2 (2)

Как да изпратим детето на детска градина - ведро и отпочинало

09.09.2022 12:00 4 0

Лятото беше супер! Игри до късно вечер, плаж и вечери с приятели. Почти невъзможно да не нарушим режима на детето през лятото, за да успеем да се приспособим към плажните дни и вечерните игри с приятели. След прекрасните летни емоции, реалността чука на вратата.

Преди няколко седмици получих емайл за подготовка за яслата на дъщеря ми.
“Господи, ще имам дете в яслена група!”

Остават няколко дни официалното започване на детска градина, което означава, че ако не сте преминали към режим - детска градина, то това е идеалният момент да започнете да улеснявате връщането на детето към нормалните му рутинни занимания и графици.

Ето моите най-добри съвети, за да осигурите на детето си необходимия за детска градина сън.

Защо сънят е толкова важен?

1. Сънят има пряко въздействие върху когнитивните способности. Липсата на сън може да затрудни ученето. Незаспалото дете ще има проблеми с фокусирането, запаметяването на наученото и вземането на решения. Всички тези неща са необходими за постигане на успех в детска градина.

2. Недостатъчният сън може да доведе и до неспособност за контролиране на емоциите, избухливост и хиперактивност. Когато това се случи, може да има отрицателно въздействие върху цялостната среда в класната стая.

3. Недостигът на сън може да повлияе и на имунната система на детето ви. Тялото му се нуждае от възстановителен сън, за да се лекува и да се бори с микробите. Както всички знаем в детска градина не липсват микроби!

4. Кога трябва да си ляга вашето дете ако посещава детска градина?
Най-доброто начало е да се определи час за лягане. Идеалното време за лягане, което препоръчвам на почти всяко семейство, с което работя, е между 20:00 и 21:00 часа.

Защо да си лягате рано?

Децата в училищна възраст се нуждаят от 10-12 часа нощен сън. Това означава, че ако трябва да станат към 7:00-7:30 ч., за да се приготвят и да излязат навън за детска градина, те трябва да заспят не по-късно от 21:00 ч., за да получат дори минималното количество препоръчителен сън - 10 часа. Но при планирането на часа за лягане, имайте предвид, че детето има нужда от настройка и ритуал преди лягане. То няма да заспи веднага след като легне на възглавницата.

Ако установите, че детето все още трудно се събуждат за детска градина, може би трябва да преместите времето за лягане още по-рано!

Това време за лягане може да варира в зависимост от вашето дете. Ако то има по-високи нужди от сън, може да се нуждае от лягане в 19:00 ч. Ако нуждата от сън е по-ниска, 20:00 ч. може да е по-подходящ за него.

Как да направите корекцията:

Ако това лято детето ви си е лягало в 22:00 ч., премествайте го с 15 минути на всеки 3-4 дни докато достигнете подходящото време за лягане за детска градина. Това означава, че ще трябва да коригирате и времето за събуждане, ако то е спяло Следвайте същия график за регулиране, какъвто използвате за времето за лягане.

Много е важно да се съобразите с режима на заведението, което ще посещава и да го следвате същия режим вкъщи. Ако в детската градина детето ляга за сън в 13:00 - наместете режима и вкъщи, по същия начин.

Съвети за превръщане на съня в приоритет.

Ако все още нямате режим за лягане, сега е чудесно време да го въведете. Поддържането на тази рутина по един и същи начин всяка вечер ще помогне да подскажете на телата им, че е време да произвеждат мелатонин за сън.

Баня или душ/ Миене на зъби/ Гърне/ Пижама/ Време за приказки/ Тъмнина.