Чинии1

Малка ода за съдомиялната машина

04.05.2023 12:00 3 0

Спомням си една картина от детството много ясно и тя е как майка ми се връща от работа, преоблича се и слага престилката. Не мога да пресметна с точност колко часа от живота си майка ми е прекарала с престилката – над печката, над мивката, над легена за пране, над дрехите за гладене. Спомням си с каква радост беше посрещната у дома първата автоматична пералня. И тъй като в едновремешните апартаменти нямаше предвидено мокро помещение, нито пък в едновремешните кухни – място за пералня, наложи се татко да я монтира в дрешника на малкото ни жилище и да приспособи сложна система от тръби, която да доставя вода и съответно да отвежда замърсената вода в банята.

Но всички тези усилия си струваха, защото на майка ми вече не й се налагаше да прекарва в пране половин ден всеки уикенд. Мисля, че толкова щастлива съм я виждала, чак когато й се роди първото внуче.  

Шегувам се, разбира се, но наистина беше голяма радост. Подобна на моята, когато се сдобих с първата си миялна преди почти 20 години.  

Съвременните уреди ни спестяват толкова много време в наши дни. Но, оказва се, не е само време. Миялната изразходва много по-малко вода от миенето на ръка. Стандартната миялна изразходва за един цикъл 11 до 15 литра вода. На ръка за подобно количество съдове обикновено се изразходват до двайсет литра. 

Ето как можем да минимализираме водата и енергията, които изразходваме за миялна: 

 1. Избираме миялна от висок енергиен клас. (А е най-високият клас, G e най-ниският.) 
 1. Предпочитаме еко програмите – в много от новите машини те са зададени по подразбиране. 
 1. Избягваме програми с предварително плакнене – вместо това можем да отстраним остатъците от храна по съдовете предварително. 
 1. Избираме таблетки, които не вредят на околната среда. Сега има все повече марки на пазара и цените не са завишени както бяха. 
 1. Стараем се да подредим максимално ефективно съдовете в миялната и да я пускаме, чак когато е пълна.
 2. ***

Важно!  

Внимавайте да не счупите чаша или чиния в съдомиялната. Ако премине през филтъра, стъклото ще отиде в дренажната тръба, миялната ще блокира и ще ви се наложи много сериозен ремонт. Кристалните чаши най-добре мийте на ръка. В миялна не се мият дървени прибори и остри ножове, медени и чугунени съдове, както и такива с незалепващо покритие. Както и следният красив серзив не е подходящ за миялната.

И макар че съм нарекла тази статия „ода за съдомиялната“, няма да отрека, че за малките домакинства миенето на ръка си остава най-ефективно. Особено ако не ни се чака три дни, за да се напълни миялната. Аз също мия на ръка, когато използвам сервизи, неподходяща за миялна – такива са всички чинии със златни и сребърни кантове и елементи, както и ръчно рисуваните. Затова ето как може да се спести вода, когато мием на ръка. 

 1. Напълваме мивката до средата с гореща вода и малко препарат, в които накисваме съдовете. 
 1. С гъба хубаво ги обтриваме. 
 1. Когато плакнем, не оставяме водата да тече постоянно.  
 1. Ако бършем съдовете, използваме чиста памучна кърпа, а не кухненска хартия. 
 2. Водоспестяващите кранчета в кухнята винаги са добра идея, дори ако рядко се случва да мием чинии на ръка. 

Интересен факт: 

От 2021 година ЕС въведе нови стандарти за домакинските електроуреди. Производителите вече са задължени да предлагат уреди с по-дълъг живот, да осигурят резервни части за поне 10 години и да осигурят сервиз от независими професионалисти. 

Двегодишната гаранция е задължителна! Търговската гаранция не може да е с по-малък срок.