Shutterstock 2029304063 Min

4 впечатляващи ползи от витамин С

20.06.2023 12:00 1 0

Ако има витамин, за който всички знаят, това е витамин С. Набавя се лесно, но в същото време има немалко случаи на недостатъчен прием, а това лишава тялото ни от много здравословни ползи. Преди да изброим 4 от тези ползи, нека си припомним какво знаем за витамина:

Витамин С е основен витамин, което означава, че тялото ви не може да го произвежда. Той е водоразтворим и се намира в много плодове и зеленчуци, включително портокали, ягоди, киви, чушки, броколи, зеле и спанак.

Препоръчителният дневен прием на витамин С е 75 mg за жени и 90 mg за мъже.

Препоръчва се да се приема витамин С с храната, но и взимането на добавки не е непозволено. С витамин С не може да се предозира, стига да пиете достатъчно вода. 

А сега и 4 научно доказани ползи от приема на добавка с витамин С.

  1. 1. Може да намали риска от хронично заболяване

Витамин С е мощен антиоксидант, който може да укрепи естествените защитни сили на тялото ви.

Антиоксидантите са молекули, които подсилват имунната система. Те правят това, като защитават клетките от вредни молекули, наречени свободни радикали.

Когато свободните радикали се натрупат, те могат да предизвикат състояние, известно като оксидативен стрес, което е свързано с много хронични заболявания. Проучванията показват, че консумацията на повече витамин С може да увеличи нивата на антиоксиданти в кръвта ви с до 30%. Това помага на естествените защитни сили на тялото да се борят с възпалението..

  1. 2. Може да помогне за справяне с високо кръвно налягане

Високото кръвно налягане е сред основните причинители на сърдечносъдови заболявания. В България, както и в световен мащаб, това е най-честата причина за смърт, особено ако високото кръвно налягане не се третира. 

Проучванията показват, че витамин С може да помогне за понижаване на кръвното налягане както при хора със, така и при хора без хипертония.

Проучване върху животни е установило, че приемането на добавка с витамин С помага за отпускане на кръвоносните съдове, които пренасят кръв от сърцето, което спомага за намаляване на нивата на кръвното налягане.

Освен това, анализ на 29 проучвания при хора установило, че приемането на добавка с витамин С намалява систоличното кръвно налягане (горната стойност) с 3,8 mmHg и диастолното кръвно налягане (долната стойност) с 1,5 mmHg средно при здрави възрастни.

При възрастни с високо кръвно налягане добавките с витамин С намаляват средно систоличното кръвно налягане с 4,9 mmHg и диастоличното кръвно налягане с 1,7 mmHg.

Въпреки че тези резултати са обещаващи, не е ясно дали ефектите върху кръвното налягане са дългосрочни. Освен това хората с високо кръвно налягане не трябва да разчитат само на витамин С за лечение, а да се консултират редовно с личния и лекар и да поддържат начин на живот, който не излага на риск сърцето и кръвоносните им съдове (лека храна, много течности, без алкохол и цигари).

  1. 3. Може да намали нивата на пикочна киселина в кръвта и да помогне за предотвратяване на пристъпи на подагра

Подаграта е вид артрит, който засяга между 1 и 2% от българите. Състоянието е невероятно болезнено и включва възпаление на ставите, особено тези на палците на краката. Хората с подагра изпитват подуване и внезапни, силни пристъпи на болка.

Симптомите на подагра се появяват, когато има твърде много пикочна киселина в кръвта. Пикочната киселина е отпадъчен продукт, произведен от тялото при обмяната на веществата. Когато тялото не може да го изхвърли, тази киселина се натрупва в ставите под формата на кристали. 

Интересното е, че няколко проучвания показват, че витамин С може да помогне за намаляване на пикочната киселина в кръвта и като резултат да облекчи подагричните пристъпи. 

Например, проучване в САЩ, включващо 1387 мъже, установява, че тези, които консумират най-много витамин С, имат значително по-ниски нива на пикочна киселина в кръвта от тези, които консумират най-малко.

Друго проучване проследява 46 994 здрави мъже в продължение на 20 години, за да определи дали приемът на витамин С е свързан с развитието на подагра. Установено е, че хората, които приемат добавка с витамин С, имат 44% по-нисък риск от подагра.

Заедно с приема на витамин С, пиенето на достатъчно вода е изключително важно за болните от подагра, защото така помагате на тялото да отдели пикочната киселина. 

  1. Помага за предотвратяване на недостиг на желязо

Желязото е важен минерал, който има различни функции в тялото. Той е от съществено значение за производството на червени кръвни клетки и транспортирането на кислород в тялото.

Витамин С може да помогнат за подобряване на усвояването на желязото от храната, като го превръща в лесна за усвояване от тялото форма. 

Приемът на 100 mg витамин С (100 гр от който и да е плод или зеленчук) може да подобри усвояването на желязото с 67%.

В резултат на това витамин С може да помогне за намаляване на риска от анемия сред хората, склонни към дефицит на желязо.