1

Какви видове въздушен тип гимнастики и тренировки има? (част 2)

05.10.2023 10:00 1 0

Въздушните тренировки или въздушна гиманстика, може да бъде под формата на различни авторски класове и практики. Ще ви разкажа за основните направление, като към тях може да има и допълнителни разновидности.

Въздушна йога

Тази сравнително млада разновидност на йога, може да се срещне под различни наименования, като FlyHighYoga, AntigravityYoga, AerialYoga, Yoga Trapeze. В България можете да я намерите като „въздушна йога“. Интересното при нея е, че при създаването й през 2014 година, са комбинирани различни упражнения, не само от йога, но от също от пилатес и танците.

Въздушната йога може да се практикува както със средна интензивност, така и с висока – динамична въздушна йога, което се превръща в чудесна кардио тренировка. Така че, освен изброените ползи от въздушната тренировка в предната точка, за тази физическа активност, можем да отнесем и ползите от кардио тренировката.

За практикуването на въздушна йога се използват хамаци и колани. Характерното на хамака, използван в българските йога студия, е, че има към него 6 дръжки, които обогатяват вариациите на упражненията.

Хамаците и коланите са достъпни и за домашна употреба, стига да имаш достатъчно място да ги закачиш. Може да ги използваш както на открито – лесно се закачат на дърво или лост, така и вкъщи – за целта ще са ти нужни дюбели, с които да ги закачиш на тавана.

Ако си начинаещ, по-добре да започнеш с практика в зала под насоките на учител.

Въздушни танци на обръч

Тренирането на обръч за въздушна акробатика спокойно можем да го сложим в графата с изкуства. Има толкова много красота в танците на обръч и същевременно се изисква сила и гъвкавост на цялото тяло и фокусиране на ума върху съчетанията. Упражненията на този тип тренировка, ще ти помогнат да стегнеш и оформиш тялото си. Както и да повдигнеш самочувствието си с преодоляването на предизвикателните упражнения във въздуха.

Препоръчително е да започнеш в студио с инструктор, особено ако нямаш добра физическа подготвка от други тренировки.

Въздушни танци с воали

И при този вид въздушна акробатика, както при въздушните танци на обръч, ще са ти нужни много сила. Затова е изключително важно преди тренировка да се прави загрявка, а след нея – разтягане за отпускане на мускулите.

Бънджи фитнес

Упражненията с бънджи са сравнително нова форма на тренировка, която опитах наскоро. Както и при останалите въздушни тренировки, тук упражненията са под формата на различни пози и съчетания. Тренировката с бънджи има вариации и може да се срещне като бънджи пилатес, бънджи танци. При бъджи фитнеса се набляга по-скоро на силата и координацията, отколкото на гъвкавостта. Интензивността също е различна спрямо тренировката, като тази с по-висока интензивност е чудесено кардио за фитнес програмата ти.

Тренировка с батут

Упражненията на трамлин до известна степен също можем да ги отнесем към въздушните тренировки. Те също са чудесна кардио тренировка за фитнес програмата ти. Вариациите на упражненията са разнообразни, както откъм интензивност, така и откъм продължителност. Например, батутът може да бъде приложен за HIIT –високоинтензивна интервална тренировка, подходяща за сваляне на килограми.

Pole Dance

Още една тренировка с танци, която съчетава и акробатични изпълнения на пилон. Всеки, който опита пол денс или се влюбва веднага в тази тренировка за цялото тяло, или разбира, че е твърде трудна за него.

Често въздушните тренировки са подценявани от гледна точка на ефективност, защото изглеждат много красиво отстрани и сякаш с лекота се изпълняват.

В действиетлност, за да се получи тази лекота и изящество, са нужни много повече усилия от очакваното. Гъвкавостта и координацията на ръцете и краката също може да се окаже предизвикателство. Но какъв по-добър стимул има от преодоляването на предизвикателства? Развитието на добрата ти форма и здраве чрез вдъхновяваща физическа активност, ще те мотивира да се връщаш в залата и да постигаш все повече и повече.

Важно: Ако имаш здравословни проблеми или съмнения за такива, преди да започнеш да тренираш, се консултирай с лекар.