387852709 802170141704836 3883483608559780514 N

Къде се крие магията на белиденс? - интервю с едно огненото цвете Уарда

30.10.2023 12:00 1 0

Тя е с българка с огън в душата, запален от топлите недра на Ориента. Танцува бели денс под звуците на хипнотичните зурни и вече е сред най-добрите в света.

Преподава този женствен танц на всички онези дами, които не се притесняват да се свържат със същността си и знае колко е важно здравословното хранене, за да имаш енергия за живот.

Срещаме ви с Цвети, която повече хора познават като Уарда - организатор на бели денс фестивал и инструктор по танци. 

Здравей, Цвети! Нека да започнем с името и артистичния ти псевдоним - защо Уарда, какво означава, откъде и как го получи? Свързано ли е с ориенталските танци?

Попринцип харесвам името си и не съм планирала да имам псевдоним. Започвайки да пътувам активно в чужбина за ориенталски фестивали обаче, осъзнах колко трудно за произнасяне от чужденци е то. Още повече че в арабския език няма нито “ц”, нито “в”...

Когато преди 6 години отидох на фестивал в Египет, обясних че името ми значи “цвете” и постепенно всички започнаха да ме наричат “уарда”, което на арабски значи “роза”, но също и “цвете”.

Какво не знаем ние за Ориента и неговото изкуство?

Изкуството на Ориента е изключително богато. Толкова дълбоко и многопластово, то надминава очакванията на мнозина. Визирам музиката, архитектурата и редица други арт сфери. 

Конкретно танцът пък неслучайно бива наричан “магия”... Едно време приемах тази дума за “клише”, но сега, виждайки това, което поражда у ученичките ми, наистина осъзнавам, че има истинска магия в него. Пленява жените и ги кара да искат да се движат по този начин още и още.

Спомняш ли си какво те запали по арабската култура? Била си още в тийнейджърска възраст?

Дълго време съм се чудила кое точно ме запали, но така и не получих отговор. Една огромна сила винаги ме теглеше към Ориента още от дете. Ритми, аромати, цветове, дрехи, кухня… Харесвах всичко това без видима причина. 

Повратна точка да се влюбя в ориенталските танци обаче бе бразилският сериал “Клонинг”,  в който активно присъстваше този тип изкуство. Бях на 12 години - гледах всяка серия и танцувах заедно с героините пред телевизора. Тогава така и не посетих танцов урок, вероятно заради тийнейджърска нерешителност, но пък започнах да уча арабски, което ми помага и до днес.

Четири години по-късно обаче отидох в Египет, където видях истински ориенталски танц. Върнах се в България и моментално намерих курсове по белиденс. И така започна всичко…

Интересно е да научим как се храниш и как поддържаш формата си, какво е мястото на водата в хранителния ти режим и дали научи някои тайни за красота от египтянките ;) 

Допреди няколко години не обръщах внимание на храната и не осъзнавах колко голямо значение има тя за нашето себеусещане. Тогава тежах 68 килограма и не бях в най-добрата си форма. Понякога дори се чувствах тежка на сцената, имах сърцебиене и усещане за “суша” в тялото си. 

Впоследствие, откривайки първоначални проблеми с щитовидната жлеза, започнах да се интересувам от начина по който храната ни влияе. Отказах се от прясното мляко, всички пакетирани храни като чипсове и вафли. Намалих глутена и тестените изделия на 90%, спрях захарта. Започнах да пия повече вода, като елиминирах соковете и газирани напитки. 

Сега, 3 години по-късно съм 7 килограма по-лека, в прекрасна физическа форма, енергизирана и много по-щастлива.

Тайната ми по-скоро е взета от една държава, западно от Египет, но отново в Африка. Просто добавям мароканско арганово масло в козметичните си продукти, а също така и готвя с него. Не употрябвам слънчогледово олио.

Всеки ли може да се научи да танцува бели денс?

Всяка дама може да се научи на основните движения. Някои по-бързо, други по-бавно. Като цяло ориенталският танц не е излизане от зоната на комфорт, а напротив. Той е именно влизане в присъщото ни женско начало.. 

Редица дами не разбират, че точно тези движения са им заложени по природа. И, когато се отпуснат и го приемат, всичко си идва на мястото. И в тялото, и в душата.

Разкажи ни за пътя си от любител-танцьор до организатор на най-големия бели денс фестивал в България?

Винаги съм обичала да създавам събития и забави. Правя го още от малка, когато всяка седмица събирах децата в блока и ги карах да изнасяме представления на площадката и да продаваме билетчета. На първия учебен ден винаги исках да представим песничка или танц. Родителите ми бяха свикнали, че, където и да идем, аз ще организирам шоу с наличните деца.

Когато в юношеската възраст започнах да се занимавам с белиденс и да посещавам големите танцови фестивали, имах две мечти. Едната бе след време да преподавам на тези събития, на мястото на учителите, от които учех тогава. Другата - да организирам поне толкова голям фестивал и у нас.

Щастлива съм, че и двете мечти се сбъднаха. Не бе лесно и имаше редица препятствия, но, когато човек усеща, че е роден за дадено нещо, не бива да се предава.

Често пътуваш в чужбина, за да представяш това танцово изкуство. Къде е най-интересно, най-зареждащо за теб?

Всяка държава има своя чар, взависимост от това какво търсим и от какво се нуждаем в този момент. Хората например масово ходят на шопинг в Италия или в Турция. Ако пък искат да карат ски, ще отидат в Алпите…

Така е и с ориенталските танци. Aко човек иска да се потопи изцяло в това изкуството, то най-подходящото място за целта е Египет. Там местните жители танцуват от сърце, навсякъде звучи арабска музика. Дори самите араби признават, че от всички 23 държави в арабската лига, именно Египет е родината на музиката и танца. 

И когато реших да направя своя музика, просто взех самолета за Кайро без грам колебание. Защото там са огромните оркестри и певци… Там е колоритно, забавно, времето спира… И дори да има проблем, то винаги напрежението прераства в комедия.  

Какво да очакваме от настоящото издание на фестивала? Има ли все още билети?

От 2-ри до 5-ти ноември ще се състои 5-тото кралско издание на фестивал HEZZ YA WEZZ в комплекс “Царско село”. В рамките на четири дни 11 преподаватели, едни от най-добрите в цял свят, ще провеждат семинари през деня. 

И понеже събитието е кралско, тази година всичко е в пъти по-голямо, бляскаво и мащабно. Ако трябва да съм честна, броят на записаните надмина очакванията ми. 

И макар че заради тъжните обстоятелства около войната в Израел доста ученички се отписаха, все още имаме над 100 записани участнички от над 20 държави, което е прецедент за България. Тази година за първи път ще дойдат дори танцьорки от далечна Корея.

За външна публика има уникални вечерни спектакли, които си струва да бъдат посетени. На тях ще се изявят танцьорите, които ще покажат майсторски неща. Ще има и светлинно шоу, огнено шоу, жива музика… Тази година и редица спонсори ще дадат различни подаръци.

Билети може да се купят от тук: https://urboapp.com/bg/e14535-hezz-ya-wezz-5-edition#