Pexels Karolina Grabowska 4046945 (1) (1) (1)

Кога трябва да прибегнем към антибиотик

04.12.2023 12:00 1 0

Кога трябва да прибегнем към антибиотик
За пореден път детето ви е с висока температура, кашлица и силна хрема. Изпробвали сте всичко от т.нар. „лека артилерия“ – физиологичен разтвор, капки, сиропи, чайчета и т.н. Оплакванията обаче не преминават, а вие искате най-накрая детето ви да оздравее. Може би е време за антибиотик? Дали това е така, може да прецени само и единствено педиатърът. И все пак, ето малко полезна информация, свързана с антибиотиците.

Какво представляват антибиотиците?

Антибиотиците са лекарства, насочени срещу бактериите. Те или намаляват възпроизводството на бактериите – бактериостатични антибиотици, или унищожават бактериите – бактерицидни антибиотици. Изписват се само по лекарско предписание и след консултация.

Кога се приемат антибиотици?

Бактериите са микроорганизми, които са навсякъде около нас и в нас. Част от тях поселват нормалната флора на кожата, устната кухина и стомашно-чревния тракт. Означават се като микробиом и не причиняват заболявания у човека. Напротив, ние живеем в симбиоза с трилиони бактерии, чието тегло може да достигне до 4 кг! От друга страна обаче, патогенните бактерии могат да причинят сериозни заболявания – скарлатина, коклюш, пневмония, менингит, инфекция на пикочните пътища, туберкулоза и т.н. Именно с такива инфекции се справят антибиотиците.

Лекарствата от групата на антибиотиците нямат ефект върху вирусите, а само върху бактериалните причинители на инфекции. Широко разпространените заболявания като настинка, грип и остър гастроентерит са предизвикани от вируси. Антибиотиците не помагат при вирусни заболявания, каквито са повечето от инфекциите на горните дихателни пътища – най-честата причина за посещение при педиатър. Антибиотици не са необходими при хрема, дори ако секретите на вашето дете са гъсти, жълти или зелени. 

Какви са последиците от неправилната употреба на антибиотици?

При прекомерна и безотговорна употреба на антибиотици има риск те да не са ефективни, когато детето ви има наистина нужда от тях. Използването на антибиотик при простуда, при доказани вирусни заболявания, превантивно, по препоръка на приятел или по собствено желание създава антибиотична резистентност – бактериите намират начин да се приспособят към антибиотичното лечение и да се „скрият“ от него.

Ако вашият лекар е изписал антибиотик на детето ви, прилагайте го в конкретната доза и в уточнените часови интервали. Съхранявайте го спрямо указанията на производителя. Не приемайте съвети за лечение с антибиотик от болни с подобни симптоми. Не започвайте антибиотично лечение само защото при предишно боледуване на вашето дете той е помогнал. Освен това не бива да се подценяват страничните ефекти на тези медикаменти – диария, обрив, гадене, болка в стомаха.

Защо е важно да спрем безразборната употреба на антибиотици?

Според Центъра за контрол на заболяванията в САЩ всяка година 2.8 млн. души се разболяват от инфекции, причинени от резистентни бактериални щамове, а повече от 35 000 от тях умират!

Как се избира правилният антибиотик?

Не съществува понятие като „моят“ антибиотик. От фармакологична гледа точка антибиотиците са разделени в групи в зависимост от механизма си на действие и антибактериалния си спектър. Вашият лекар ще избере подходящ антибиотик спрямо огнището на инфекцията и предполагаемите причините. Нарича се емпиричен избор. След изолиране на причинителя например от гърлен секрет и получаване на резултат от антибиограма – изследване за чувствителността на бактерия спрямо различни видове антибиотици, може да се преоцени терапевтичния подход.

Има ли нужда моето дете от антибиотик, ако е с висока температура?

Фебрилитетът не е наш враг, а защитна реакция на организма в борбата срещу вируси, бактерии. Обикновено е първи симптом на инфекция. Ако вашето дете поддържа висока температура повече от 72 часа, която трудно се повлиява от антипиретици, консултирайте се с лекар. На базата на симптомите, прегледа и резултатите от направените изследвания, педиатърът ще прецени необходимостта от изписване на антибиотик.

Ще се излекува ли моето дете, ако не приема антибиотик?

Да, повечето вирусни заболявания са самоограничаващи се. Това означава, че е необходимо само симптоматично лечение – лекарства за понижаване на температурата, лекарства, облекчаващи симптомите на болки в гърлото, лекарства против повръщане или диария.

Необходими ли са изследвания, преди да се започне антибиотично лечение?

Доказването на бактериална инфекция става с микробиологично изследване на проба от гърло или нос, урина, фецес. Този вид диагностика е бавен и отнема три дни. Съществуват бързи тестове, с които може да се докаже скарлатина в рамките на 15 мин. В подкрепа на диагнозата бактериална инфекция могат да се изследват пълна кръвна картина и CRP – възпалителен маркер. Резултатите следва да се анализират само от лекар.

Д-р Теодора Панева завършва Медицински университет - София с отличие през 2019 г. Професионалният си път започва като лекар специализант по педиатрия в Клиниката по пулмология с интензивно отделение на СБАЛДБ „Проф. д-р Иван Митев”, а в момента работи и в Клиниката по детска неврология. От 2020 г. е асистент към Катедрата по педиатрия на Медицински университет - София. Членува в Български лекарски съюз, Българска педиатрична асоциация и ЕPNS. Владее английски и немски език.