Shutterstock 1010627452 Min

Полезните минерали за ноктите

13.04.2023 12:00 2 0

Здравите нокти са важни по много причини. Те не само помагат ръцете ви да изглеждат привлекателни, но са и знак за добро цялостно здраве. За да поддържате ноктите по най-добрия начин, важно е да сте сигурни, че получавате достатъчно от основните минерали от храната. В тази статия ще проучим кои минерали са най-важни за здрави нокти и как да си ги набавим от хранителни източници.


Калций

Обикновено свързваме калция със здравината на костите, но той е от съществено значение и за поддържан на здрави зъби и нокти. Той също така играе решаваща роля в действието на мускулите и нервната система, както и при съсирването на кръвта. Без достатъчно калций във вашата диета, ноктите ви могат да станат слаби и чупливи.

Дефицитът на калций може да доведе и до редица проблеми с ноктите като бавен растеж, неравности по нокътната плочка, сухота или чупливост или бели петънца. 

За да сте сигурни, че получавате достатъчно калций в диетата си за здравословен растеж на ноктите, е важно да консумирате млечни продукти като мляко, сирене, кисело мляко или немлечни източници на калций като зеленолистни като зеле или броколи.

Желязо 

Желязото е основен минерал, който играе решаваща роля за здравината на ноктите. Помага за пренасянето на кислород до нокътното легло, което стимулира растежа и гарантира, че ноктите остават здрави. Дефицитът на желязо може да доведе до чупливи, слаби нокти. Жените са особено податливи на недостиг на желязо заради ежемесечната менструация, бременност и кърмене.

Цинк 

Цинкът поддържа целостта на нокътната плочка, тъй като помага за нейното укрепване и защита от увреждане. Цинкът също играе решаваща роля в стимулиране на здравия растеж при обновяването на клетките и така ноктите израстват здрави и твърди. 

Магнезий 

Този минерал играе решаваща роля за здравето на ноктите, тъй като укрепва и подобрява цялостното им състояние. Магнезият помага за регулиране на нивата на калций, за който вече разказахме с какво значително влияние е върху здравето на ноктите. Мaгнезият подобрява кръвоснабдяването на нокътното легло, от където “се раждат” ноктите ни. 

Дефицитът на магнезий може да доведе до чупливи нокти, които са склонни към счупване и цепене. За да сте сигурни, че имате достатъчно магнезий в диетата си, опитайте се да включите храни като черен шоколад, бадеми, спанак, авокадо и пълнозърнести храни в храната си. Можете също така да приемате магнезиеви добавки, ако смятате, че не получавате достатъчно само от диетата си.

Спортуващите хора и кърмещите жени имат повишена нужда от магнезий. Кръвно изследване може най-точно да ви посочи дали страдате от липса на този минерал, а лекар ще ви препоръча необходимата доза. 

Не може да пропуснем да споменем и групата на витамините. 

  • Витамин А

Витамин А помага за поддържането на здрави и здрави нокти, като подпомага производството на кератин, протеин, който съставлява по-голямата част от ноктите.

В допълнение към ползите за здравето на ноктите, витамин А има няколко други жизненоважни функции в тялото. Той е от решаващо значение за поддържане на здраво зрение, насърчаване на имунната функция и поддържане на здравето на кожата. 

Храните, богати на витамин А, включват сладки картофи, моркови, спанак, зеле, черен дроб и яйчни жълтъци.

Витамин В комплекс

Витамин B комплекс е група от основни водоразтворими витамини, които играят важна роля за поддържането на здрави нокти. Той включва осем различни вида витамини от група В, като тиамин (В1), рибофлавин (В2), ниацин (В3), пантотенова киселина (В5), пиридоксин (В6), биотин (В7), фолиева киселина (В9) и кобаламин ( B12). Всеки витамин има специфична функция, която допринася за цялостното здраве и растеж на ноктите.

Един от най-важните витамини от група В за здрави нокти е биотинът. Помага за укрепване на чупливите нокти, намалява напукването и цепенето и насърчава по-бързия растеж на ноктите.

В заключение, има няколко основни хранителни вещества, които са важни за поддържането на здрави нокти - желязо, цинк, калций, магнезий, както и витамините А и В комплекс. РАзнообразната диета и приенето на минерална вода ще ви помогнат да поддържате баланса на хранителни вещества в тялото си оптимален, за да се радвате на добро здраве и сияйна красота дълго време.