377871928 791225716337083 959039445210790546 N

Емилия Цонева от Ултрамаратонът К3: Промотираме красотата на Родопите

27.09.2023 12:00 1 0


Емилия Цонева е организатор на най-мащабното спортно състезание у нас. Това не е нито футболно първенство нито тенис-турнир, а ултрамаратонското бягане К3 Ултра. Срещаме се с нея, защото сме съмишленици - за поредна година ние от Devin подкрепяме проявата не само защото се провежда в “нашите” Родопи, а и защото споделяме ценностите на проявата. какви са, ще видите по-долу.

Да започнем оттам - какво е ултрамаратон и с какво е различен от класическия маратон? 

Ултрамаратон е всяко състезание, което е по-дълго от традиционния маратон от 40,2 km. Бегачите се движат както по път, така и по пътеки в планината.

Ултрамаратоните обикновено предлагат по-дълги дистанции в сравнение с маратоните. Логично, времетраенето на самото състезание също е по-дълго. 

Ултрамаратоните обикновено се провеждат на различни терени, включително планини, пустини, гори и други изолирани места, което може да направи състезанието още по-изискващо.

И не на последно място - ултрамаратоните изискват дълга и интензивна подготовка, включително тренировки на дълги разстояния и оптимизиране на физическа и ментална издръжливост. 

Колко дълги са маршрутите? 

Тази година ще се проведе петото издание на K3 ULTRA GBR и по случай годишнината сме подготвили 5 дистанции – 85 км, 63 км, 43 км, 23 км и 13 км.

Всички трасета са обновени, минават по различни маршрути и всички в определена част се движат по златната граница между България и Гърция. В тези участъци се разкриват прекрасни 360-градусови гледки към двете държави. Щастливи сме, че при обновяването на трасетата успяхме да минимизираме асфалтирани участъци, като такива останаха само в населените места.

Каква подготовка е нужна на човек, за да се включи в ултрамаратон? Дайте няколко съвета за добро представяне - тренировъчен режим, храна, хидратация?  

Подготовката за участие в ултрамаратон изисква сериозна и продължителна работа, тъй като състезанието е изпитание за издръжливост със сериозно физическо натоварване. Моят съвет към начинаещите е да стартират първонално с кратки дистанции, на които да натрупат опит.

Освен усилените тренировки на физическо натоварване са важни правилното и здравословно хранене и не на последно място мотивацията и менталната настройка.

С какво ултрамаратонът К3 Ултра привлича не само български, но и чужди спортисти?

K3 ULTRA се провежда в една от най-красивите и „меки“ планини на България, в една от най-малко посещаваната им част през най-пъстрия сезон на годината – ранна есен. Според мен това е една от причините да привличаме чуждестранни състезатели – заради красотата на природата ни.

От друга страна притегателни са гостоприемството на родопчани и историческите забележителности на региона, както и битът и културата на страната ни. И не на последно място, идват заради цялостната организация на събитието.

Това е единственият български ултрамаратон, в който състезавайки се бегачите стъпват с единия крак в една държава, а с другия – в друга. K3 ULTRA e квалификационно състезание за International Trail Running Association (ITRA) и Ultra-Trail du Mont-Blanc (UTMB).

След финала на ултрамаратона участниците получават Performance Index и с него могат да се класират на други състезания от UTMB. Това им дава шанс да станат част от някое от най-вълнуващите състезания в световен мащаб.

Повече професионални спортисти или повече любители се включват? 

Нашите трасета са създадени така, че да предложат възможност за включване и на опитни състезатели, и на любители. Това е част от нашата мисия за промотиране на здравословен начин на живот и отношение към спорта и природата. Знаем, че това най-лесно се възпитава в децата, затова по традиция организираме и съвсем благотворително детски ултрамаратон с дистанция от 5 км, в която обикновено се включват повече от 100 деца.

Колко души очаквате да се включат в тазгодишното състезание из Родопите? Разкажете повече за маршрутите?

Тази година регистрираните състезатели в петото издание са повече от 1200. Това прави K3 Ultra най-мащабното спортно събитие, което се организира на територията на страната. Изключително сме щастливи и благодарим за доверието им. Както казах ултрамаратона се състои от 5 дистанции, като всички ще стартират и финишират в Златоград, с изключение на 43K, където стартът ще бъде даден от гр. Мадан, а финалът ще бъде в златния град. 

Ще има ли пунктове за освежаване по трасето?

Тази година за комфортното участие на състезателите ще бъдат създадени 10 подкрепителни пункта. На всеки от тях нашите усмихнати и сърцати доброволци ще посрещат бегачите и ще им предлагат вода Devin. Водата е силата на Планината. Също така храна, включваща основните хранителни елементи, необходими за най-доброто им представяне. По традиция, освен задължителните плодове, ядки и протеинови барчета, на пунктовете на К3 Ultra предлагаме и традиционните родопски специалитети, приготвени от ръцете на родопските баби.

А допускате ли публика и къде може да се настани тя, за да окуражава състезателите? 

Предвид планинските терени на ултрамаратона, възможност за публика има на старт-финала в Златоград, Неделино и Мадан, както и в населените места, през които преминават дистанциите. А сигурно и по пунктовете на трасетата в планината. 

Какво ви мотивира да организирате такива събития?  

Мотивират ме състезателите, които всяка година се връщат на K3 ULTRA, както и партньорите и спонсорите, които се превърнаха в наши приятели.

Те припознаха каузите и идеите ни и ни помагат да ги осъществяваме заедно. И не на последно място – мотивира ме възможността да разкрием България с  красивата природа, древната история и богатата култура.

Вярвам, че страната ни има какво да покаже и да предложи на туристите - не само на чуждестранните, но и на нас самите.

Вие самата маратонец ли сте? :)

Аз съм маратонец в ежедневието си ☺. Активен спортист съм и съм пленена от планината. Участията ми в други ултрамаратони са предимно като доброволец.

И за финал нека отново припомним най-важното - къде и кога ще се проведе поредния К3 Ултра? 

Петото издание на K3 Ultra ще се проведе на територията на 3 български общини – Златоград, Мадан и Неделино. Стартът ще бъде даден на 30 септември в 5ч за 85к, 63к и в 9 ч за 23к и 13к в Златоград, и 43к в Мадан.

К3 – Златната корона на ултрите в България!