Най-добрите ски курорти на Европа - част 5 Източна Европа 1
Най-добрите ски курорти на Европа - част 5 Източна Европа 2
Най-добрите ски курорти на Европа - част 5 Източна Европа 3
Най-добрите ски курорти на Европа - част 5 Източна Европа 4
Най-добрите ски курорти на Европа - част 5 Източна Европа 5
Най-добрите ски курорти на Европа - част 5 Източна Европа 6
Най-добрите ски курорти на Европа - част 5 Източна Европа 7

Най-добрите ски курорти на Европа - част 5 Източна Европа

08.04.2022 12:00 4 0

Вече ви запознахме с възможностите да карате ски и сноуборд из Европа, но предполагаме че има и такива сред вас, които предпочитат разстоянието от дома до ски пистата да е по-кратичко по разбираеми причини – шефа не дава повече от 3 дни отпуск, страх ви е да летите, мързи ви да карате повече от 600 км., децата много мрънкат докато са на път .... можем да продължим със списъка чак до обед. Но не унивайте, ние сме намерили местата, където всичко това остава на заден план и можете да се порадвате на последните снежни преспи, необезпокоявани за няколко дни. Нали не мислите, че Източна Европа е за пренебрегване с възможносите за зимни спортове? Точно така, днес ще ви покажем, че можете да си прекарате чудесно дори на Изток от Рая.

Словения

Кранска гора
Привлекателно село в малка долина, сгушено между скалистите склонове на Юлийските Алпи. Намира се на час път с кола от летището в Любляна. Курортът притежава свой собствен чар и изтънченост, които го поставят редом до събратята му в Австрия и Италия. Голямо предимство е, че селцето е точно в подножието на склоновете и има няколко наистина стръмни трасета. Както и в другите източноевропейски курорти, наличието на истински сняг често е под въпрос, а в Кранска машините за сняг не са достатъчни.

Мариборско Похорие
Това е най-голямата единична зона за ски в Словения. Намира се в планината Похорие, точно до втория най-голям град в страната – Марибор. Според преданията, гората е толкова гъста, че там живеят духове, вълшебници и великани. Курортът разполага с 42 км поддържан терен, 10 км от които са осветени за нощно каране. Това е най-голямата такава зона в Европа. Там се провеждат спускания от Световната купа в гигантския слалом за мъже и жени, но повечето от пистите са къси, ниски и подходящи за начинаещи и средно напреднали. Началната точка за скиорите е Марибор, откъдето с обществен транспорт до ски зоната се стига за 15 минути.

Крвавец
Крвавец е един от най-престижните курорти на Словения. Отдалечен е на 30 км от столицата Любляна. Многочислените му достойнства са отличени с грамотата "Кристална снежинка" и още над 50 други награди. Пистите се намират на над 1450 м надморска височина, където има ски школа и школа за сноуборд.

Бемц
Единственият курорт в Словения, където пистите се намират на над 2000 метра надморска височина. Самият Бемц се намира в западната част на Националния резерват "Триглав" и е с надморска височина 480 м, на кръстопът между границите на Словения, Италия, Австрия. Отдалечен е на 136 км от Любляна и на 160 км от международното летище Брник. Ски сезонът тук продължава от началото на декември до края на април.

Йохин
Йохин е разположен в Алпите на 520 м надморска височина, на брега на красивото едноименно езеро. Курортът е в непосредствена близост до най-високия връх на Словения и юлийските Алпи -Триглав (2864 м), и се намира в самия център на Триглавския национален парк.

Словакия

Ясна
Това е най-голямата и предизвикателна ски зона в Словакия. Предлага достатъчно голям терен и съоръжения, за да направи дори и напредналите скиори и сноубордисти щастливи за цяла седмица. Над 130 млн. евро са инвестирани в последните години за реконструкцията на четири нови кабинкови лифта, нови 10 км писти, хотели и ресторанти. Пистите са разположени на северните и южните склонове на планината Чопок. Половината от тях са за средно напреднали, а 27% за много напреднали скиори – повече, отколкото в повечето източноевропейски курорти. Има големи зони за свободно каране.

Сърбия

Бабин зуб
Бабин зуб е на същия паралел като най-северните части на България, много близо до връх Миджур. Надморската височина е над 1500 метра, а ски-пистите започват в подножието му. Общата им дължина е над 13 км, има такива за начинаещи, за напреднали, както и за професионалисти. Курортът се радва на много дни с естествен сняг, а когато не достига се използват машини за изкуствен. Връх Миджур е с височина 2169 метра, като целият старопланински дял около него и Бабин зуб е покрит със сняг поне пет месеца в годината. Околностите на двата върха са защитени територии и от българска, и от сръбска страна.

