Всеки, който се занимава със спорт знае колко важно е правилното и балансирано хранене. А какво е мястото на месото в лятното менюто при спортуващите ще разгледаме в тази статия.
Правилната диетата при практикуващите различни видове спорт – било то професионално, било то любителски, е от особено значение. При тренировките с високо физическо натоварване е важно да се приемат достатъчно въглехидрати и протеини.
Месото – основен източник на протеин за спортуващите
Основният и пълноценен източник на качествен протеин е месото! Ето и няколко причини да включим месото в дневното меню:
- В месото има много протеини, минерали, мазнини и витамини, които допринасят за енергията в човешкото тяло;
- Най-качествените протеини са в месото, защото съдържат голям брой аминокиселини;
- Приемът на месо е важен и за имунната система и възстановяването на тялото;
- В месото се съдържа и голямо количество желязо;
- Червеното месо е богато на витамин D и цялата група от витамин B;
- Мастните киселини в месото правят тялото силно и устойчиво.
Какво трябва да знаем за протеините?
Протеините са молекули, които изпълняват редица функции – структурни, ензимни, регулаторни, имунни, транспортни, свързани с растежа, поддържането на жизнените функции и възстановяването на организма.
Има два вида протеини:
- Пълноценни - които съдържат всички незаменими аминокиселини в достатъчно количество и в подходящо съотношение, така че да се поддържа азотният баланс в организма и да не се нарушава тъканният разтеж. Това са протеините от животински произход;
- Непълноценни – в които липсва една или повече есенциални аминокиселини. Всички протеини от растителен произход са непълноценни.
Каква е нужната ни ежедневна доза протеин?
Ежедневната доза протеин за повечето от нас се постига лесно, чрез балансирана диета. За разлика от мазнините и въглехидратите, протеинът не се складира в тялото ни. Набавя се всекидневно чрез подходяща храна.
Хората, които водят заседнал начин на живот, се нуждаят от 0.8-1г на килограм тегло протеин дневно – например за 60 кг човек са нужни 48 г протеин.
Всички спортисти се нуждаят от по-голямо количество протеини в сравнение с неспортуващите – 1,2-2г/кг тегло протеин дневно.
При тях е важен приемът на протеини, за да поддържат мускулната си маса и сила. А най-добрият начин да си набавят нужното количество протеин е ежедневната консумация на храни, които са естествени източници на протеини, или така наречените пълноценни протеини.
Какво е нужно да знаем за консумацията на месо през лятото?
Протеините изискват повече енергия за усвояването им и повече време за разграждането им. Ако въглехидратите се разграждат за около 2 часа на протеините им са нужни 4-6 часа.
Усвояването на червеното месо от организма води до допълнително загряване на тялото, което не се препоръчва в големите горещени.
Препоръчваме ви месото, което консумирате през лятото да е обработено с по-малко (или въобще без) подправки, за да не натоварва допълнително организма.
А за конкретна диета е добре да се консултирате с диетолог или персонален треньор да ви изготви режим, на база личните ви цели и хранителни предпочитания.
Разбира се, както с всяко нещо, и с месото не трябва да се прекалява.