Shutterstock 428047612 Min

Какво не знаем за правилното пиене на вода 

03.11.2022 12:00 7 0

Човек може да оцелее само три дни без вода - факт, който знаят дори и малките деца. Редовното пиене на вода е абсолютна необходимост, ако искаме тялото ни да се радва на добро здраве. Изненадващо е, че дори за пиенето на вода има различни мнения, митове и навици, с които водата по-скоро може да вреди, отколкото да помага. Оказва се, че ние всъщност не знаем как да пием вода.

Нека се отправим на лов за митове за пиенето на вода, за да имаме всички по-добро здраве, да използваме по-осъзнато този безценен ресурс и да сме полезни сами на себе си.   

Мит 1: Трябва да се пият по 3 литра вода на ден 

Ако потърсите информация колко вода трябва да се пие на ден, ще попаднете на много разнородна информация - от 1.5 литра до невероятните 3 литра вода на ден.   

Всъщност всеки от нас има нужда от различно количество вода. Тя не трябва да е нито малко, нито прекалено много. Това се изчислява с проста формула - 30 мл. вода за всеки килограм тегло.   

Спортистите имат нужда от повече течности, заради повишеното потене.   

Мит 2: Ледената вода е чудесна идея, когато е горещо 

Всъщност не. Да се пие студена, дори ледена вода в жегите, е грешно по не една и две причини. Първо, ледената напитка шокира затопленото и запотено тяло, и води след себе си до болки в гърлото и загуба на гласа.   

Второ, организмът, тази перфектно работеща машина, се активизира и се втурва да затопля водата, от което на човек му става още по-топло. С това се покачва и рискът водата в тялото ти бързо-бързо да се превърне в пот и опитите за хидратация и разхлаждане се провалят с гръм, трясък и сухота в устата.  

По-добре е да се пие вода със стайна температура, за да може да утолите истински жаждата си.   

Мит 3: Горещият чай е идеален за болно гърло 

Тялото не харесва нито прекалено високи, нито прекалено ниски температури. Отнася се и за пиенето на чай.   

Всеки от нас е чувал съвета против болно гърло “Изпий един горещ чай и ще си като нов”.   

Горещата вода може истински да нарани нежната лигавица на устата и гърлото, и само да усложни положението. По-добре е да се пие топла вода с лимон и мед или топъл чай, за да облекчите гърлото, а и за да не разрушите полезните свойства на меда и лимона.   

Като цяло, пиенето на вода е най-лесният начин да поддържате тялото си в оптимална форма, с активен метаболизъм и с добре хидратирана кожа. Може да се погрижите и добре за природата, като предавате редовно бутилката за рециклиране в обозначените контейнери за разделно събиране. Малките, но добри дела имат значение за това да живеем в по-добра и чиста околна среда, намалявайки като потребители въглеродния си отпечатък.