Shutterstock 1819545878 Min

Колаген - защо е полезен, дали да приемаме допълнително?

18.05.2023 12:00 1 0

Свикнахме да добавяме протеин на прах към здравословната си диета, за да имаме ползите без допълнителните калории на този важен макронутриент. Сега нова съставка - гарант за красива кожа и здрави сухожилия, набира скорост и става част от здравословния хранителен режим. Става дума за колаген на прах. Да започнем обаче от самото начало:

И така, какво е колаген?...

Колагенът протеин, който поддържа кожата плътна и гладка, а също така помага и на ставите да бъдат здрави. 

Протеинът може да се намери естествено в мускулите, кожата и костите на тялото и съставлява около 25 процента от общата ви телесна маса, казва Джоел Шлезингер, доктор по медицина, дерматолог от Небраска. 

За съжаление след 20-годишна възраст синтезът на колаген намалява с 1% на година. Първо това се забелязва на лицето, защото се появяват леки линии, които с времето се задълбочават, а след 40-тата година липсата на колаген се усеща и при ходене и спорт, защото ставите започват да болят. 

Ето защо много хора, които искат да повишат нивата на колаген в тялото си, се обръщат към външни източници като добавки или кремове, с които да попълнят липсите на този важен протеин. 

Какви са ползите от хранителния колаген?

„Въпреки че животинските и растителните колагени не са точно същите като колагена, открит в телата ни, е доказано, че имат положително въздействие върху кожата, когато се комбинират с други съставки против стареене в продуктите за грижа за кожата“, казва Шлезингер. 

Имайте предвид обаче, че той споменава, че колагенът може да бъде полезен, когато се доставя в продукти за грижа за кожата, а не в добавки.

 „Въпреки че добавките, напитките и колагеновият прах станаха все по-популярни в света на красотата, не трябва да очаквате забележими ползи за кожата от пиенето им“, смята той. 

Още по-трудно е да се повярва, че приемът на колаген може да помогне за справяне с определена проблемна зона, като бръчките около очите, които изглежда стават по-дълбоки с всеки изминал ден. 

„Невъзможно е перорална добавка да достигне до определени зони и да се насочи към местата, които най-много се нуждаят от подобрение“, казва Шлезингер. Освен това приемането на колаген на прах може да има отрицателни странични ефекти като болки в костите, запек и умора.

На същото мнение е и Харли Пастернак, треньор на знаменитости, който има магистърска степен по физиология на упражненията и храненето. Той мисли, че пиенето на колаген на прах няма да подобри кожата ви. 

„Хората си мислят, че ако пият колаген, той ще се “прибави” към този в тялото. За съжаление човешкото тяло не работи така”, казва той. 

Междувременно обаче се провеждат все повече и повече изследвания, чиито резултати са все в полза на пиенето на колаген, особено що се отнася до ползите за кожата. 

1. Едно проучване, публикувано в Skin Pharmacology and Physiology, установява, че еластичността на кожата значително се подобрява, когато участниците в проучването на възраст между 35 и 55 години приемат колагенова добавка в продължение на осем седмици. 

2. Друго проучване, публикувано в Clinical Interventions in Aging, отбелязва, че приемането на колагенова добавка в продължение на три месеца повишава плътността на колагена в областта на пачия крак с 19 процента, а още едно проучване установи, че колагеновите добавки помагат за намаляване на болките в ставите сред спортисти. 

Тези проучвания звучат обещаващо, но Виджая Сурампуди, доктор по медицина, асистент клиничен професор по медицина в отдела по клинично хранене на UCLA, казва, че са необходими повече изследвания, тъй като много от проучванията досега са били малки или са били спонсорирани от компании - производители на колаген за пиене. 

Как да запазите собствения си колаген за по-дълго?

Докато чакаме резултати от по-задълбочени проучвания, ето какво можем да направим, за да запазим синтеза на нашия собствен колаген възможно най-дълго във върхова форма: 

1. Носете слънцезащитен крем всеки ден – да, дори в облачни дни

2. Изберете да не пушите и стойте далеч от цигарен дим

3. Яжте храни, богати на колаген - месни бульони от месо с кости, риба, морски дарове. 

4. Не забравяйте и витамин С, който също има положителен, антиоксидантен ефект върху кожата и ставите. 

5. Пийте много вода - тя е първата, най-важна, основна съставка, която поддържа кожата хидратирана, изпъната, гладка, и сияйна. А благодарение на водата, храносмилането е по-пълноценно и хранителните вещества достигат до всички клетки, включително и ставните, за да подкрепят естественото производство на колаген и всички останали елементи на здравето и красотата.