включи. Какво можем да направим, дори в градски условия?

Няма нищо изненадващо, че през 2019 г. пчелата е обявена за най-важното живо същество на планетата. В същото време учените алармират, че трудолюбивите ципокрили вече са в списъка на застрашените видове: цели 90% от тях са изчезнали от лицето на Земята. Причините са масовото унищожение на горите, липсата на достатъчно цветя, неконтролираното използване на пестициди, а вероятно и електромагнитните полета от мобилните телефони, които ги дезориентират.

А нашите причини да се тревожим всъщност се отнасят до бъдещето на човека: защото до 70% от селското стопанство в света зависи от работата на пчелите. Без тях трябва да се лишим от много храни, а без растенията, които пчелите опрашват, съществена част от животинския свят също е обречена. „Нуждаем се от добра, чиста храна, опрашителите също. Ако пчелите нямат достатъчно храна, ние също няма да имаме. Изчезването на пчелите ни изправя пред недвусмисленото послание, че днес те не могат да оцелеят в земеделските и градски условия, които създадохме“, посочва Марла Спивак, ентомолог и професор в Университета на Минесота.

На работа: да помогнем на пчелите да ги има

Каузата за спасението на пчелите е кауза за спасението на биоразнообразието на планетата. И с малки, лесни стъпки всеки от нас трябва да се включи. Какво можем да направим, дори в градски условия?


Ето няколко идеи:

Засадете цветя на прозореца или на балкона – използвайте растения, които са любима храна за пчелите (лавандула, невен, слънчоглед и др.).

Когато пазарувате, избирайте био храни и особено мед от местни селскостопански производители – така подкрепяте пчеларството в страната.

Дарявайте или помагайте на различни организации с нестопанска цел, работещи за защита, увеличаване и укрепване на пчелната популация - https://bees4peace.com/

Споделяйте в коментари и снимки своите красиви градини или инициативи за спасяване на пчелите, за да вдъхновите и другите.

И ще видите: пчелите ще се завърнат!