Shutterstock 1508700929

До 4 чаши повече вода на ден по време на бременност и кърмене

29.05.2022 10:00 1 0

Бременността е време на приятни вълнения, но и на изпитания и промени в тялото на бъдещата майка. Пълноценната хидратация благоприятства оптималното предродилно здраве на детето и на майката.

Хидратацията е съществено важна по време на бременността за осигуряване на оптимално здраве в процеса на физиологичните промени, които настъпват в организма на жената през този толкова важен за нея и за бебето ѝ период. При бременните нуждите от вода са с 300 мл. на ден по-високи, което се равнява на около 1-2 чаши вода допълнително спрямо общоприетото дневно количество от 2 л. За жените, които кърмят, нуждите от вода са със 700 мл. по-високи на ден от нормата. За кърмачката това се равнява на около 3-4 чаши вода допълнително дневно.

Водата е необходима за образуването на околоплодната течност, която обгръща бебето. Тя подпомага увеличаването на обема на кръвната плазма и произвежда кърмата. При здрави бременни жени, телесната вода се увеличава с около 6 до 8 литра, водното съдържание на плода е около 75 до 90%, а количеството на околоплодните течности достига от 0,5 до 1,2 л. Именно заради това, бременните и кърмещи жени се нуждаят от по-голямо количество вода.

Хидратацията помага за справянето с различни симптоми, както по време на бременност, така и в периода след нея. В ранните етапи, когато много бъдещи майки имат проблем с повръщането, повишеният прием на вода компенсира по най-добрия начин усилената загуба на течности. Той спомага и за предотвратяване на запека, който се смята, че се дължи на повишаващите се нива на хормона на бременността (прогестерон), което може да доведе до отпускане на червата и проблеми с перисталтиката. Инфекциите на пикочните пътища също са проблематични, а консумацията на вода може да помогне за елиминирането на бактериите, които ги причиняват.

След раждането, кърменето увеличава още повече нуждата от вода. За майките, които не кърмят, грижите за новороденото също са свързани с голямо психическо натоварване, а приемът на вода е доказано средство за борба със стреса.

Бременността е време на приятни вълнения, но и на изпитания и промени, които настъпват в тялото на бъдещата майка. Хубаво е, че бременните жени и младите майки обръщат все повече внимание на здравословния начин на хранене. Пълноценната хидратация се явява също ключов фактор за оптималното предродилно здраве на детето и на майката, както и за развитието на бебето след това.