Копаоник
Ски-курортът Копаоник се намира на 290 км южно от Белград, на височина 1700 м над морското равнище. Благодарение на уникалния си субалпийски микроклимат (260 слънчеви дни в годината), прекрасните ски-писти, както и развитата съвременна туристическа инфраструктура, Копаоник е предпочитано място за отдих по всяко време на годината. Ски-ваканции в зимния курорт са възможни в периода от ноември до началото на май. До отличните ски писти туристите могат да стигнат, възползвайки се от 21 лифта, в това число 4 лифта за деца. Тяхната обща дължина е 18 000 м. Максималната височина на повдигане е 521 м. В Копаоник на надморска височина от 1650 – 2017 м действат 24 оборудвани писти за спускане от всички нива на трудност (включително 4 специални писти за деца). За любителите на вечерното каране на ски е отворена осветената писта за спускане „Мало езеро“.

Македония

Попова шапка
Тук покритието със сняг е почти 100% гарантирано от януари до март. Курортът се намира на 90 минути с кола от летището в Скопие. Поддържаната част е само 10 км и наистина е малка, но истинската атракция е карането извън пистите. На над 1700 метра надморска височина има цели 100 кв. км терен – истински снежен рай. На 2700 метра надморска височина можете да кръстосвате прекрасен, необработен бял сняг, проходим само с моторни шейни. Сред предлаганите услуги са снежни сафарита и снежен къмпинг. Седалковият лифт вози от курорта до 2510 метра над морското равнище, където можете да изберете между две лесни спускания. Има ски училище и екипировка под наем.

България

Банско
Банско се намира в подножието на Северен Пирин на 927м надморска височина. Отдалечен е на 56м от Благоевград, 145м от Пловдив и 150м от София. Близо до града започва националният парк Пирин. През Банско протича река Глазне. Климатът е планински и позволява задържане на снежната покривка от декември до април, а алпийският характер на Пирин планина обуславя отличните условия за професионален и любителски ски спорт. Ски пистите са разположени в два основни ски центъра – "Чалин валог" и "Шилигарника" (1700 – 2500м). Те са на приблизително 10км над града на северния склон на Пирин и са лесно достъпни. Общата дължина на пистите и ски пътищата е 70км., като има подходящи за всеки. Тяхното местоположение позволява множество ски комбинации на спускания с разнообразна трудност и наклон.

Пампорово
Разположен е във вътрешността на Родопите на 1650м надморска височина, в подножието на връх Снежанка. Климатът в района на Пампорово се отличава с мека зима, в която има над 100 слънчеви дни. Курортът се нарежда на първо място по слънчеви дни сред всички планински курорти в България. Ски пистите в Пампорово са с различна степен на трудност. От зелени - подходящи за начинаещи скиори, до черни – истинско предизвикателство за професионалистите. Общата им дължина е 37км, заедно с пистите за ски бягане са над 65км. Най-многобройни са пистите за начинаещи скиори и сноубордисти – зелени и сини. Всички писти в курорта започват от връх Снежанка (1926м).

Боровец
Ски-курортът Боровец (известен в миналото като Чамкория) се намира на 10км от гр. Самоков, в подножието на връх Мусала (2952м, Рила планина) на 1350 метра над морското равнище. Това е най-старият планински курорт в България. Разположен на северните склонове на Рила планина сред вековни борови гори, Боровец предлага отлични условия за летни и зимни почивки. Тук има 58 км маркирани писти, обхващащи предимно северните склонове и достигайки височина от 2560м, като повечето завършват близо до центъра на курорта. 8 от пистите са осветени за нощно каране – "Мартинови Бараки 1, 2, 3 и 4", "Ротата", "Иглика", "Рила" и долната част на ски-път "Ситняково".

В Европа има и много други по-малко известни ски курорти, разбира се. Надяваме се да сме ви дали насоката. За да определите обаче, кое е вашето място, трябва да попътешествате и сами да го откриете. Дори и никога да не сте карали ски, едно пътуване ще бъде достатъчно, за да се влюбите в този спорт завинаги.
Не забравяйте, че тези планини не са само за професионални скиори. Повечето курорти имат лесен терен, а много от тях са ориентирани главно към начинаещите.
Това е, приятели. Надяваме се да сме успели да вдъхновим следващата ви зимна ваканция.