Както вече знаете, със семейството ми обичаме да пътуваме често, но пътуването с малко дете може да е голямо предизвикателство, ако нямаш нещо за хрускане под ръка. Затова се старая вместо да прибягвам до купени храни от сорта на солети, зрънчо и т.н. (не, че не ми се случва и то доста често), да приготвим някое бързо печиво у дома, което да вземем за из път.
Както вече знаете, със семейството ми обичаме да пътуваме често, но пътуването с малко дете може да е голямо предизвикателство, ако нямаш нещо за хрускане под ръка. Затова се старая вместо да прибягвам до купени храни от сорта на солети, зрънчо и т.н. (не, че не ми се случва и то доста често), да приготвим някое бързо печиво у дома, което да вземем за из път.
Задължително гледам приготвената храна да е нещо, което да можем хапнем в колата или на крак, да ни даде енергия за разходката и разбира се Калоян да не се омаже до такава степен, че да се налага да го преобличам.
Поради изброените по-горе причини съм ви подготвила 3 любими, бързи и лесни рецепти, които са много подходящи, когато тръгвате на път с малко дете.
Овесени мъфини със сирене
Една от най-любимите рецепти на цялото семейство.
За нея са ви необходими:
3 яйца
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. сода за хляб
30 мл. зехтин
2 ч.ч фини овесени ядки
200 гр. сирене (краве, козе, овче, биволско, каквото предпочитате)
щипка сол
Начин на приготвяне:
Към киселото мляко добавяме содата и изчакваме да шупне. В купа разбиваме яйцата с миксер и към тях добавяме киселото мляко, сиренето и зехтина. Щом сместа е добре разбита към нея постепенно прибавяме овесените ядки като непрекъснато разбъркваме. Можете да оставите сместа да преседи 10 минути, за да поемат и омекнат по-добре овесените ядки.
Разпределяме сместа във формички за мъфини, като можем да напълним формата почти до ръба, тъй като мъфините не се надуват много.
Печем в предварително загрята на 180°C фурна (без вентилатор) за 30 мин. или до готовност.
Страхотни са за хапване с кисело мляко или айрян.
Втората рецепта е малко по-смела и е за любителите на сладките изкушения.
Мъфини с рожков, банан и портокал
За тази рецепта ще са ви необходими:
50 гр. кокосово масло
20 гр. захар
1 бр. яйце
60 мл. прясно мляко
100 гр. брашно (аз използвах пълнозърнесто)
1/2 с.л рожков
5 гр. бакпулвер
1 банан
1 портокал + кората
щипка сол
Начин на приготвяне:
Разбийте яйцето със захарта в купа, после добавете разтопеното кокосово масло, млякото и солта. Пресейте брашното заедно с рожкова и бакпулвера и ги добавете постепенно към сместа като разбърквате непрекъснато.
Настържете кората на портокала и я добавете към сместа. Банана и портокала обелете и нарежете на кубчета. Прибавете плодовете в сместа и внимателно разбъркайте.
Изсипете в намаслени индивидуални формички за мъфини и печете на 170°С за около 20 мин.
Третата и последна рецепта сътворих минути преди последното ни пътуване. Трябваше ми нещо, което да стане значително бързо, защото имах само 1 час, в който трябваше да оправя Калоян, багажа му и себе си, и да приготвя нещо за хапване за из път.
Царевични соленки
За тях ще са ви необходими:
100 гр. сирене
100 гр. Моцарела за пица/кашкавал (аз използвах настъргана моцарела)
150 гр. кисело мляко
175 гр. царевично брашно
- с.л. бяло брашно
1 яйце
2 с.л. зехтин
1.ч.л. бакпулвер
- ч.л сода за хляб
Щипка сол
Начин на приготвяне:
Към киселото мляко добавяме содата и изчакваме да шупне. В купа разбиваме яйцата с миксер и към тях добавяме киселото мляко, зехтина, сиренето и моцарелата като непрекъснато разбиваме. В отделна купа пресяваме царевичното и бялото брашно и към тях добавяме солта и бакпулвера. След което ги прибавяме постепенно към течната смес с непрекъснато разбъркване.
Сместа за соленките, която се получава, е подобна като консистенция на тази за кекс. В голяма плоска тава се слага хартия за печене и с помощта на лъжица се нареждат соленките, като отгоре можете да ги поръсите със сусам, подправки или моцарела/кашкавал. Аз използвах моцарела.
Печем за около 30 мин. в предварително загрята фурна на 190°C.
Да ви е вкусно и тихо пътуването!
До нови срещи!
Маги