Screenshot 2023 09 19 095124 (1) (1)

Препоръките на специалиста по красота Тяна Пресолска за лъчезарна и хидратирана кожа през всички сезони

19.09.2023 10:00 2 0

В нашата практика, обяснява бюти експертът Тяна Пресолска, използваме помощта на специализирани анализатори за диагностика на кожата. Те ни помагат да определим моментните ѝ нужди и да следим промените, които настъпват вследствие на козметика, процедури и промяна в начина на живот.

Важно е да се ползва професионална помощ за правилно определяне на типа кожа, защото често хората бъркат суха и дехидратирана кожа – сухата кожа е тип кожа, а дехидратацията е състояние, което доста често се среща при мазна кожа. Повечето тийнейджъри в стремежа да се отърват от прекомерния себум си причиняват дехидратация, която е в резултат от агресивни козметични продукти, премиване на кожата и неправилна рутина.

Дехидратация и стареене

Процесите на стареене започват от деня на нашето раждане, но при някои може да са видни на 20 годишна възраст, при други на 40/50. Истината е, че един от първите признаци е дехидратацията на кожата и това подпомага по-бързото развитие и на други недостатъци по нея. С възрастта нуждите ни постоянно нарастват и хидратацията, колкото и да е в основата на всичко, не е достатъчна. В нашето студио изготвяме индивидуални програми с план за 6 до 24 месеца, който посрещат потребностите и желанията на конкретния клиент, казва козметологът.

Златни навици за топ форма

За Тяна 40 години е един много важен период. Тогава човек наистина трябва да постави здравето си като приоритет и да започне да изгражда ежедневие, което да му е приятно да поддържа до 80-100 годишна възраст – вода, спорт, сън, медитация. Истината е, че процедури, продукти, операции – всичко това е само върхът на айсберга и нищо няма да се промени, докато не започнем да се грижим за себе си на всички нива, твърди тя и допълва: „Точно затова започнахме обучителната програма FitHack. В първата част наблягаме на храненето. То може да бъде отрова или лекарство. Тук идва и водата, тя със сигурност е пренебрегвана, а може да има невероятни резултати само когато се научим да я приемаме в правилните количества и в точния момент.“

Ето и конкретните препоръки на Тяна, за да имаме лъчезарна и хидратирана кожа през всички сезони:

  1. В по-топлите месеци е хубаво да приемаме повече вода, а през зимните месеци естествено желанието ни да пием вода намалява, но задължително трябва да изпиваме минималното количество, което е необходимо на тялото ни, независимо дали се чувстваме жадни или не.
  2. Когато говорим за продукти за лицето – през лятото консистенцията е винаги по-лека: емулсии, леки серуми и слънцезащита. Докато през зимата използваме по-плътни и подхранващи кремове и маски, които предпазват от студ, вятър, постоянна смяна на температури.
  3. Зимата е сезонът за активна грижа за кожата и повечето козметични програми за регенерация се правят точно през зимата. Това е подходящият период за малко по-агресивни процедури като пилинги, лазерни процедури, микронийдлинг и други терапии, които целят контролирано увреждане на кожата. След това разчитаме на естествените възстановителни процеси на организма. Но ако кожата не се подпомогне с хидратация, има риск от затруднено възстановяване, поява на нежелани белези и пигментация. Моят съвет е винаги, когато си правим по-активна програма за конкретен проблем – белези, пигментация, бръчки, да не забравяме хидратиращите процедури да бъдат част от програмата, защото иначе се компрометират желаните резултати.
  4. Много е важно за абитуриентите да започнат грижата за своя бал още сега. Често те имат нужда от почистване на лицето и идват в последния момент. За да може да се извърши процедурата професионално и да бъде спокойно лицето за повода, трябва да се направи серия от процедури и често започваме с хидратация. Както вече споменах, много пъти младежите са със силно дехидратирана кожа и тогава мануалното почистване е болезнено, неефективно и има риск от белези.

***

Тяна Пресолска е собственик и управител на най-голямото козметично студио в България. То предлага над 200 процедури, от които са се възползвали над 50 000 клиенти. Студиото е отличено с приза „Луксозен Beauty салон 2016“ и с награда за качество за 2018 г. от Европейския бизнес изследователски център. Тяна Пресолска е председател на Асоциацията на медицинските козметици, чиято основна цел е да повиши информираността в бранша, да стимулира продължителното обучение и споделянето на добри практики, както и да създаде условия за успешен бизнес и градивна конкуренция. Тя е член на Американската академия по Анти ейджинг и  редовно посещава обучения и конгреси за новости в козметологията и антиейдж иновациите – някои от които в Банкок, Париж, Италия, Монако и САЩ.