Shutterstock 390641491 Min

Кое упражнение изгаря най-много калории?

17.04.2023 12:00 20 0

Не е тайна, че в уравнението между приети и изгорени калории изгорените трябва да са повече, за да настъпи така желаното отслабване. Само когато изразходваме повече от приема, ще активираме изгарянето на енергия, складирана под формата на мазнини в тялото ни.

Но в това море от физическа активност и при липса на много свободно време често изниква въпросът кое упражнение да изберем, за да сме максимално ефективни в тренировката си и по пътя към постигане на оптимално тегло.

Опитахме се да направим един неизчерпателен списък с всички онези активности, които ви помагат да горите максимум енергия.

Когато пресмятате изгорените калории за ден, не забравяйте да включите и онези, които горим за основните човешки дейности. Смята се, че дори да лежи неподвижно през целия ден, човекъ ще изгори между 1200 и 1800 калории за работата на сърцето, дишането, обмяната на веществата. 

Като добавите към тях калориите от нашите упражнения, ще видите че всъщност никак не е трудно човек да приема по 1200-1300 калории на ден, да спортува и да отслабва. 

Искаме да отбележим също, че точният брой изгорени калории зависи от телосложението, теглото и възрастта на човека. Посочили сме примени стойности. 

Бягане/джогинг

206 калории за 30 минути

Бягането дори с бавно темпо изгаря много калории за 30 минути. Средно бягането изгаря между 10,8 до 16 калории на минута и го поставя в горната част на списъка с тренировки, които изгарят най-много калории. За да увеличите изгарянето на калории, увеличете интензивността или добавете интервали на спринт.

Пешеходен туризъм

176 калории за 30 минути

Туризмът е един от най-добрите начини да избягате от шума на града, да се изключите от технологиите и да се раздвижите. Когато правите преходи в планината, дори да е с нормално темпо и трудност, изгаряте повече калории от ходенето по тротоара, защото теренът е неравен и в придвижването участват повече групи мускули. 

Колоездене с 8 км/час

117 калории за 30 минути

Ако сте запален колоездач, може би карате доста по-бързо от 8 км/час в час, но хоби-колоездачите се движим с такава скорост и горим средно по 117 калории за 30 минути. 

Ако карате велоергометър с дисплей, можете лесно да видите как се променят изгорените калории с промяна на скоростта и темпото на каране. 

Скачане на въже (бързо темпо)

115 калории за 10 минути

Скачането на въже не е само детска игра, а чудесен начин за поддържане на форма. Само 10 минути скачане на въже се изгарят 115 калории, но се уверете, че сте загрели добре коленете и глезените преди това. 

Ходене (с умерено темпо)

97 калории за 30 минути

Ходенето е най-лесната и достъпна форма на упражнение. Не подценявайте силата на 10-те хиляди крачки на ден за поддържане на добър тонус и изгаряне на калории. Особено полезно е покрай празници, на които преяждаме много. По време на Великден, Гергьовден и Коледа се уверете, че след края на празничната трапеза ще си подарите една хубава разходка от 5-6 хиляди крачки. 

Вдигане на тежести

88 калории за 30 минути

Вдигането на тежести не е кардио упражнение и с него не се “горят калории”, но този тип упражнения за изключително важни за поддържане и развиване на мускулите и ставите. 

Колкото повече мускулна маса имате, толкова повече калории изгаряте в покой.

Стречинг/Хатха йога

73 калории за 30 минути

Въпреки че стречинг или възстановителната йога може да не изгори тон калории, тя все пак гарантира заслужено място в седмичната ви гама от тренировки за подобрена мобилност, гъвкавост, възстановяване и облекчаване на напрежението. 

Един добре балансиран начин на живот би трябвало да включва 1-2 йога сесии седмично, поне две тренировки с тежести и ходене на воля пеш всеки ден, поне по 8 хиляди крачки.