Viber Image 2022 12 15 14 27 02 922
Cause

Как да помогнем на любима кауза?

22.02.2023 12:00 8 0

Забелязали ли сте как някои каузи ви удрят право в сърцето и сте готови да отделите и от залъка си за тях, а други просто не са „вашето нещо“? Това е съвсем естествено и не бива да ни кара да изпитваме вина. Човек подкрепя най-силно каузи, които по някакъв начин го карат да се почувства съпричастен или както се казва „докосват го лично“.

Понякога тези каузи могат да звучат дори нелепо за останалите. Аз веднъж примерно дарих в подкрепа на Център за костенурки (https://geachelonia.org/podari_topla_4erupka/), който осигурява лечение и грижа за костенурки с напукани черупки. Да, за някои може да изглежда странно, но когато бях малка, с братовчедите ми гледахме костенурки в двора на баба. И до днес спирам, ако видя костенурка на пътя и я изнасям, за да не я прегази кола. Костенурките са ми важни, а за вас може да нямат никакво значение и аз нямам право да ви обвиня за това.

Разбира се, има и каузи, които трогват много, много повече хора и това също е съвсем естествено. А понякога каузите, които сме избрали, ни трогват толкова много, че ни се струва недостатъчно да споделим и да дарим за тях, искаме да направим много, много повече.

Затова днес споделям с вас 6 идеи как да направим за избраната от нас кауза истинска кампания. Всички тези идеи са лесно осъществими и не е нужно да правите фондация или някаква административна структура. Достатъчно е да отделите повече време, за да привлечете съмишленици с ентусиазма си.

 1. 1. Направете група в социалните мрежи за каузата си.
 2. Това е важно и полезно, за да можете да привлечете повече участници и да разказвате за целите и дейността си. Споделяйте в тази група редовно постове и напомняйте как може да се помогне за каузата ви. 
 1. 2. Популяризирайте каузата си във виртуалните общности, в които членувате.
 2. Те може и да нямат нищо общо с тази кауза, но вярата и ентусиазмът винаги са заразителни. Разкажете в групите си за вашата кауза и споделете как хората могат да я подкрепят. Много е важно тук първо да се свържете с админ или модератор на общността и да помолите за разрешение да споделите каузата си. Много рядко ще получите отказ. Напишете поста, с който представяте каузата си, с ваши собствени думи. Сложете непременно линк за основната страница на каузата, за да може всеки да провери информацията, но не споделяйте поста от там с share, а добавете снимка. Така ще достигне до повече хора в групата.  
 1. 3. Организирайте благотворителна разпродажба за каузата на личната си стена за ваши приятели и последователи.
 2. Можете да я направите тематична – например да продадете книги, ръчно изработени предмети, сувенири, колекция или част от нея. Препоръчвам ви средствата да се превеждат директно за каузата, която сте избрали, а със скрийншот от превода до вас участникът ще покаже, че е платил предмета, който купува. Разходите по транспорта обикновено са за сметка на купувача, но това ще бъде по ваша преценка. 
 3. 4. Направете благотворителен търг.
 4. Това се прави по следния начин. Избирате вещ, която е наистина скъпа и ценна и каните вашите приятели и мрежа от контакти да пратят за каузата ви малка сума, която вие определите. Всеки, който желае да участва в търга, трябва да остави коментар със скрийншот, че е превел сумата под обявата ви. След изтичане на определен от вас срок, избирате един от участниците с помощта на което и да е от безплатните приложения за томболи в социалните мрежи, като например comment picker - https://commentpicker.com/. Разбира се, може да го направите и по старомодния начин – като си напишете имената на участниците на листчета и изтеглите едно – ако правите това, непременно го пуснете live, за да има прозрачност. С такъв благотворителен търг в една малка група веднъж събрахме сериозна сума, достатъчна да осигурим отопление за целия сезон на самотна майка в затруднено положение. Предложих скъпа и ценна икона на трицифрена стойност, а участниците трябваше да преведат по 10 лв направо на жената. Имаше много хора, които преведоха доста повече и в крайна сметка се събра сума далеч над стойността на иконата. Сума достатъчна за отопление и дори малко повече. А иконата отиде при новия си собственик след тегленето на томболата и всички бяха доволни.
 5. 5. Горните идеи бяха за социалните мрежи, но тази ще е за реалния живот.
 6. На работното си място можете да се свържете със служител от личен състав и да го помолите да ви съдейства за каузата ви. Трябва да я представите пред него, ако не е запознат с нея и да удостоверите, че е легитимна – може да се наложи да покажете документация, това е съвсем нормално, защото вече се ангажира и фирмата ви. Не се притеснявайте да го направите, хората обичат да помагат и най-вероятно ще получите дори повече подкрепа отколкото сте очаквали. Ако се събира материална помощ, ще трябва да осигурите място за съхранение и транспорт до крайната цел. Ако е финансова помощ, ще трябва да осигурите кутия за дарения и да се погрижите да е на място, където няма да бъде застрашена от кражба. (За жалост има и такива случаи).
 7. 6. Още една идея за подкрепа на кауза извън виртуалното пространство.
 8. Няколко пъти съм събирала помощи в квартала и винаги получавам голяма подкрепа. Ако имате група на квартала или блока, можете да обявите там каузата си. Може да сложите и бележка на таблото за обяви във входа. Трябва да е ясно за кого е помощта, какво точно се събира, в какъв вид да е, до кога е срокът за дарения. 

И накрая - да не забравяме, че ние МОЛИМ за помощ, не настояваме и не изискваме. Хората подкрепят каузите, защото това ги кара да се чувстват добре със себе си, а не защото изпитват вина. Не очаквайте всички да подкрепят каузата ви и не се сърдете. Дори и малко е повече от нищо, нали така?

След като сме осъществили кампанията си, задължително трябва да благодарим и да се отчетем, по възможност и със снимки.

Обещавам ви, че макар да е изморително, това ще ви накара да се чувствате щастливи, ще ви сближи с хората, които са ви подкрепили, може би ще намерите много нови приятели. А най-важното от всичко е, че ще сте направили едно истински добро дело.

Успех!

Автор: Мария Пеева (Мама Нинджа)