Времето преди Великден е време на смирение и пост. Но и на подготвяне на душата за празнуване на вечния живот, а щом празнуваме живота, няма как да това да става без сладкиши.
Просто е важно да изберем онези рецепти, които определяме като постни или вегански - без млечни продукти и яйца. Многообразието на продукти е толкова голямо, че задачата да приготвим вегански или постни сладкиши всъщност никак не е трудна.
Бонбони от фурми
200 г фурми
100 г орехи
30 г кокосови стърготини
Няколко сушени кайсии
Всички съставки без кокосовите стърготини се пасират в блендер. Получава се лепкава, уханна смес, от която оформяте топчета. Овалвате в кокосовите стърготини и подреждате в индивидуални хартиени кошнички или в красив поднос.
Постен бананов кекс
Продукти:
2 чаши брашно
½ ч.л. сода за хляб
1 ч.л. бакпулвер
2-3 супени лъжици натурално какао
2 узрели банана
½ чаена чаша олио
½ чаша кафява захар
3 прахчета ванилия
140 мл хладка вода
Ето как се приготвя: брашното се пресява в купа заедно със содата, какаото и бакпулвера. След това се добавят намачканите на пюре банани, олиото, захарта и водата. Пече се в намазнена и набрашнена тавичка, в предварително загрята фурна на 180 градуса до готовност.
Печени ябълки
Тук дори няма нужда от точни мерки. Взимате няколко хубави ябълки, издълбавате само сърцевината със семките и напълвате със смес от захар и канела. Запичате в тавичка, в която сте сложилил малко вода на дъното ги готово. Захарта можете да замените с мед и да добавите орехи, ако обичате.
Постни сладки със стафиди и орехи
Необходимите продукти за тези леки и приятни постни сладки са следните:
500 гр брашно -
50 гр стафиди
20 гр орехи
½ ч.ч захар
½ ч.ч олио
½ ч.ч вода
1 ч.л. бакпулвер - 1 ч.л.
1 лимон
2 ванилии
1 щипка сол
Начин на приготвяне:
Инструкции
Настържете кората на лимона и в отделна купичка изцедете сока му. Накиснете в него стафидите. От всички продукти, заедно с орехите и стафидите замесете тесто. След това оформете с точилката кора с дебелина 1 см и изрежете сладките с формичка.
Покрийте тава с хартия за печене и наредете внимателно сладките. Печете до зачервяване на 180-200 градуса.
След като ги извадите, наредете ги в поднос за сервиране и поръсете с пудра захар.
И така, с няколко постни рецепти Великден ще дойде много по-бързо.
Светли празници!