20230831112608 IMG 0703

Добри практики за закаляване, които никоя майка не трябва да пропуска

15.08.2023 12:00 2 0

Ще започна с това, че съм убедена, че никоя майка не иска детето ѝ да е болно, и съм сигурна, че всяка прави всичко възможно да избегне този период по един или друг начин. Но всички знаем, че децата боледуват много по-често от възрастните, като това се дължи основно на незрялата им имунна система.

Калоян ( на почти 2 години) е от децата, които боледува поне веднъж в месеца, а тепърва му предстои да започне да ходи на ясла. Затова се заех, преди да настъпи този нов период от живота му, където ще се сблъсква с много повече вируси и настинки, да изпробвам няколко от най-популярните и добри техники за закаляване. Вярвам, че те са най-доброто профилактично средство срещу настинките и силно се надявам, че ще му помогнат през предстоящите зимни месеци.

Ето и някои от нещата, които правим през това лято, за да укрепим имунната му система.

Бани със слънчева вода:

Едно от най-любимите неща на Калоян, а сигурна съм и на повечето деца, е играта с вода през топлите месеци. Той обожава да се мокри, полива, пляска и всичко, което ви дойде на ум, когато става въпрос за вода. Затова тази година направих няколко неща, които да му позволят да играе и да се зсабавлява, но в същото време и да му помогнат да укрепи имунната си система.

Първоначално започнахме с бани със слънчева вода, които правихме в по-голям надуваем басейн с филтрираща помпа, за да не сменяме всеки ден водата, но става и с корито, което да се напълни с вода и да се остави на слънце, докато се стопли. Температурата на водата варираше от 35-36°C. до 25-27°C, а продължителността на престоя му в нея постепенно достигна до 2 часа. След като две-три седмици правихме всеки ден подобни бани и му омръзнаха, започнахме да ги редуваме с поливане на градината и мокрене на крачетата с по-студена вода, защото именно стъпалата са свързани с горните дихателни пътища чрез рефлексогенните зони. В най-честите случай, играта приключва с това да изкъпем мама и тате с маркуча, но това е друга тема.

Друго много любимо занимание за цялото семейство е да ходим заедно до някоя планинска река/езеро, за да хвърляме камъчета, да газим боси или да пляскаме с ръце в бистрите води, а ако водата е достатъчно топла (поне 23°C), пускаме Калоян да влезе целия в нея.

 • Съвет: Не понижавайте температурата на водата рязко и не обливайте крачетата на детето, ако са студени, защото това може да доведе до обратния ефект.
 • Слънчеви бани:

  Второто нещо, което се старая да правя, са слънчеви бани. Първоначално започнах, при температура от над 25°C и липса на вятър, да събличам Калоян по гащички и да го оставям да играе на шарена сянка. След това, когато отидохме на море, се старахме да ходим рано сутрин на плаж или след 17 часа, за да мога да го оставям на слънце без тениска за по 10-20-30 минути, за да може да събере от така важния витамин D.

  • Съвет: Задължително слагайте шапка на детето, когато го излагате на пряка слънчева светлина.
  • Ходене бос:

   Едно от най-хубавите неща на лятото е, че можеш да ходиш бос. Калоян обожава да е бос, да усеща различните текстури по краката си - вода, пясък, трева, цимент, и да реагира на всяка една от тях.

   Ходенето бос има много ползи както за децата децата, така и за възрастните. Някои от тях включват: укрепват се мускулите на стъпалото и глезените, подобрява се кръвообращението, подобрява се баланса и стабилността, помага за предотвратяването на плоски стъпала и разбира се ходенето с боси крачета е прекрасен масаж на рефлекторните зони, които спомагат за укрепване на имунната система.

   Аз също обожавам да съм боса и през лятото се опитвам да наваксам максимално с босото ходене.

  • Разходки и спа

  • не сред природата:

   Друго много важно нещо за укрепване на имунната система е времето сред природата на чист въздух. Ако имате възможност, моят съвет е да избягате от града, качете се в планината, правете дълги разходки до морето, отидете на село, седнете под някое дърво, но дишайте чист въздух. Вече ме познавате и знаете, че това е едно от нещата, които спазваме стриктно. Стараем се всеки уикенд да сме на чист въздух, да правим семейни разходки в планината, да седнем на пикник до реката или да играем футбол на някоя поляна, но да дишаме чист прохладен въздух.

   Друго нещо, което правя за закаляване на Калоян е да спим на открехнат прозорец (от май до октомври), за да не застоява въздухът в стаята. Когато беше по-малък, се стараех една от дрямките му да е навън в количката, но вече нямам тази възможност, затова оставям прозорецът широко отворен при дневния сън.

   • Съвет: Децата са изключително чувствителни към липсата на свеж въздух, затова им я осигурявайте.
   • Достатъчна хидратация:

    И разбира се, през топлото полугодие е много важно да не забравяме приема на течности, особено при децата. Аз съм ви споделяла, че Калоян пие доста вода, което изключително много ме радва, и никога не излизам от нас без поне 1 л Devin Изворна, защото не знам колко ще се забавим навън или в планината и искам да съм сигурна.

    През лятото, освен вода, предлагам и много плодове и зеленчуци, които Калоян обожава и са богати на вода като - диня, ягоди, праскови, краставици, домати и т.н.

    Всички знаем, че водата спомагат за регулиране на телесната температура, отстраняването на токсините и вредните вещества, спомагат за добрия метаболизъм и т.н.

   • За финал ще ви оставя и няколко съвета за закаляването.

     - Закалявайте постепенно.

     - Не правете много процедури наведнъж.

     - Съобразете закаляването с възрастта на вашето дете. Калоян е на почти две години и нещата които съм правила са съобразени с възрастта му.

     - Не оставяйте детето на хладно или ветровито място без тениска, само по-памперс/гащички.

     - Бъдете редовни с процедурите, за да имате максимален ефект и здраво дете.

    Надявам се, че статията ви е била полезна

    До нови срещи!

    Маги