Picture11111111

Въздушен тип гимнастики и тренировки и ползите от тях (1 част)

01.05.2023 12:00 0 0

Какво представлява въздушната тренировка, въздушна гимнастика и акробатика? 
Въздушните тренировки (или както ги наричат още въздушна гимнастика) са едни от любимите ни, защото, освен че са високоефективни, заради натоварването на цялото тяло, те са и изключително интересни, нестандартни и събуждат креативността на човек. Разнообразието от въздушни, някои от тях акробатични, упражнения са за хората, които искат да обогатят стандартната си фитнес програма и са достатъчно смели, за да предизвикат възможностите си. Например, ако досега сте правили планк на земята, какво ще кажете, да го направите във въздуха? 

Тренировките във въздуха можете да ги срещнете под различни имена и класове: въздушна гимнастика, въздушна йога, летяща йога, антигравити фитнес, fly yoga, aerial yoga, бъджи фитнес, пол денс, въздушен обръч, въздушен танц и други подобни. 

Общото при всички въздушни тренировки е, че се използват съоръжения като: въжета, хамаци, бънджи, батути, обръчи, воали. 

През последните години, въздушната акробатика набира все по-голяма популярност като спортна активност, докато преди това са били изпълнявани само професионално от спортисти и циркови артисти. 

Преди да ти представя различните видове тренировки във въздуха, нека ти разкажа за ползата от тренировките за твоето здраве. Все пак мисията ни е да мотивираме повече хора към физическа активност, защото вярвам, че движението подборява и здравето, и настроението на човек, и е в основата за подобряване на качеството на живот ни като цяло. 

Какви са ползите от въздушната тренировка? 

Въздушната тренировка (или акробатика) носи ползи за физическото, менталното и емоционалното ни здраве. 

“Когато започваш нова тренировка, най-важно е да си поставиш адекватни цели спрямо физическата ти подготовка и здравословно състояние.” 

1-во Развива гъвкавостта на тялото. Упражненията във въздуха освобождават напрежението от тялото и постепенно развиват гъвкавост, чрез отпускането на мускулите и издължаването на сухожилията. Особено благоприятно е влиянието на въздушните упражнения за гъвкавостта на гръбначния стълб и раменете. 

2-ро Лекува болката в гърба. Това предимство на въздушната гимнастика беше една от причините да я изпробвам. Докато търсих облекчение на болките в гърба и кръста, вследствие на многочасовата работа на компютър, пробвах въздушната гимнастика и в частост въздушната йога. Спецификата на упражненията ми помогна за освобождаване на напрежението в гръбнака. 

3-то Освобождава те от стреса и подобрява настроението ти. Въздушната гимнастика, а и упражненията като цяло, помагат на организма и съзнанието да се освободят от натрупания стрес от ежедневието. Когато се отдадеш на ритъма на музиката, бързо ще забравиш тревогитe. 

4-тоЦялото тяло е включено във въздушната акробатика. Не се изненадвай, ако почувстваш мускулна треска на места, на които не си подозирал, че имаш мускули. Това е така, защото движенията обхваща различни мускулни групи наведнъж, и ще успееш да тонизираш цялото си тяло. 

5-то Подобряваш силата и баланса на тялото си. Тренировката във въздуха е уникална форма на фитнеса, защото съчетава в себе си движение на всички равнини и посоки. Т.е. не е само напред-назад, а в страни, нагоре и надолу с главата. 

6-то Координацията ти също ще се подобри, благодарение на упражненията, които изискват ръцете и краката да се движат в противоположни посоки. 

7-мо Упражненията във възудха предизвикват и ума ти да се включи в тренировката. Въздушната гиманстика, било то въздушна йога, въздушни танци или въздушен фитнес, изисква да се съсредоточиш както върху постоянната смяна на движенията, така и за припомнянето на конкретни движения и съчетания. 

8-моПодмладяващ ефект на въздушната йога. Има твърдения, според които, висенето с главата надолу ще ти помогне да се пребориш с един от факторите за остаряването – гравитацията. Като изключим това недоказано твърдение, знаем, че упражненията спомагат за подобряване функционирането на органите в тялото, а оттам и за подобряване на кръвообръщението, дихателната и храносмилателната система.  

А балансът в тялото води до подхранване и възстановяване на кожата. 

Въздушните тренировки са подходящи както за начинаещи, така и за напреднали.