Заглавна Min

3 лесни рецепти с подходящи храни при пътуване

10.05.2023 12:00 2 0

Както вече знаете, със семейството ми обичаме да пътуваме често, но пътуването с малко дете може да е голямо предизвикателство, ако нямаш нещо за хрускане под ръка. Затова се старая вместо да прибягвам до купени храни от сорта на солети, зрънчо и т.н. (не, че не ми се случва и то доста често), да приготвим някое бързо печиво у дома, което да вземем за из път.

Както вече знаете, със семейството ми обичаме да пътуваме често, но пътуването с малко дете може да е голямо предизвикателство, ако нямаш нещо за хрускане под ръка. Затова се старая вместо да прибягвам до купени храни от сорта на солети, зрънчо и т.н. (не, че не ми се случва и то доста често), да приготвим някое бързо печиво у дома, което да вземем за из път.  

Задължително гледам приготвената храна да е нещо, което да можем хапнем в колата или на крак, да ни даде енергия за разходката и разбира се Калоян да не се омаже до такава степен, че да се налага да го преобличам.  

Поради изброените по-горе причини съм ви подготвила 3 любими, бързи и лесни рецепти, които са много подходящи, когато тръгвате на път с малко дете.  

Овесени мъфини със сирене  

Една от най-любимите рецепти на цялото семейство.  

За нея са ви необходими:  

3 яйца  

1 ч.ч. кисело мляко  

1 ч.л. сода за хляб  

30 мл. зехтин  

2 ч.ч фини овесени ядки  

200 гр. сирене (краве, козе, овче, биволско, каквото предпочитате)  

щипка сол 

Начин на приготвяне: 

Към киселото мляко добавяме содата и изчакваме да шупне. В купа разбиваме яйцата с миксер и към тях добавяме киселото мляко, сиренето и зехтина. Щом сместа е добре разбита към нея постепенно прибавяме овесените ядки като непрекъснато разбъркваме. Можете да оставите сместа да преседи 10 минути, за да поемат и омекнат по-добре овесените ядки.  

Разпределяме сместа във формички за мъфини, като можем да напълним формата почти до ръба, тъй като мъфините не се надуват много.  

Печем в предварително загрята на 180°C фурна (без вентилатор) за 30 мин. или до готовност.  

Страхотни са за хапване с кисело мляко или айрян.


Втората рецепта е малко по-смела и е за любителите на сладките изкушения.  

Мъфини с рожков, банан и портокал  

За тази рецепта ще са ви необходими:  

50 гр. кокосово масло  

20 гр. захар  

1 бр. яйце  

60 мл. прясно мляко  

100 гр. брашно (аз използвах пълнозърнесто)  

1/2 с.л рожков  

5 гр. бакпулвер  

1 банан  

1 портокал + кората  

щипка сол  

Начин на приготвяне: 

Разбийте яйцето със захарта в купа, после добавете разтопеното кокосово масло, млякото и солта. Пресейте брашното заедно с рожкова и бакпулвера и ги добавете постепенно към сместа като разбърквате непрекъснато.  

Настържете кората на портокала и я добавете към сместа. Банана и портокала обелете и нарежете на кубчета. Прибавете плодовете в сместа и внимателно разбъркайте.  

Изсипете в намаслени индивидуални формички за мъфини и печете на 170°С за около 20 мин.  

Третата и последна рецепта сътворих минути преди последното ни пътуване. Трябваше ми нещо, което да стане значително бързо, защото имах само 1 час, в който трябваше да оправя Калоян, багажа му и себе си, и да приготвя нещо за хапване за из път.  

Царевични соленки  

За тях ще са ви необходими:  

100 гр. сирене  

100 гр. Моцарела за пица/кашкавал (аз използвах настъргана моцарела) 

150 гр. кисело мляко  

175 гр. царевично брашно  

  1. с.л. бяло брашно

1 яйце  

2 с.л. зехтин  

1.ч.л. бакпулвер  

  1. ч.л сода за хляб

Щипка сол  

Начин на приготвяне: 

Към киселото мляко добавяме содата и изчакваме да шупне. В купа разбиваме яйцата с миксер и към тях добавяме киселото мляко, зехтина, сиренето и моцарелата като непрекъснато разбиваме. В отделна купа пресяваме царевичното и бялото брашно и към тях добавяме солта и бакпулвера. След което ги прибавяме постепенно към течната смес с непрекъснато разбъркване.  

Сместа засоленките, която се получава, е подобна като консистенция на тази за кекс. В голяма плоска тава се слага хартия за печене и с помощта на лъжица се нареждат соленките, като отгоре можете да ги поръсите със сусам, подправки или моцарела/кашкавал. Аз използвах моцарела.  

Печем за около 30 мин. в предварително загрята фурна на 190°C.

Да ви е вкусно и тихо пътуването!  

До нови срещи!  

Маги